xromata.com


Σκεψεις κι αποψεις (27)

 

Σκέψεις κι’ απόψεις [27]


Σκέψεις και Απόψεις φίλων του site, που δεν είναι παρά η επανάληψη επιλεγμένων παλαιών comments (με χρονική σειρά ανάρτησης) από την στήλη διαλόγου, γιατί και οι φίλοι της ιστοσελίδας συμβάλλουν στην ανάπτυξή της με τις δικές τους απόψεις.

Κάποιες από αυτές ίσως σας φαίνονται σαν αταίριαστες με το θέμα της ιστοσελίδας, που είναι τα χρώματα, όμως όλες αναπτύχθηκαν από ερεθίσματα που δόθηκαν από κάποιο άρθρο βασισμένο σε αυτά, τα χρώματα δηλαδή και τον κόσμο τους.

Αν ενδιαφέρεστε να δείτε τις προηγούμενες αναρτήσεις κάτω από τον τίτλο ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΙ’ ΑΠΟΨΕΙΣ θα τις βρείτε πηγαίνοντας στo παράθυρο CATEGORIES κάνοντας κλικ με το ποντίκι σας πάνω στην ενότητα «σκέψεις, σχόλια, άρθρα φίλων».

 

 

kalispera Pano!!efhomai na eisai panda kala kai i zoi sou na einai plirismeni apo ta iperoha xromatin. Thelo na sou kano arketes erotissis
1.sto cinema-pos apo to mavro kai aspro eftasan sto xroma?
2,pote yenisike i fotographia enxromi?
3.mavro : i nixta,o thanatos……l’élégance…
qui einai paradosiaka dimeni sta mavra?
4.noir et blanc : le choc des contraires
pourquoi, l’échiquer,le clavier du piano,les colonnes de
Buren sont ils noir et blanc?
5 Dans l’antiquité ,quelle était la couleur des barrbares?
6.Les mammiferes voient-ils en couleur?
7.Qui le premier s’est intéressé aux melanges des couleurs?
8.La GARANCE est une plante pourquoi?
9.quelles sont les 3 couleurs dont naissen toutes les autres.?

madeleine
3-10-10

 

katarxin, signomi pou zen sinexisa sta ellinika,mou einai diskolo na ta metafraso.sena xarti….
tora to xroma pou maressi einai vasika olla ta xromata de la terre,istera to bleu kai to prasino.

 

https://xromata.com/?p=1882

 

 

Γειά σου madeleine
Άργησα να απαντήσω τόσο σε εσένα όσο και σε άλλους γιατί έλειπα.
Ενδιαφέροντα τα ερωτήματά σου και θα επανέλθω σύντομα για να απαντήσω.
Προς το παρόν μεταφράζω όσα ερωτήματα υπέβαλες στα γαλλικά για όσους δεν γνωρίζουν γαλλικά.
4. άσπρο και μαύρο: η σύγκρουση των αντιθέτων. Γιατί η σκακιέρα, το πληκτρολόγιο πιάνου, οι στύλοι του Buren είναι σε άσπρο και μαύρο;
5 Στην αρχαιότητα, ποιά ήταν τα χρώματα των barrbares (βαρβάρων);
6.Τα θηλαστικά βλέπουν χρώμα;
7.Ποιός άρχισε πρώτος να ενδιαφέρεται για τα μείγματα των χρωμάτων;
8. Το Garance γιατί είναι ένα φυτό;
9.Ποιά είναι τα 3 χρώματα που γεννούν όλα τα άλλα;

