xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ρκθ΄]: Κίτρινα παραλειπομενα

 

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

 

[ρκθ΄]

 

 

Κίτρινα παραλειπόμενα

 

[θ΄]

 

 

-Σταμάτησα την συνέντευξη, εγώ το κίτρινο χρώμα Άνθρωπε, στο σημείο που σου επιβεβαίωνα πως το κίτρινο, όπως εξάγεται από τα προηγούμενα, είμαι το μεσαίο χρώμα, η μέση οδός, ενώ μόλις πριν από αυτό είχα αναφερθεί στις δυο σημαίες του χριστιανισμού, την παπική και την πατριαρχική, όπου και οι δύο ενέχουν το κίτρινο χρώμα σε μεγάλη έκταση στην επιφάνεια τους.

Ας δούμε τώρα πόσες εθνικές σημαίες υπάρχουν που έχουν επάνω τους κίτρινο χρώμα.

Υπάρχουν περίπου 70 εθνικές σημαίες σήμερα με πολύ ή λίγο κίτρινο χρώμα επάνω τους. Λέω περίπου γιατί είναι δύσκολο να καταμετρηθούν επειδή σε κάποιες το κίτρινο είναι ελάχιστο όπως πχ. στην σημαία της Γουατεμάλας, σε άλλες πορτοκαλίζει οπότε αλλού αποδίδεται σαν κίτρινο και αλλού σαν πορτοκαλί όπως πχ. στις σημαίες του Βελγίου της Γερμανίας και της Ισπανίας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το χρυσό χρώμα όπως πχ. του αετού στην σημαία της Αιγύπτου.

Οι σημαίες όπου το κίτρινο χρώμα καταλαμβάνει αρκετό τμήμα της επιφάνειάς τους είναι οι σημαίες του Μπουτάν και του Μπρουνέι ακολουθούμενες από αυτές του Βατικανού, της Ουκρανίας, της Ισπανίας, του Ισημερινού και της Κολομβίας.

Οι σημαίες όπου το κίτρινο χρώμα καταλαμβάνει περίπου το 1/3 της επιφάνειάς τους είναι οι σημαίες των χωρών:

Άγιου Βικέντιου και Γρεναδίνων, Αιθιοπίας, Ανδόρας Βελγίου, Βολιβίας, Βενεζουέλας, Βολιβίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Γερμανίας, Γκαμπόν, Γκάνας, Γουιάνας, Γουινέας, Γουινέας Μπισάου, Γρενάδας, Κογκό (Μπραζαβίλ), Ζιμπάμπουε, Καμερούν, Λιθουανίας, Μάλι, Μιανμάρ, Μολδαβίας, Μπενίν, Ουγκάντας, Παλάου, Ρουμανίας, Σενεγάλης, Σρι Λάνκα, Τζαμάικα, Τόγκο και Τσαντ. 

Σημαίες που έχουν λιγότερο κίτρινο επάνω τους, αλλά αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι οι σημαίες της Σουηδίας, της Βραζιλίας, της Κιργιζίας, της Νοτίου Αφρικής, του Βιετνάμ και της Κίνας.

Στις υπόλοιπες δεν θα αναφερθώ διότι συνολικά είναι αρκετές οι σημαίες με λίγο κίτρινο χρώμα επάνω τους.

Πέρα από τις εθνικές σημαίες μονόχρωμη κίτρινη σημαία ανυψώνεται για να επισημάνει χώρους (ιδιαιτέρως πλοία) όπου έχει εκδηλωθεί μολυσματική επιδημική νόσος.

Επίσης, στην τωρινή εποχή, κίτρινη είναι και η μια από τις καιρικές σημαίες των παραλιών που δηλώνουν την ένταση των ανέμων. Η κίτρινη σημαία σημαίνει «Κολυμπάτε με Προσοχή».

Τρεις είναι οι δηλωτικές αυτές σημαίες:

Η πράσινη που σημαίνει «Κολυμπάτε Ελεύθερα».

Η κίτρινη που όπως είπαμε σημαίνει «Κολυμπάτε με προσοχή».

Η κόκκινη που σημαίνει «Απαγορεύεται η είσοδος στο νερό».

Αυτό το τριχρωματικό σύστημα επικινδυνότητας των παραλιών σε αρκετές χώρες έχει αντικαταστήσει το καθιερωμένο παλαιότερα τριχρωματικό σύστημα άσπρο – κόκκινο- μαύρο, ενώ αλλού χρησιμοποιούνται και τα δυο αφού το νέο σύστημα δηλώνει κυρίως την ορμητικότητα των ανέμων, ενώ το άλλο, το παλαιότερο εκτός του καιρού αφορά και στην σφοδρότητα των θαλασσίων ρευμάτων και αλλού (όπως πχ. στην Αυστραλία) και την εμφάνιση καρχαριών στην περιοχή.

