xromata.com


Η ψυχολογια του πρασινου

 

Η ψυχολογία των χρωμάτων

κατά Color Harmony Compendium

Πράσινο


 

Στη σειρά αυτή, κάτω από τον γενικό τίτλο «Η ψυχολογία των χρωμάτων κατά Color Harmony Compendium» βλέπουμε τί ακριβώς αναφέρεται στο βιβλίο «Επιτομή Χρωματικών Αρμονιών» για τον ψυχισμό των χρωμάτων.

Έχομε ήδη αναφερθεί στον «ψυχισμό» του κόκκινου, του κίτρινου και του πορτοκαλί χρώματος.

Σειρά έχει τώρα η εξέταση ενός άλλου χρώματος, του χρώματος που προκύπτει από την ανάμιξη του κίτρινου με το μπλε, δηλαδή το ΠΡΑΣΙΝΟ.

 

 

Ας δούμε λοιπόν τον «ψυχισμό» του πράσινου χρώματος όπως ακριβώς καταγράφεται στην «Επιτομή χρωματικών αρμονιών».


 

Η μητέρα φύση ξεχωρίζει κάτι το καλό όταν το προσέξει (και το χρησιμοποιεί). Το πράσινο όχι μόνο αντιπροσωπεύει τη ζωή και την ανάπτυξη, αλλά είναι και το πιο χαλαρωτικό και ηρεμιστικό χρώμα του φάσματος.

Το αίτιο είναι φυσικό. Σε αντίθεση με τα άλλα χρώματα, το πράσινο εστιάζεται κατ’ ευθεία στον αμφιβληστροειδή χωρίς να διαθλάται, καθιστάμενο έτσι αντιληπτό ιδιαίτερα εύκολα από το μάτι.

 

 

Θεωρείται επίσης πως έχει μεγάλες θεραπευτικές δυνάμεις και την ικανότητα να απαλύνει και να αναζωογονεί.

Σύμφωνα με ειδικούς χρωματικούς συμβούλους, άνθρωποι που εργάζονται σε πράσινο περιβάλλον έχουν λιγότερους στομαχόπονους.

Όσο απαλότερο είναι το πράσινο, τόσο περισσότερο ηρεμιστικό είναι.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι τοίχοι πολλών νοσοκομείων βάφονται πρασινογάλανοι, κυριο- λεκτικά για να καθησυχάζουν ασθενείς και επισκέπτες.

 

 

Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των ‘green rooms’ (πράσινων δωματίων) στα παρασκήνια των θεάτρων και των τηλεοπτικών θεαμάτων, για να μετριάζουν το άγχος των συμμετεχόντων πριν από την παράσταση.

 

 

Η καθησυχαστική ιδιότητα του πράσινου το έκανε να είναι διεθνώς το χρώμα «ασφαλείας», όπως πχ. το «ασφαλές πέρασμα» που σημαίνουν τα πράσινα φανάρια της τροχαίας.

 

 

Ανώτεροι αξιωματούχοι υπάλληλοι του Λονδίνου βρήκαν και άλλη επωφελή για την ασφάλεια χρήση του πρασίνου χρώματος: Έβαψαν σε πράσινη ηρεμιστική απόχρωση την δυσοίωνη (λόγω των πολλών αυτοκτονιών από αυτήν) γέφυρα Blackfriars Bridge και μειώθηκε ο αριθμός των αυτοχείρων που πηδούσαν από αυτήν.

 

 

Τα πράσινα μας αποστέλλουν μια ποικιλία μηνυμάτων, ανάλογα με την απόχρωσή τους. Τα πράσινα της φύσης, που δεν είναι ούτε ανοιχτόχρωμα ούτε σκούρα, αυτά που οι Άγγλοι αποκαλούν Kelly Greens,

 

 

(το πράσινο σύμβολο της Ιρλανδίας) μας φέρνουν στο νου την άνοιξη, την εξοχή, μεταδίδουν ευτυχία και νεανικά συναισθήματα. Μπορούν όμως να υπαινίσσονται και ανωριμότητα ή έλλειψη εμπειρίας.

