xromata.com


Η ψυχολογια του κιτρινου

 

Η ψυχολογία των χρωμάτων

κατά Color Harmony Compendium

Κίτρινο


Για το κίτρινο χρώμα έχουμε ήδη πει πολλά και κάποια από αυτά επαναλαμβάνονται και εδώ, όμως ας δούμε τι ακριβώς αναφέρει η Επιτομή Χρωματικών Αρμονιών για τον ψυχισμό αυτού του χρώματος.

 

 

ΚΙΤΡΙΝΟ:

Υπάρχει κάποια λογική που είναι κίτρινο το εικονίδιο με το στρογγυλό χαμογελαστό προσωπάκι. Σαν χρώμα του ήλιου, το κίτρινο κυριολεκτικά αναζωογονεί τις ζωές μας. Ψυχολογικά είναι το πιο χαρούμενο χρώμα του φάσματος, μεταβιβάζοντας συναισθήματα αισιοδοξίας, χαράς και αυθορμητισμού.

 

 

Ο συσχετισμός του με τον ήλιο, δίνει στο κίτρινο μια φωτεινή αύρα που δηλώνει σοφία, διάνοια και φαντασία. Αυτή η αίσθηση υποστηρίζεται από την επιστήμη που μας λέει ότι το κίτρινο καταγράφεται ταχύτατα στον εγκέφαλο διεγείροντας το νευρικό σύστημα και το μυαλό.

 

 

Παρεμπιπτόντως λέγεται πως ήταν το αγαπημένο χρώμα του μεγάλου Κινέζου φιλόσοφου, του Κομφούκιου.

 

 

Το κίτρινο είναι ένα χρώμα που δεν μπορείτε να το αγνοήσετε. Οπτικά ξεπετιέται προς το μέρος σας. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποιο σούπερ – μάρκετ κοιτάξτε σε κάποιο ράφι όπου μεταξύ των άλλων έχει και προϊόντα σε κίτρινες συσκευασίες. Θα προσέξετε ότι τα «κίτρινα» αυτά προϊόντα δίνουν την εντύπωση πως προβάλλονται μπροστά από τα άλλα. Και φυσικά, δεν μπορεί να διαφύγει από την προσοχή σας ένα κίτρινο ταξί μέσα στην πυκνή κυκλοφορία οχημάτων.

 

 

Η υψηλή ορατότητα του κίτρινου παροτρύνει σε γρήγορη, καθαρή σκέψη, κατά τον θεωρητικό των χρωμάτων Faber Birren που εστιάστηκε στις λειτουργικές χρήσεις των χρωμάτων στην καθημερινότητά μας. Αυτός ήταν ο υπεύθυνος για την δημιουργία των κίτρινων τηλεφωνικών καταλόγων (Yellow Pages) κατά την δεκαετία των ’50 για να ανακουφίζεται η εργασιακή μονοτονία των τηλεφωνητριών.

 

 

Έρευνες που έγιναν μετέπειτα από την Pantone επιβεβαίωσαν την θεωρία του Birren, αποδεικνύοντας πως σε έντυπο υλικό, μαύρο τύπωμα πάνω σε κίτρινο φόντο κάνει τον πιο ευανάγνωστο συνδυασμό και τον πιο αποτελεσματικό για απομνημόνευση. Οπότε δεν είναι άξιο απορίας το γιατί ο συνδυασμός αυτός χρησιμοποιείται σε πινακίδες της τροχαίας που εφιστούν την προσοχή καθώς και σε νομικές σημειώσεις.

 

 

Το κίτρινο συνδυαζόμενο με άλλα χρώματα, τους προσθέτει ζωντάνια κάνοντας τις θερμές χροιές να φαίνονται φωτεινότερες και ζωντανεύοντας τα ψυχρά χρώματα.

 


 

Είναι λοιπόν ένα από τα προσφιλή χρώματα κάθε σπιτιού, γεμίζοντας κάθε δωμάτιο με ζεστασιά, καλή διάθεση και φωτεινότητα. Πιο προσφιλές στις κουζίνες και στις τραπεζαρίες, όπου το κίτρινο παρέχει ένα «ορεκτικό» σκηνικό για την ώρα του φαγητού.

 

 

Εν τούτοις, αν σε μικρές δόσεις ενθαρρύνει τις «ζωντανές» συζητήσεις και παρέχει ευχάριστες στιγμές, η παρατεταμένη έκθεση σε έντονους τόνους κίτρινου (όπως το λεμονί) επιφέρει μεγάλη νοητική διέγερση και δημιουργεί ανησυχία. Έχει αναφερθεί ότι ζευγάρια έχουν περισσότερες φιλονικίες μέσα σε κίτρινες κουζίνες και πως η παραμονή μέσα σ’

αυτό το χρώμα μπορεί να κάνει τα μωρά να κλαίνε.

 

 

Απαλές θερμές αποχρώσεις του κίτρινου είναι η ασφαλέστερη επιλογή για ένα σπίτι.

Το κίτρινο αποστέλλει επίσης και άλλα ανάμικτα μηνύματα. Σαν ένδειξη δειλίας ξεκίνησε στην Γαλλία του δέκατου αιώνα, όπου έβαφαν κίτρινες τις πόρτες των προδοτών. Ο αρνητικός αυτός συσχετισμός (προδοσίας, δειλίας) αντικαταστάθηκε σε πιο κοντινές μας εποχές από τον υπερπατριωτισμό καθώς οι Αμερικανοί δένουν κίτρινες κορδέλες στους κορμούς των δέντρων σαν υποστήριξη των μαχόμενων στρατευμάτων τους.

 

 

Σε πολλές χώρες το κίτρινο υπαινίσσεται επιτυχία, ευημερία και δύναμη. Στην Ιαπωνία σημαίνει χάρη και αρχοντιά, κάτι που σχετίζεται με τους αρχαίους πολεμιστές που συνήθιζαν να φορούν κίτρινα χρυσάνθεμα κατά την μάχη σαν εχέγγυο θάρρους.

 

 

Η «ψυχή» του κίτρινου:

Το κίτρινο ψυχολογικά είναι το πιο χαρούμενο χρώμα του φάσματος, σχετιζόμενο με την ζεστασιά, την αισιοδοξία και την χαρά.

Το κίτρινο οπτικά προβάλλεται προς εμάς γινόμενο έτσι το πιο ευδιάκριτο χρώμα. Γι’ αυτό είναι το πιο προσφιλές χρώμα για επισημάνσεις και για συσκευασίες προϊόντων.

Το κίτρινο διεγείρει καθαρές σκέψεις. Μαύρη εκτύπωση πάνω σε κίτρινο φόντο είναι ο πιο ευδιάκριτος συνδυασμός και βοηθάει στην αποτύπωση της μνήμης.

Το κίτρινο προσθέτει ζωντάνια στα άλλα χρώματα.

Τεταμένη έκθεση σε φωτεινά κίτρινα μπορεί να αποβεί ενοχλητική. Απαλότερες χροιές του είναι καλύτερες για επικοινωνία, ενώ οι χρυσαφένιες αποχρώσεις του εκφράζουν πλούτο.

 


is | Topic: Κίτρινο, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Η ψυχολογια του κιτρινου”