Αυτά τα δυο συστήματα δημιουργούν σύγχυση στους αλλοδαπούς κολυμβητές λόγω του ότι το κόκκινο αλλού σημαίνει ΠΡΟΣΟΧΗ και αλλού ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ.

Εκτός από την κίτρινη σημαία που δηλώνει προσοχή, έχουμε και την κίτρινη κάρτα στους ποδοσφαιρικούς αγώνες που εφιστά και αυτή την προσοχή και προειδοποιεί τον συγκεκριμένο παίκτη στον οποίο έχει υποδειχθεί η κάρτα από τον διαιτητή ότι σαφώς έχει παραβιάσει κάποιον από τους ποδοσφαιρικούς κανόνες

Εκτός αυτού η κίτρινη κάρτα ‘δίνεται’ σε περίπτωση που ένας παίκτης δεν σεβαστεί τους αντίπαλους παίκτες, τους συμπαίκτες, τον διαιτητή, τους θεατές

Μεταφορικά, η κίτρινη κάρτα θεωρείται ως μια προειδοποίηση.

Δύο κίτρινες κάρτες αντιστοιχούν σε μία κόκκινη, δηλαδή την αποχώρηση του παίκτη από τον αγωνιστικό χώρο.

Στο πρωτάθλημα οι κίτρινες κάρτες λειτουργούν αθροιστικά. Έτσι εάν κάποιος παίχτης πάρει 4 κίτρινες κάρτες κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, χωρίς να μεσολαβήσει κάποια αποβολή, τότε ο παίχτης σύμφωνα με τους κανόνες πρέπει να επιλέξει να μην αγωνιστεί σε 1 από τους 4 επόμενους αγώνες τις ομάδας που συμμετέχει.

Αφού σου μίλησα Άνθρωπε για τις κίτρινες κάρτες στο ποδόσφαιρο, που αυτομάτως μου φέρνουν στον νου στις σφαιρικές ποδοσφαιρικές μπάλες, πρέπει να σου μιλήσω και για κάποιες άλλες μπάλες, τους κίτρινους αστέρες, ένας εκ των οποίων είναι και ο δικός μας κίτρινος ήλιος.

Οι αστέρες των φασματικών κατηγοριών F έχουν τέτοιες, μέσες θερμοκρασίες πυράκτωσης που τους κάνουν να φαίνονται «κιτρινωποί». Ο πρώτος αστρονόμος που ταξινόμησε τα αστέρια σύμφωνα με το χρώμα τους ήταν ο F. G. W. Struve το 1827.

Μία από τις ταξινομήσεις του ήταν η ομάδα χρώματος flavae, ή κίτρινο, και αυτό αντιστοιχούσε κατά προσέγγιση σε αστέρια της σύγχρονης φασματικής περιοχής F5 έως K0.

Η επιφανειακή θερμοκρασία αυτών των αστέρων φθάνει τους 6000° Κ και το χρώμα τους είναι όπως είπαμε κίτρινο.

Στην κατηγορία αυτών των αστεριών εκτός από τον Ήλιο μας περιλαμβάνονται η Αίγα ( α του Ηνιόχου), και ο Άλφα του Κενταύρου.

Εκτός από τους κίτρινους ήλιους υπάρχουν και οι ηλιοειδείς αστέρες που ονομάζονται άλλως και κίτρινοι νάνοι.

Οι ηλιοειδείς αστέρες, έχουν περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά και χρώμα με τον Ήλιο μας, καθώς και την ίδια αρχική μάζα με την οποία ξεκίνησε και ο Ήλιος, θα έχουν δε και την ίδια διάρκεια ζωής, περίπου 10 δισεκατομμύρια γήινα χρόνια από τη γέννηση ως τον θάνατό τους.

Εκτός από τον ήλιο, κάποιες φορές βλέπουμε και τον δεύτερο φωτοδότη του πλανήτη μας, το φεγγάρι, κίτρινο.

Όπως γνωρίζουμε, το φως που εκπέμπεται από το φεγγάρι είναι μόνο μια αντανάκλαση των ακτινών του ηλίου από την επιφάνεια του δορυφόρου μας. Αμέσως μετά την αντανάκλαση στην επιφάνεια της Σελήνης, οι ακτίνες στέλνονται στη Γη.

