xromata.com


Η ψυχολογια του ροζ

 

Η ψυχολογία των χρωμάτων

κατά Color Harmony Compendium

 

Ροζ

 

 

 

 

Στη σειρά αυτή, κάτω από τον γενικό τίτλο «Η ψυχολογία των χρωμάτων κατά Color Harmony Compendium» βλέπουμε τί ακριβώς αναφέρεται στο βιβλίο «Επιτομή Χρωματικών Αρμονιών» για τον ψυχισμό των χρωμάτων.

Έχομε ήδη αναφερθεί στον «ψυχισμό» του κόκκινου, του κίτρινου του πορτοκαλί, του πράσινου, του μπλε και του μωβ χρώματος.

Σειρά έχει τώρα η εξέταση ενός άλλου χρώματος, του ροζ, που είναι μια εννοιολογικά νεόφερτη χρωματική ομάδα. Ουσιαστικά πρόκειται για κόκκινα χρώματα που απαλύνουν με την προσθήκη λευκού, μία ομάδα που στην εποχή μας, σε αρκετές γλώσσες, τείνει να αποσχιστεί σαν χρωματική έννοια από την μητρική ομάδα των κόκκινων χρωμάτων. 

Ας δούμε λοιπόν τον «ψυχισμό» του ροζ χρώματος όπως ακριβώς καταγράφεται στην «Επιτομή χρωματικών αρμονιών».

 

 

 

 

Λέγεται ότι οι αισιόδοξοι βλέπουν τον κόσμο πίσω από ροζ ματογυάλια, κοινώς βλέπουν τα πάντα ρόδινα. Δεν είναι να απορεί κανείς με αυτήν την έκφραση αφού το ροζ χρώμα όχι μόνο προωθεί την προσήνεια, αλλά στην πραγματικότητα αποθαρρύνει την επιθετικότητα και την κακή θέληση.

 

 

 

 

Ο Alexander Schauss, διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου βιοκοινωνικών και ιατρικών ερευνών στην Τακόμα της Ουάσινγκτον, μελέτησε τις υποκειμενικές αντιδράσεις προς μια απόχρωση ροζ χρώματος που την ονόμασε BakerMiller pink και βρήκε ότι όταν χρησιμοποιείται το χρώμα αυτό σε φυλακές προσωρινά ηρεμεί τους βίαιους κρατούμενους.

 

 

 

Στο βιβλίο «Η δύναμη των χρωμάτων» ο Dr Schauss εξηγεί:

«Ακόμα και αν προσπαθήσει κανείς να θυμώσει ή να είναι επιθετικός αποτυχαίνει με την παρουσία του ροζ χρώματος. Οι μύες της καρδιάς δεν μπορούν να κινηθούν αρκετά γρήγορα. Πρόκειται για ένα ηρεμιστικό χρώμα που υπονομεύει την ενεργητικότητα.

 

 

 

 

 

Το κελί του Αλ Καπόνε στις φυλακές του Αλκατράζ ήταν ροζ.

Το κοίταγμα του ροζ χρώματος μειώνει τον θυμό και την φυσική δύναμη τόσο αποτελεσματικά ώστε χρησιμοποιείται σε σωφρονιστικά ιδρύματα για την μείωση του αριθμού αυτοκτονιών και για να αποτρέπει την αντικοινωνική συμπεριφορά σε προβληματικά σχολεία.

 

 

Κατά μια ελαφρύτερη νότα, κάποιες ποδοσφαιρικές ομάδες βάφουν ροζ τα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων αντίπαλων ομάδων για να κάνουν τους αντίπαλους λιγότερο επιθετικούς κατά την διάρκεια του αγώνα.

 

 

 

 

Η ανακοίνωση απόλυσης συνήθως σημειώνεται σε ροζ χαρτί για να απαλύνει το πλήγμα, ενώ ροζ χρώμα έχουν τα φακελάκια των υποκατάστατων ζάχαρης SweetN Low υπονοώντας ότι το περιεχόμενο δεν θα σε βλάψει και δεν θα προστεθεί αργότερα στην περιφέρεια σου.

 

 

Πέρα από την παθητικότητά του το ροζ καλμάρει και μαλακώνει, ενώ κατά τον 18ο αιώνα, εθεωρείτο ότι το ροζ χρώμα βοηθούσε στην πέψη και έτσι είχε αυξηθεί η δημοτικότητά του. Από εκεί βγήκε και ο αγγλικός ιδιωματισμός in the pink (στα ροζ) που σημαίνει «καλή υγεία».

Ενώ το κόκκινο δηλώνει περιπαθείς έρωτες, το ροζ είναι πιο τρυφερό. Γι’ αυτό θεωρείται πιο θηλυκό χρώμα και το χρώμα για τα κοριτσάκια. Άνθρωποι που αρέσκονται στο ροζ χρώμα είναι συνήθως ευαίσθητοι και ρομαντικοί.

 

 

Η απόχρωση shocking pink (συγκλονιστικό ροζ), όπως δηλώνει και το όνομά του, είναι πιο ενεργητικό από τις παστέλ χροιές του ροζ, λόγω της περιεκτικότητάς του σε κόκκινο χρώμα. Η ζωηρότητα του hot pink το κάνει ελκυστικό και μοντέρνο.

 

 

Μελέτες έχουν αποδείξει  ότι το χρώμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε παιδικά δωμάτια για να αποδυναμώνει την υπερ- δραστηριότητα των παιδιών χωρίς να τα αποτρέπει από τα παιχνιδίσματά τους.

 

 

 

 

 

Ο ψυχισμός του ροζ:

 

 

Το ροζ είναι το πιο παθητικό απ’ όλα τα χρώματα, προωθεί την προσήνεια και αποθαρρύνει την επιθετικότητα κατά του εαυτού μας και κατά των άλλων.

Θεωρείται το πιο θηλυκό χρώμα και σχετίζεται με την γαλούχηση και την συμπάθεια.

Το ροζ ηρεμεί, καταπραΰνει και πιστεύεται ότι βοηθά στην πέψη.

H ροζ απόχρωση shoching pink έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα κόκκινου χρώματος κάνοντάς το να φαίνεται πιο ενεργητικό, ευχάριστο και μοντέρνο.

 

 

Οι άνδρες δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα ροδακινί – ροζ (πορτοκαλίζοντα ροζ) απ’ ότι στα ροζ – βιολέ (βιολετιά ροζ).

 

 

Τα ροδακινί ροζ συχνά χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες καλλυντικών, όχι μόνο για την θηλυκότητά τους, αλλά και για το ότι υπονοούν μια τέλεια επιδερμίδα. Εντούτοις κάποιες εταιρίες ευρείας κατανάλωσης προτιμούν θερμές ροζ αποχρώσεις που έλκουν το βλέμμα ανάμεσα στα εκθέματα των μεγάλων καταστημάτων καλλυντικών.

 

 

Στην χρωματοθεραπεία, ροζ περιβάλλον συνιστάται σε άτομα που έχουν ανάγκη να ηρεμήσουν και ν’ αφήσουν τα πράγματα να κυλήσουν ήρεμα.

 

 

Άσχετα με το πόσο κακή ήταν η μέρα σας, είναι δύσκολο να παραμείνετε οργίλος και επιθετικός στην παρουσία ροζ χρώματος.  

 

 


is | Topic: Κοινωνική ζωή και χρώματα, ροζ, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Η ψυχολογια του ροζ”