Σήμερα απαντώ στο τελευταίο 9ο ερώτημά σου.
Τα βασικά χρώματα (βαφές) από τα οποία γεννιούνται όλα τα άλλα είναι το μπλε, το κόκκινο και το κίτρινο (σύστημα αφαιρετικής μίξης).
Όμως τα βασικά χρώματα σε επίπεδο χρωματικών ακτινοβολιών είναι το μπλε, το κόκκινο και το πράσινο (σύστημα προσθετικής μίξης).
Τέλος υπάρχει ένα τρίτο σύστημα που χρησιμοποιείται στην τυπογραφία και φιλμοτυπία όπου τα τρία βασικά χρώματα είναι το κυανό, η ματζέντα και το κίτρινο (αυτό καλείται σύστημα CMYK).
Μπορείς να ανατρέξεις σε πολύ παλαιότερα posts όπου αναφέρονται τα βασικά χρώματα και αναλυτικά τα τρία συστήματα πρόσμιξης των χρωμάτων.
https://xromata.com/?p=148
https://xromata.com/?p=153
https://xromata.com/?p=173
https://xromata.com/?p=198
https://xromata.com/?p=214
Πάνος
13-10-10

https://xromata.com/?p=1882

 

 

Άρχισα madeleine να απαντώ στις ερωτήσεις σου από το τέλος, την ένατη ερώτηση, επομένως προχωρώ στην μετέπειτα από το τέλος, την 8η , όπου ρωτάς αν το garance είναι φυτό και γιατί.
Ναι, πρόκειται για ένα ποώδες φυτό που στα αγγλικά ονομάζεται madder, ενώ δεν κατάφερα να βρω ακόμα την ελληνική ονομασία του. Όποιος τη γνωρίζει, ας βοηθήσει.
Madder λοιπόν στα αγγλικά ή garance στα γαλλικά ονομάζεται τόσο το φυτό, όσο και οι θεραπευτικές ρίζες του, αλλά και το κόκκινο χρώμα που εξάγεται από αυτό και παράγει την ομώνυμη βαφή red madder, γνωστότερη σήμερα σαν alizarin crimson μετά την χημική της αναπαραγωγή.
Ο Γάλλος χημικός Pierre Jean Robiquet (1780 – 1840) ανακάλυψε στις ρίζες του φυτού τα αμινοξέα που είναι η βάση των πρωτεϊνών, την παραγωγή της φαρμακευτικής κοδεΐνης, αλλά και τις απαρχές της βιομηχανικής παραγωγής συνθετικών βαφών.
Στην red madder θα αναφερθούμε μελλοντικά, όταν θα ασχοληθούμε με τις διάφορες βαφές.
Πάνος
17-10-10

 

https://xromata.com/?p=1882

 

 

Γεια σας, εδώ είναι η Λυδία. Πάνο, άργησα να απαντήσω στην ερώτησή σου σχετικά με τα χρώματα που προτιμάμε. Θεωρώ ότι είναι λίγο πολύπλοκη ερώτηση, διότι η απάντηση εξαρτάται από το τι ακριβώς εννοούμε. Για παράδειγμα αν η ερώτηση αφορά την ενδυμασία μου, τότε θα έλεγα ότι μου αρέσουν:
μαύρο επειδή το θεωρώ κομψό
άσπρο επειδή δηλώνει το καθαρό
κόκκινο επειδή είναι δυναμικό και τολμηρό
Από την άλλη δεν θα ήθελα ποτέ να έχω ένα κόκκινο ή άσπρο αυτοκίνητο κτλ.
Σε γενικές γραμμές όλα τα χρώματα είναι υπέροχα, και είμαστε τυχεροί που μπορούμε να τα διακρίνουμε. Όσο αφορά τη μονοχρωματική όραση θα προτιμούσα τον κόκκινο κόσμο. ΕΣΥ;

Λυδία
30-10-10

 

https://xromata.com/?p=1906

 

 

 