Εδώ συναντιούνται με την ατμόσφαιρά μας όπου οι ακτίνες που κατευθύνονται στην επιφάνεια της Γης από τη Σελήνη διασκορπίζονται. Τα μικρά κύματα των ακτίνων διασκορπίζονται πιο γρήγορα. Όσο για τις κίτρινες και κόκκινες αποχρώσεις που σχετίζονται με τα μακρά κύματα, η διαδικασία σκέδασής τους είναι πιο περίπλοκη, γι' αυτό έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τη Σελήνη με κίτρινο, και μερικές φορές ακόμη και κόκκινο χρώμα.

Όσον αφορά το κίτρινο χρώμα της Σελήνης, η πιο πιθανή δυνατότητα παρατήρησης του δορυφόρου μας σε αυτήν την γκάμα είναι τις ημέρες με υγρασία, μετά από βροχή. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συνθήκες υψηλής υγρασίας και πίεσης συμβάλλουν στην απορρόφηση των κυμάτων φωτός και στη διατήρηση της κίτρινης απόχρωσης του φεγγαριού.

Η Σελήνη, από αρχαιοτάτων χρόνων συσχετιζόταν με τον Θάνατο (Εκάτη, Κυβέλη, Θεσπέσιος, μύθος του Ηρός στην πολιτεία του Πλάτωνα κλπ.).

Με τον θάνατο ταυτίζεται ο ένας από τους 4 ιππότες της Αποκάλυψης, ο μοναδικός από τους 4 καβαλάρηδες στον οποίο το κείμενο δίνει ρητά το όνομά του, Θάνατος!

Το χρώμα του αλόγου του Θανάτου γράφεται σαν χλωρό (khlōros) στην Ελληνιστική Κοινή, το οποίο μπορεί να σημαίνει είτε πρασινωπό, είτε κίτρινο.

Το χρώμα συνήθως μεταφράζεται σαν χλωμό ενώ στακτερό, ανοικτό πράσινο και κιτρινοπράσινο είναι άλλες πιθανές ερμηνείες.

Ας μην ξεχνάμε ότι ενώ το πράσινο προσδιορίστηκε σαν ιδιαίτερο χρώμα την εποχή του Αριστοτέλη, το κίτρινο προσδιορίστηκε σαν ανεξάρτητο χρώμα στον 1ο αιώνα μ.Χ.

Με βάση της ιατρικής βιβλιογραφία της Αρχαίας Ελλάδας, μερικοί λόγιοι υπαινίσσονται ότι τα αναφερόμενα χρώματα στον 4ο καβαλάρη αντανακλούν την ασθενική χλωμάδα ενός νεκρού σώματος.

Σε μερικές μοντέρνες καλλιτεχνικές απεικονίσεις, στο άλογο του δίνεται ένα ευδιάκριτο πράσινο χρώμα.

Επί τη ευκαιρία, αφού μιλήσαμε για κίτρινα φεγγάρια, ας θυμηθούμε πως το κίτρινο φεγγάρι υπήρξε πηγή έμπνευσης για αρκετά τραγούδια, με γνωστότερο την μεγάλη επιτυχία του Φρανκ Σινάτρα “The moon was yellow”.

Εκτός από το «κίτρινο φεγγάρι» του Σινάτρα, είχαμε και το «κίτρινο ποτάμι» (Yellow River), το “Yellow” των Coldplay”, το “Mellow Yellow” του Donovan και την μεγάλη επιτυχία των Beatles “Yellow Submarine” (κίτρινο υποβρύχιο) που γυρίστηκε και ταινία κινούμενων σχεδίων, ενώ μια άλλη ταινία με ‘κίτρινο’ στον τίτλο της, ήταν η «Κίτρινη Ρολς Ρόις» (The Yellow Rolls Royce) μια σπονδυλωτή ταινία των 60’s, μεγάλη επιτυχία της εποχής της, όπου συνδετικός κρίκος των επεισοδίων της ήταν το συγκεκριμένο κίτρινο αυτοκίνητο και η εναλλαγή των ιδιοκτητών του.

Πολλοί διάσημοι ηθοποιοί της τότε περιόδου συμμετείχαν στην ταινία, όπως η Σίρλευ Μακ Λαίην, ο Αλαίν Ντελόν, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, η Ζαν Μορώ, ο Όμαρ Σαρίφ, ο Ρεξ Χάρισον και άλλοι.

 


is | Topic: Κίτρινο, Μύθοι και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ρκθ΄]: Κίτρινα παραλειπομενα”