xromata.com


Η ψυχολογια του καφε χρώματος

 

 

Η ψυχολογία των χρωμάτων

 

κατά Color Harmony Compendium

Καφέ

 

 

 

 

Στη σειρά αυτή, κάτω από τον γενικό τίτλο «Η ψυχολογία των χρωμάτων κατά Color Harmony Compendium» βλέπουμε τί ακριβώς αναφέρεται στο βιβλίο «Επιτομή Χρωματικών Αρμονιών» για τον ψυχισμό των χρωμάτων.

 

Έχομε ήδη αναφερθεί στον «ψυχισμό» του κόκκινου, του κίτρινου του πορτοκαλί, του πράσινου, του μπλε, του μωβ και του ροζ χρώματος.

Την σκυτάλη παίρνει τώρα το καφέ χρώμα.

 

 

 

Το καφέ χρώμα κυριολεκτικά μας γειώνει. Σαν το χρώμα της γης και των κορμών των δέντρων, μας παρέχει άνεση, ενώ μας θυμίζει την εστία μας το σπίτι μας.

 

 

Γι’ αυτούς τους λόγους, η οικογένεια των καφέ χρωμάτων γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής σε καιρούς κοινωνικά και οικονομικά ανήσυχους.

Ζεστά, ουδέτερα και εκλαμβανόμενα ως έχοντα διαχρονική αξία κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πως όλα θα πάνε καλά.

Άνθρωποι που φορούν καφετιά θεωρούνται σαν αξιόπιστοι, ειλικρινείς και εργατικοί.

 

 

Αυτή η αντίληψη έρχεται από παλιά, από τους ιστορικούς χρόνους, όταν τα φωτεινά χρώματα προορίζονταν για τους βασιλείς και τους πλούσιους, ενώ τα καφετιά παρέμεναν για τους χωρικούς.

Εάν θέλει κανείς να εκμαιεύσει μια πληροφορία από κάποιον χωρίς εξαναγκαστικό τρόπο, το καφέ ντύσιμο είναι ό,τι καλύτερο. Τα καφέ ρούχα σας κάνουν αποδεκτούς και αξιόπιστους, κάνοντας τους άλλους ν’ εγκαταλείψουν τις άμυνές τους.

 

 

Παρ’ αυτά, το καφέ μπορεί να χάνει την επιβολή του σε ένα συντηρητικό εργασιακό περιβάλλον.

Κατά την ανταγωνιστική δεκαετία των 80’s, τα μεθοδικά γκρίζα, σκούρα μπλε και μαύρα, κυριάρχησαν στους επαγγελματικούς χώρους, αλλά αντικαταστάθηκαν από τα πιο προσιτά καφετιά κατά τα πιο φιλικά χρόνια των 90’s.

 

 

Στην εσωτερική διακόσμηση τα καφέ χρώματα θεωρούνται σαν ο μεγάλος ισοπεδωτής που γειώνει όλα τα άλλα χρώματα.

 

 

Σε έναν καταπράσινο κήπο τα γήινα καφέ είναι το τέλειο σκηνικό για το δέσιμο όλης της χρωματικής παλέτας της φύσης, είτε πρόκειται για θερμά, είτε για ψυχρά χρώματα. Και σαν το χρώμα του ξύλου, το καφέ είναι κατ’ ουσίαν μέρος κάθε επίπλωσης.

 

 

Απαλά ουδέτερα χρώματα είναι συχνά τα αγαπημένα για καθηστικά, στούντιο και οικογενειακά δωμάτια γιατί εκπέμπουν απλότητα και γαλήνη, ενώ αποπνέουν αίσθηση οικειότητας.

Μια πλούσια ανάμιξη υλικών βοηθά ώστε τα φυσικά χρώματα να επιφέρουν ένα αίσθημα χαλαρότητας και να μην γίνονται βαρετά.

Τα απαλά φυσικά χρώματα κάνουν ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο και λιγότερο στοιβαγμένο, ενώ τα σκουρότερα καφετιά δημιουργούν μια αίσθηση άνεσης και ασφάλειας.

 

 

Τοίχοι σε σοκολατιά χρώματα δείχνουν ιδιαίτερα πλούσιοι και εκλεπτυσμένοι, μια τάση που ξεκίνησε από τον διακοσμητή των σταρς David Hicks μετά από ένα περιστατικό που συνέβη σε έναν καυγά με την γυναίκα του. Ρίχνοντάς κατά πάνω του ένα μπουκάλι κόκα κόλα, αστόχησε και το βαθύ σκούρο χρώμα του υγρού λέρωσε τον τοίχο. Μέχρι τώρα θα βρείτε βαφές τοίχων με την επωνυμία καφέ της κόλα.

 

 

Ιδιαίτερα οι άντρες αρέσκονται στο καφέ χρώμα.

Το καφέ χρώμα θεωρείται τραχύ και φυσικό και καθίσταται παρόν σε αθλητικά προϊόντα, καθημερινά άνετα ρούχα και οχήματα παντός εδάφους.

 

 

Ο αρρενωπός συνδυασμός των καφέ με τα μπλε είναι επίσης συνεχώς προτιμητέος από τους άνδρες, τόσο στα ρούχα, όσο και στην εσωτερική διακόσμηση.

Σαν συσκευασία, το καφέ δηλώνει ότι το περιεχόμενο προϊόν είναι φυσικό.

 

 

Καφετιές σακούλες χρησιμοποιούνται για να υπαινίσσονται την φρεσκάδα των τροφίμων που περιέχουν και καφετιά περιτυλίγματα χρησι- μοποιούνται στις υπαίθριες αγορές.

Παρομοίως, εταιρίες καλλυντικών χρησιμοποιούν στις συσκευασίες τους ανακυκλωμένο χαρτί, τονίζοντας έτσι την εντύπωση ότι τα προϊόντα τους είναι φυσικά, χωρίς επιβλαβείς προσθήκες.

 

 

 

 

Ο ψυχισμός του καφέ:

 

 

Το καφέ είναι ζεστό χρώμα, ανακουφιστικό, σχετιζόμενο με την γη, τα δέντρα, την εστία, το σπίτι.

Οι άνθρωποι τείνουν να αγοράζουν μεγάλα προϊόντα σε ουδέτερα χρώματα, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής ανασφάλειας.

Τα καφετιά πείθουν τους καταναλωτές με ευκολία και θεωρούνται διαχρονικά.

Τα καφετιά ρούχα δίνουν προς τους άλλους την αίσθηση του προσιτού, της αξιοπιστίας και της ειλικρίνειας.

Τα καφέ έχουν μια τραχιά αρρενωπή ποιότητα και είναι αρεστά στους άνδρες.

Καφετιές σακούλες χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες για να υποδηλώνουν την φυσικότητα του προϊόντος.

 

 


is | Topic: καφέ, καστανό, Κοινωνική ζωή και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Η ψυχολογια του καφε χρώματος”