Μπλε (Α) – Blue (A)
Πριν μερικούς μήνες ξεκινήσαμε την παρουσίαση των χρωμάτων ξεκινώντας με το κόκκινο https://xromata.com/?p=1364 . Σειρά τώρα έχει το ακριβώς αντίθετό του χρώμα (τόσο σε διάταξη, όσο και σε ιδιότητες), το μπλε.
ΜΠΛΕ (α μέρος)
Σαν μπλε εννοούμε την ομάδα των χρωμάτων που οι αποχρώσεις της είναι αυτές που έχει ο καθαρός ουρανός και η αντανάκλασή τους από τη θάλασσα, οι οποίες κυμαίνονται από το πιο ανεπαίσθητο αέρινο γαλανό μέχρι το πιο βαθυσκότεινο μπλε. Είναι η απόδοση των ακτινοβολιών του ορατού τμήματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος
που καταλαμβάνουν το τμήμα το ευρισκόμενο μεταξύ 445 έως 490 νανομέτρων, αυτού δηλαδή που εκτείνεται ανάμεσα στις μωβ και τις πράσινες ακτινοβολίες.
Σαν ακτινοβολία είναι συμπληρωματική της κίτρινης και μαζί με την κόκκινη και την πράσινη θεωρούνται οι τρεις βασικές χρωματικές ακτινοβολίες.
Η απορρόφηση των κόκκινων και πράσινων ακτινοβολιών από διάφορα αντικείμενα είναι υπεύθυνη για την μπλε εμφάνιση τους, ενώ η απορρόφηση της μπλε ακτινοβολίας είναι η αιτία για την απόδοση του κίτρινου χρώματος.
Το μπλε είναι επίσης ένα από τα βασικά χρώματα των χρωστικών ουσιών μαζί με το κόκκινο και το κίτρινο και αναμειγνυόμενο με αυτά δημιουργεί με το μεν κόκκινο τα μωβ χρώματα, ενώ με το κίτρινο τα πράσινα.
Μια μορφή του μπλε, το κυάνιο (κυανό), μαζί με την ματζέντα και το κίτρινο, είναι τα τρία βασικά χρώματα της τυπογραφίας και φιλμοτυπίας.
Translated into English
A few months ago we began the presentation of colors starting with red https://xromata.com/?p=1364
Now on line is blue, the opposite color (both in ordinance and to properties).
BLUE (part a)
We understand as blue the team color shades those that color a clear sky and their reflection from sea, ranging from the most subtle ethereal light blue to the deepest dark blue. Those are the radiation in the visible part of the electromagnetic spectrum occupying the part situated between 445-490 nanometers that are lying between the mauve and green radiation.
As light, blue radiation is complementary to the yellow one and together with red and green light those are the three basic color radiations.
The absorption of red and green rays of various objects is responsible for the blue color appearance, while absorption of blue radiation is the cause for the appearance of yellow color.
Blue is also one of the three primary colors together with red and yellow and mixed with red produces purple while mixed with yellow gives green.
One form of blue, cyan, along with magenta and yellow are the three primary colors of printing and color films.
admin is | Topic: μπλε | Tags: None
9 Comments, Comment or Ping
madeleine
kalispera Pano!!efhomai na eisai panda kala kai i zoi sou na einai plirismeni apo ta iperoha xromatin. Thelo na sou kano arketes erotissis
1.sto cinema-pos apo to mavro kai aspro eftasan sto xroma?
2,pote yenisike i fotographia enxromi?
3.mavro : i nixta,o thanatos……l’élégance…
qui einai paradosiaka dimeni sta mavra?
4.noir et blanc : le choc des contraires
pourquoi, l’échiquer,le clavier du piano,les colonnes de
Buren sont ils noir et blanc?
5 Dans l’antiquité ,quelle était la couleur des barrbares?
6.Les mammiferes voient-ils en couleur?
7.Qui le premier s’est intéressé aux melanges des couleurs?
8.La GARANCE est une plante pourquoi?
9.quelles sont les 3 couleurs dont naissen toutes les autres.?
3-10-10
madeleine
katarxin, signomi pou zen sinexisa sta ellinika,mou einai diskolo na ta metafraso.sena xarti….
tora to xroma pou maressi einai vasika olla ta xromata de la terre,istera to bleu kai to prasino.
