xromata.com


Η ψυχολογια του γκρι

 

Η ψυχολογία των χρωμάτων

κατά Color Harmony Compendium

Γκρι


 

Στη σειρά αυτή, κάτω από τον γενικό τίτλο «Η ψυχολογία των χρωμάτω κατά Color Harmony Compendium» βλέπουμε τί ακριβώς αναφέρεται στο βιβλίο «Επιτομή Χρωματικών Αρμονιών» για τον ψυχισμό των χρωμάτων.

 

Έχομε ήδη αναφερθεί στον «ψυχισμό» του κόκκινου, του κίτρινου του πορτοκαλί, του πράσινου, του μπλε, του μωβ, του ροζ και του καφέ χρώματος.

https://xromata.com/?p=5663https://xromata.com/?p=5883https://xromata.com/?p=6250https://xromata.com/?p=6530https://xromata.com/?p=6995https://xromata.com/?p=7159https://xromata.com/?p=7573https://xromata.com/?p=7850

 

Η σειρά κλείνει με το γκρι χρώμα.

 

 

 

Το γκρι είναι ο πλήρης ορισμός του ουδέτερου χρώματος. Είναι το χρώμα που οι άνθρωποι σπανίως αγαπούν ή μισούν. Δεν μας λέει «είμαι πιστό και φερέγγυο» όπως μας λέει το σκούρο μπλε και δεν έλκει το βλέμμα με τον δυναμισμό του όπως το κόκκινο. Το γκρι είναι μη αποκαλυπτικό, επίσημο κι αξιοπρεπές.

Το γκρι επίσης στερείται ζεστασιάς, κάτι που το κάνει να φαίνεται κάπως απόμακρο και σοβαρό. Σκεφθείτε τις πέτρινες εκκλησίες, τα νεκροταφεία, τους ουρανοξύστες.

Αυτή η αποδέσμευσή του από συναισθηματικές διεγέρσεις του δίνει έναν αέρα δύναμης και πλούτου.

 

 

Στον ανδρικό επαγγελματικό ρουχισμό, π.χ. ένα ριγέ κουστούμι σε σκούρο γκρι χρώμα είναι η πιο αυταρχική επιλογή, τόσο ώστε οι συνήγοροι υπεράσπισης αποφεύγουν να φορούν κάτι τέτοιο στις αίθουσες των δικαστηρίων φοβούμενοι ότι θα εκφοβίσουν (και πιθανόν να επηρεάσουν δυσμενώς) τους ενόρκους και το δικαστικό προσωπικό.

 

 

Η κρυάδα του γκρι χρώματος το κάνει δημοφιλές στην διακόσμηση των γραφείων. Αριστοκρατικά ουδέτερο, δεν είναι ούτε φιλικό, ούτε απωθητικό, αποπνέει επιτυχία και αξιοπιστία.

 

 

Το γκρι σχετίζεται με την ωριμότητα και την σοφία. Άνθρωποι με γκρίζα μαλλιά θεωρείται ότι έχουν συσσωρευμένη γνώση και εμπειρίες μιας ολόκληρης ζωής.

 

 

Οι διαφημιστές χρησιμοποιούν τον όρο ‘γκρίζα αγορά’ αναφερόμενοι στους συνταξιούχους και τις ανάγκες τους. Με την ηλικιακή ανάκαμψη όμως αυτής της γενιάς που αρνείται να ενηλικιωθεί, αυτός ο όρος θα πάρει διαφορετικό νόημα στα προσεχή χρόνια.

 

 

Στις συσκευασίες τα γκρίζα προσδίδουν μια πλούσια αριστοκρατική εμφάνιση. Πολυτελή αυτοκίνητα είναι πιο δημοφιλή σε ασημένιους χρωματισμούς, όπως και οι πλατινένιες χρεωστικές κάρτες με τις παχυλές καταθέσεις τους. Παρομοίως ακριβές μπουτίκ συχνά χρησιμοποιούν γκρίζα περιτυλίγματα υπαινισσόμενες το ‘πολύτιμο’ περιεχόμενο.

 

 

Μεταλλικά γκρι, συνδεόμενα με τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά στα σύγχρονα τεχνολογικά έργα. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος που αυτό το χρώμα είναι ο καλύτερος ‘πωλητής’ των καινούργιων μοντέλων αυτοκινήτων, δεδομένου ότι παραπέμπει σε ‘μηχανικά θαύματα’ που βρίσκονται κρυμμένα κάτω από το καπό του. Επιπλέον υπάρχει ο συσχετισμός του ασημένιου με την ταχύτητα, μια έννοια που ενδυναμώνεται συνεχώς από τις διαφημίσεις αυτοκινήτων.

 

 

Στην εσωτερική διακόσμηση, το σκούρο γκρι δίνει τόνους αρχοντικούς και επίσημους, μπορεί όμως να είναι και λίγο ζοφερό, ενώ ένα ανοιχτότερο γκρι αποβαίνει πιο αναπαυτικό, πάντως καμία απόχρωσή του δεν ενθαρρύνει ζωηρές συζητήσεις. Τα γκρι χρώματα ταιριάζουν καλύτερα σε δωμάτια όπου οι παρευρισκόμενοι επιδιώκουν μια πνευματική γαλήνη. Έχει ενδιαφέρον ότι οι αντιδράσεις προς το γκρι χρώμα μέσα στο σπίτι εξαρτώνται συχνά από τον τόπο στον οποίο διαμένει κανείς. Διαφορετικές είναι εάν το μέρος είναι βροχερό κι ομιχλώδες απ’ ότι σε κάποιον άλλον τόπο.

Σκεφθείτε καλά επίσης εάν θέλετε γκρι χρώμα στην τραπεζαρία σας, ειδικότερα για τις σκούρες αποχρώσεις. Ενώ θα προσδώσουν στον χώρο για κάποια χρονική περίοδο κομψότητα, σύντομα θα δημιουργήσουν ένα απωθητικό αίσθημα προς τα εδέσματα.

 

 

 

 

 

Ο ψυχισμός του γκρι:

 

 

 

 

Το γκρι αντιπροσωπεύει μια αμέτοχη, αξιοπρεπή, συντηρητική κι επίσημη εξουσία.

Αντίθετα προς τα ουδέτερα καφετιά, τα γκρίζα στερούνται ζεστασιάς, κάτι που τα κάνει να φαίνονται απόμακρα, σοβαρά, και κάπως ζοφερά όταν χρησιμοποιούνται μονομερώς.

Το γκρι σχετίζεται με την σοφία και την ωριμότητα, αλλά και με τον πλούτο.

Τα μεταλλικά γκρι υπαινίσσονται επιστημονικές και τεχνολογικές προόδους, καθώς και μια αίσθηση ταχύτητας και επάρκειας.

Τα γκρι είναι δροσερά και ξεκούραστα στην εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού, αλλά συχνά αποθαρρύνουν τις ζωηρές συζητήσεις, ενώ δημιουργούν όχι ελκυστικό προς τα εδέσματα πλαίσιο.

 

 

 


is | Topic: Γκρι, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Η ψυχολογια του γκρι”