Ήμουν σίγουρος Λυδία πως όταν θα απαντούσες στο ερώτημα θα ανέφερες οπωσδήποτε τα τρία αυτά χρώματα, δηλαδή το άσπρο, το μαύρο και το κόκκινο.
Ναι, το ερώτημα ήταν πολύπλοκο σε περίπτωση που σχετίζουμε τα χρώματα με ρούχα, αναμνήσεις, ψυχολογία κλπ. και απλούστατο αν αναφερθούμε στο χρώμα που μας αρέσει χωρίς λόγο, έτσι αόριστα χωρίς να το ταυτίζουμε με κάτι.
Καλή η αναφορά των χρωμάτων σου σε σχέση με τα ρούχα, αλλά μου άρεσε περισσότερο η δήλωσή σου πως δεν θα ήθελες να έχεις άσπρο ή κόκκινο αυτοκίνητο. Το σκέφθηκα και αλήθεια, δεν θα μπορούσα να σε φανταστώ με άσπρο ή κόκκινο αμάξι.
Το άσπρο σε αυτοκίνητο δεν σου πάει γιατί το λευκό είναι το πιο άχρωμο χρώμα που υπάρχει για οχήματα. Σε αντίθεση με το ρόλο του στα ρούχα και αλλού, το άσπρο σε αυτοκίνητο τονίζει περισσότερο τα αρνητικά του χαρακτηριστικά. Συντηρητικό, άτολμο, συμβιβασμένο, αποστειρωμένο, καλύπτει “κρύβει” τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του οδηγού… Το κόκκινο πάλι + ταχύτητα = μεγάλο ρίσκο κι’ εσύ μεν ρισκάρεις αλλά ξέρεις τα όριά σου και φθάνεις μέχρι εκεί. Με κόκκινο αυτοκίνητο μπορεί να τα ξεπεράσεις, οπότε;;;
Τώρα, όσον αφορά στη μονοχρωματική όραση, μάλλον αισθάνομαι πιο άνετα όταν βλέπω τον κόσμο μέσα από πράσινο φίλτρο. Το κόκκινο με κουράζει. Το μπλε με φοβίζει(;).. μου φαίνεται περίεργο, απόμακρο.
Πάνος
2-11-10

 

https://xromata.com/?p=1906

 

 

Μετά από κάποιο διάστημα madeleine, λόγω απουσίας μου, επανέρχομαι στα ερωτήματά σου, τα οποία άρχισα να απαντώ αντίστροφα από το τέλος.
Συνεχίζω λοιπόν από το 7ο ερώτημά σου: Ποιός είναι αυτός που ενδιαφέρθηκε πρώτος να κάνει μίξεις χρωμάτων;
Δεν μπορώ να σου απαντήσω ευθέως αγαπητή madeleine.
Υπάρχει αναφορά για το πως έφτιαχναν και χρησιμοποιούσαν οι πρωτόγονοι ζωφράφοι των σπηλαίων τις βαφές τους και ποιές ήταν αυτές, αλλά δεν αναφέρεται αν έκαναν προσμίξεις. Μάλλον όχι. Απ’ ότι φαίνεται χρησιμοποιούσαν τα χρώματά τους “καθαρά”, εκτός από κάτι γκρίζα που μπορεί να προέρχονται είτε από μίξη άσπρου – μαύρου, είτε από όχι καλή “παραγωγή” βαθειάς μαύρης βαφής.
Όσο για την 6η ερώτησή σου, αν τα θηλαστικά βλέπουν χρωματιστά (θα έλθουμε εκτεταμένα σύντομα σ’ αυτό το θέμα) μπορώ να απαντήσω ότι τα περισσότερα βλέπουν λιγότερα χρώματα από τον άνθρωπο (που κι αυτός θηλαστικό είναι) ο οποίος διαθέτει μια μέση χρωματική αντίληψη σε σχέση με το όλο ζωικό βασίλειο.
Για το ποια ήταν τα χρώματα των βαρβάρων στην αρχαιότητα (5η ερώτηση) δεν μπορώ να απαντήσω. Εξαρτάται σε ποιους βάρβαρους αναφερόμαστε, σε ποια περιοχή και σε ποια εποχή. Πάντως έχει ανακαλυφθεί ότι πρωτόγονοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν σε τελετικά ταφής άσπρες, κόκκινες και μαύρες σκόνες και βαφές.
Πάνος
2-11-10

 

https://xromata.com/?p=1882

 

 


is | Topic: σκέψεις σχόλια άρθρα φίλων | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Σκεψεις κι αποψεις (27)”