3-10-10
admin
Γειά σου madeleine
Άργησα να απαντήσω τόσο σε εσένα όσο και σε άλλους γιατί έλειπα.
Ενδιαφέροντα τα ερωτήματά σου και θα επανέλθω σύντομα για να απαντήσω.
Προς το παρόν μεταφράζω όσα ερωτήματα υπέβαλες στα γαλλικά για όσους δεν γνωρίζουν γαλλικά.
4. άσπρο και μαύρο: η σύγκρουση των αντιθέτων. Γιατί η σκακιέρα, το πληκτρολόγιο πιάνου, οι στύλοι του
Buren είναι σε άσπρο και μαύρο;
5 Στην αρχαιότητα, ποιά ήταν τα χρώματα των barrbares (βαρβάρων);
6.Τα θηλαστικά βλέπουν χρώμα;
7.Ποιός άρχισε πρώτος να ενδιαφέρεται για τα μείγματα των χρωμάτων;
8. Το Garance γιατί είναι ένα φυτό;
9.Ποιά είναι τα 3 χρώματα που γεννούν όλα τα άλλα;
Σήμερα απαντώ στο τελευταίο 9ο ερώτημά σου.
Τα βασικά χρώματα (βαφές) από τα οποία γεννιούνται όλα τα άλλα είναι το μπλε, το κόκκινο και το κίτρινο (σύστημα αφαιρετικής μίξης).
Όμως τα βασικά χρώματα σε επίπεδο χρωματικών ακτινοβολιών είναι το μπλε, το κόκκινο και το πράσινο (σύστημα προσθετικής μίξης).
Τέλος υπάρχει ένα τρίτο σύστημα που χρησιμοποιείται στην τυπογραφία και φιλμοτυπία όπου τα τρία βασικά χρώματα είναι το κυανό, η ματζέντα και το κίτρινο (αυτό καλείται σύστημα CMYK).
Μπορείς να ανατρέξεις σε πολύ παλαιότερα posts όπου αναφέρονται τα βασικά χρώματα και αναλυτικά τα τρία συστήματα πρόσμιξης των χρωμάτων.
https://xromata.com/?p=148
https://xromata.com/?p=153
https://xromata.com/?p=173
https://xromata.com/?p=198
https://xromata.com/?p=214
Πάνος
13-10-10
admin
Άρχισα madeleine να απαντώ στις ερωτήσεις σου από το τέλος, την ένατη ερώτηση, επομένως προχωρώ στην μετέπειτα από το τέλος, την 8η , όπου ρωτάς αν το garance είναι φυτό και γιατί.
Ναι, πρόκειται για ένα ποώδες φυτό που στα αγγλικά ονομάζεται madder, ενώ δεν κατάφερα να βρω ακόμα την ελληνική ονομασία του. Όποιος τη γνωρίζει, ας βοηθήσει.
Madder λοιπόν στα αγγλικά ή garance στα γαλλικά ονομάζεται τόσο το φυτό, όσο και οι θεραπευτικές ρίζες του, αλλά και το κόκκινο χρώμα που εξάγεται από αυτό και παράγει την ομώνυμη βαφή red madder, γνωστότερη σήμερα σαν alizarin crimson μετά την χημική της αναπαραγωγή.
Ο Γάλλος χημικός Pierre Jean Robiquet (1780 – 1840) ανακάλυψε στις ρίζες του φυτού τα αμινοξέα που είναι η βάση των πρωτεϊνών, την παραγωγή της φαρμακευτικής κοδεΐνης, αλλά και τις απαρχές της βιομηχανικής παραγωγής συνθετικών βαφών.
Στην red madder θα αναφερθούμε μελλοντικά, όταν θα ασχοληθούμε με τις διάφορες βαφές.
Πάνος
17-10-10
admin
Μετά από κάποιο διάστημα madeleine, λόγω απουσίας μου, επανέρχομαι στα ερωτήματά σου, τα οποία άρχισα να απαντώ αντίστροφα από το τέλος.
Συνεχίζω λοιπόν από το 7ο ερώτημά σου: Ποιός είναι αυτός που ενδιαφέρθηκε πρώτος να κάνει μίξεις χρωμάτων;
Δεν μπορώ να σου απαντήσω ευθέως αγαπητή madeleine.