 

 

Το (σκουρότερο) πράσινο του δάσους, από την άλλη μεριά, είναι το χρώμα των ώριμων δέντρων και αντιπροσωπεύει σταθερότητα και ανάπτυξη, οπότε δεν μας εκπλήσσει πως αυτό το χρώμα χρησιμοποιείται συχνά σε δικηγορικά γραφεία και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ας μην λησμονούμε πως σαν πράσινο αναφέρεται το χρώμα του χρήματος (βασισμένο στο αμερικάνικο δολάριο).

 

 

Το λαδί (χακολαδί, ακριβέστερα) είναι χρώμα ισχύος γιατί συσχετίζεται με τον στρατό,

 

 

ενώ το φωτεινό πράσινο της χλόης (grass green) συνδέεται με την νέα ζωή (γέννηση) και κατ’ επέκταση με την γονιμότητα. Αυτή η ιδιότητά του το έκανε να είναι το αγαπημένο γαμήλιο χρώμα κατά την Αναγέννηση.

 

 

Το πράσινο έχει επίσης και κάποιους αρνητικούς συσχετισμούς και ανάλογες εκφράσεις όπως: «πρασινίζεις σαν το μπιζέλι από ζήλεια», μια φράση που έλεγε η Σκάρλετ Ο’ Χάρα, στο «Όσα παίρνει ο άνεμος».

 

 

Το ίδιο λέμε, ότι πρασίνισε (ή χλώμιασε) και για κάποιον που υποφέρει από ναυτία. Παρεμπιπτόντως το chartreuse, το πρασινοκίτρινο χρώμα του ομώνυμου γαλλικού λικέρ, θεωρείται πως είναι μια απόχρωση που συντελεί στο αίσθημα της ναυτίας.

 

 

Στην διακόσμηση, πολλές αποχρώσεις του πράσινου αποδεικνύονται αρμονικές στο εσωτερικό του σπιτιού. Ζωντανές πράσινες χροιές επιφέρουν το αίσθημα της φύσης εντός και δημιουργούν μια απαλή οπτική σύνδεση προς τα έξω του σπιτιού φυλλώματα. Αυτές οι χροιές έχουν επίσης δροσιστικές και αναθρεπτικές επιδράσεις, κάνοντάς τες ιδιαίτερα ελκυστικές σε κουζίνες και τραπεζαρίες.

Επειδή τα απαλά πράσινα προκαλούν συναισθήματα ηρεμίας, είναι ιδανικά για τους ιδιωτικούς χώρους, όπως λουτρά ή υπνοδωμάτια.

 

 

Συνδυάζοντας την γαλήνη που επιφέρει το πράσινο με την υποσυνείδητα επιβαλλόμενη αίσθηση καθαρότητας και αποστείρωσης είναι το προτιμούμενο χρώμα για spa (ιαματικά λουτρά).

Στις συσκευασίες το πράσινο δίνει μια αίσθηση αγνότητας και φρεσκάδας.

 

 

Προϊόντα σε πράσινα περιτυλίγματα θεωρούνται πως είναι φυσικά, υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Επίσης επειδή το πράσινο υπαινίσσεται στυφή γεύση, συχνά χρησιμοποιείται σαν χρώμα μπουκαλιών που περιέχουν κρασιά ή μεταλλικά νερά.

 

 

 

Ο ψυχισμός του Πράσινου:

Το απαλό πράσινο είναι το πιο ηρεμιστικό και χαλαρωτικό χρώμα του φάσματος. Σαν το πιο εύκολα αντιληπτό χρώμα από το μάτι, βελτιώνει την όραση.

Τα ζωηρά πράσινα μας θυμίζουν την άνοιξη, την φύση, την ζωή και την νεανική ενεργητικότητα.

Σκούρα πράσινα σχετίζονται με την σταθερότητα, την ανάπτυξη και υπαινίσσονται υψηλή οικονομική κατάσταση και επιτυχία.

Το πράσινο είναι παγκοσμίως σύμβολο ασφάλειας και σημαίνει επίσης «ελεύθερο πέρασμα».

Άνθρωποι ντυμένοι στα πράσινα θεωρούνται ευγενικοί, αξιόπιστοι και γενναιόδωροι.

 


is | Topic: Πράσινο, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Η ψυχολογια του πρασινου”