Υπάρχει αναφορά για το πως έφτιαχναν και χρησιμοποιούσαν οι πρωτόγονοι ζωφράφοι των σπηλαίων τις βαφές τους και ποιές ήταν αυτές, αλλά δεν αναφέρεται αν έκαναν προσμίξεις. Μάλλον όχι. Απ΄ότι φαίνεται χρησιμοποιούσαν τα χρώματά τους “καθαρά”, εκτός από κάτι γκρίζα που μπορεί να προέρχονται είτε από μίξη άσπρου – μαύρου, είτε από όχι καλή “παραγωγή” βαθειάς μαύρης βαφής.
Όσο για την 6η ερώτησή σου, αν τα θηλαστικά βλέπουν χρωματιστά (θα έλθουμε εκτεταμένα σύντομα σ΄αυτό το θέμα) μπορώ να απαντήσω ότι τα περισσότερα βλέπουν λιγότερα χρώματα από τον άνθρωπο (που κι αυτός θηλαστικό είναι) ο οποίος διαθέτει μια μέση χρωματική αντίληψη σε σχέση με το όλο ζωικό βασίλειο.
Για το ποια ήταν τα χρώματα των βαρβάρων στην αρχαιότητα (5η ερώτηση) δεν μπορώ να απαντήσω. Εξαρτάται σε ποιους βάρβαρους αναφερόμαστε, σε ποια περιοχή και σε ποια εποχή. Πάντως έχει ανακαλυφθεί ότι πρωτόγονοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν σε τελετικά ταφής άσπρες, κόκκινες και μαύρες σκόνες και βαφές.
Πάνος
2-11-10
admin
Απαντώ madeleine στο τέταρτο ερώτημά σου:
«άσπρο και μαύρο: η σύγκρουση των αντιθέτων. Γιατί η σκακιέρα, το πληκτρολόγιο πιάνου, οι στύλοι του Buren είναι σε άσπρο και μαύρο;»
Για τις ασπρόμαυρες κολόνες του Daniel Buren δεν μπορώ να πω κάτι σχετικά. Ρωτήστε τον καλλιτέχνη! Δεν έχω βρει κάποια δήλωσή του όπου να εκφράζεται η άποψη του για την χρήση των δυο αυτών χρωμάτων στο βάψιμο των στύλων του.
Ο Γάλλος αυτό γλύπτης, το 1986 δημιούργησε ένα γλυπτό 3.000 τ.μ. σε δυο επίπεδα στη μεγάλη αυλή του Palais Royal, στο Παρίσι: “Les Deux Plateaux”, που πιο συχνά αναφέρεται ως “Colonnes de Buren” (“Στύλοι του Buren”) όπου οι ραβδώσεις στις κολώνες του είναι βαμμένες άσπρες και μαύρες. Αυτό το έργο προκάλεσε μια έντονη διαμάχη σχετικά με την ενσωμάτωση της σύγχρονης τέχνης και ιστορικών μνημείων.
Έρχομαι τώρα στις πιο «ζουμερές» απορίες σου.
Κατ’ αρχήν το σκάκι.
Τα 64 τετράγωνα τα οποία αποτελούν την σκακιέρα είναι βαμμένα εναλλάξ ανοιχτόχρωμα και σκουρόχρωμα, το ίδιο και οι δυο ομάδες από τα πιόνια του παιχνιδιού και καλούνται άσπρα ή ανοιχτόχρωμα (light) και μαύρα ή σκούρα (dark) χωρίς να είναι απαραιτήτως άσπρα και μαύρα. Ιδιαίτερα οι παλιές σκακιέρες που ήταν ξύλινες ήταν φτιαγμένες από ανοιχτόχρωμο ξανθό ξύλο και σκουρόχρωμο καστανόξυλο, κυρίως κοκκινωπής απόχρωσης γι’ αυτό και στα αγγλικά η Μαύρη Βασίλισσα αναφέρεται συνήθως ως Red Queen.
Ας μην λησμονούμε ότι πρόκειται για δυο αντίπαλους «στρατούς» που διακρίνονται από την αντιπαλότητα των χρωμάτων τους, η οποία εκφράζεται απαραίτητα με χρωματική αντίθεση, χωρίς αυτό να προσδιορίζει τον σκουρόχρωμο σαν τον «κακό» της υπόθεσης.
Πάμε τώρα στο κλαβιέ (πληκτρολόγιο) του πιάνου.
Ίσως κάποιος με μουσικές γνώσεις να μας αναλύσει καλύτερα το θέμα του χρωματικού μουσικού τονισμού, όρου που εισήχθη στη μουσική από τον 16ο αιώνα και αφορά στην διατονικότητα (ημιτόνια, διέσεις) που εκτελούνται στα κλειδοκύμβαλα (πιάνα κλπ.) με δυο διαφορετικές σειρές από νότες, την κανονική σειρά και τις διέσεις των οποίων η διαφορά τονίζεται χρωματικά στο πληκτρολόγιο για διευκόλυνση του εκτελεστή και για επισήμανση της διαφορετικότητάς τους.
Αφού λοιπόν αναφερόμαστε σε τονικό «χρωματισμό» τι πιό απλό να εκφράζεται η διαφορά αυτή με δυο αντίθετα χρώματα (ανοιχτό – σκούρο).
Όταν πριν λίγους αιώνες δημιουργήθηκαν τα πρώτα πιάνα (ακριβά όργανα) καθιερώθηκε να καλύπτονται τα ξύλινα πλήκτρα τους με δυο ακριβά πολύτιμα υλικά, λευκό ελεφαντοστούν για την ανοιχτόχρωμη κάτω σειρά και μαύρος έβενος για την πάνω σειρά των διέσεων, των οποίων τα χρώματα παρέμειναν έτσι έως και την σημερινή «πλαστική» εποχή μας.
Αυτά madeleine και περιμένω να μου πεις αν έχω καλύψει κάπως τα ερωτήματά σου έως εδώ.
Πάνος
10-11-10
madeleine
se efharisto para poli pou apandises se oles tis erotisis mou.kai boro na sou po oti ta kalipses pliris. argisa na sou apandiso ztio iha provlimata me to Lap top. 365 virus vrikan kai eprepre na to doso gia katharisi. pandos poli syndoma tha sou kano ales erotissi.merci beaucoup
madeleine
19-11-10
admin
Χαίρομαι madeleine που σε κάλυψα με τις απαντήσεις μου και αναμένω τα επόμενα ερωτήματά σου.
Μόνο σε παρακαλώ αν γίνεται να τα κάνεις χωριστά, ένα – ένα, πρώτον για να έχομε περισσότερη ροή στα comments, αλλά κυρίως για να προλαβαίνω να απαντώ έγκαιρα.
Συνεχίζω με τα υπόλοιπα ερωτήματά σου που δεν πρόλαβα να απαντήσω.
Το μαύρο, ναί, είναι το χρώμα του θανάτου (γιατί άραγε;), της νύχτας (τί σημαίνει αυτό;) και της κομψότητας (και όχι μόνο). Έχομε ήδη κάνει αρκετές νύξεις για το μαύρο χρώμα έως τώρα, τόσο σε posts όσο και σε comments.
Θα έλθει η σειρά και αυτού του χρώματος να το αναλύσουμε και να το δούμε από όλες τις πλευρές.
Προσπάθειες για έγχρωμη φωτογράφιση άρχισαν από το 1840. Την δεκαετία του 1950 δημιουργήθηκαν κατάλληλα φιλμ αλλά και φωτογραφικές μηχανές που μπορούσαν να φωτογραφούν έγχρωμα και από τότε άρχισε η εξέλιξη της έγχρωμης φωτογραφίας (φιλμς, εκτυπώσεις, ψηφιακές αποτυπώσεις κλπ.).
Λίγο πριν και στις αρχές της δεκαετίας των ’50 βρέθηκαν κατάλληλα χρώματα και ήταν της μόδας να χρωματίζουν με το χέρι τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Ανάλογες προσπάθειες έγιναν και για τις ταινίες του κινηματογράφου. Στην αρχή τις έβαφαν με το χέρι καρέ – καρέ. Το 1902 προβλήθηκε η πρώτη χρωματισμένη ταινία A TRIP TO THE MOON.
Οι πρώτες πραγματικά έγχρωμες (τρίχρωμα) ταινίες άρχισαν να γυρίζονται την δεκαετία του ’30 και η πρώτη έγχρωμη εμπορική ταινία που προβλήθηκε ήταν η ταινία κινουμένων σχεδίων SILLY SYMPHONY, FLOWERS & TREES της Disney.
Πάνος
20-11-10
Reply to “Μπλε (Α) – Blue (A)”