xromata.com


Ιστορια ερευνας της συναισθησιας

 

Η συναισθησία είναι μια νευρολογική κατάσταση κατά την οποία συνδέονται δύο ή περισσότερες αισθήσεις.

Για παράδειγμα, σε μια μορφή συναισθησίας γνωστή ως συναισθησία γραφήματος-χρώματος, τα γράμματα ή οι αριθμοί μπορεί να εκληφθούν ως εγγενώς έγχρωμα. Ιστορικά, η πιο συχνά περιγραφόμενη μορφή συναισθησίας (ή αντιστοιχίσεις που μοιάζουν με συναισθησία) είναι η μεταξύ ήχου και όρασης, π.χ. η όραση χρωμάτων στο άκουσμα μουσικής.

 

 

 

Ιστορία της έρευνας της συναισθησίας

 

Οι όροι συναισθησία και χρωμαισθησία έχουν αναπτυχθεί και εξελιχθεί σημαντικά κατά την πρόσφατη ιστορία.

Ο πρώτος τεκμηριωμένος συναισθητικός ήταν ο Georg Tobias Ludwig Sachs το 1812. Αν και δεν έδωσε συγκεκριμένο όνομα στην εμπειρία του, σε μια ιατρική διατριβή σχετικά με τον αλμπινισμό του (γραμμένη στα λατινικά), ανέφερε και περιέγραψε πώς του εμφανίστηκαν χρωματιστές ιδέες]

Ακόμη και νωρίτερα από τον Sachs, ωστόσο, ο Johann Gottfried Herder συζήτησε παρόμοιες ιδέες στην πραγματεία του για την προέλευση της γλώσσας το 1772. Μίλησε για το πώς οι άνθρωποι, μέσω μιας ξαφνικής εκδήλωσης συνδέουν αμέσως κάποιον ήχο με κάποιο χρώμα.

 

 

Ο πρώτος συγκεκριμένος όρος που σχετίζεται με τη χρωμαισθησία δόθηκε από τον Charles-Auguste-Édouard Cornaz σε μια διατριβή για την ασθένεια των ματιών το 1848.

Η δυσχρωματοψία ήταν μια κοινή πάθηση γνωστή ως χρωματοδυσοψία και, καθώς ο Cornaz είδε τη χρωμαισθησία ως το αντίθετο, την ονόμασε υπερχρωματοψία ή αντίληψη  πάρα πολλών χρωμάτων.

Το 1881, ο Eugen Bleuler και ο Karl Bernhard Lehmann ήταν οι πρώτοι που καθιέρωσαν έξι διαφορετικούς τύπους αυτού που αποκαλούσαν δευτερεύουσες αισθήσεις ή δευτερεύουσες φαντασιώσεις.

 

 

Το πρώτο, που ήταν και το πιο συνηθισμένο, ήταν οι φωτισμοί ήχου.

Το περιέγραψαν ως «φως, χρώμα και αισθήσεις μορφής που προκαλούνται μέσω της ακοής».

Το βιβλίο τους αναθεωρήθηκε από μια αυστριακή εφημερίδα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο όρος έγχρωμη ακοή, που χρησιμοποιείται συνήθως ακόμα και σήμερα για να περιγράψει τη χρωμαισθησία.

 

 

Η έρευνα για τη συναισθησία στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε το 1892.

Από το 1895, ο όρος επεκτάθηκε τελικά από τις καθαρές εμπειρίες ήχου σε χρώμα (χρωμαισθησία) σε ένα ευρύ φάσμα φαινομένων, όπως η συναισθησία με χρώμα γραφήματος, η συναισθησία με αφής καθρέφτη και λεξιλογική-γευστική συναισθησία.

 

 

Η άνοδος του συμπεριφορισμού (ψυχολογίας συμπεριφορών) μεταξύ 1920 και 1940 οδήγησε σε σημαντική μείωση του ενδιαφέροντος για την συναισθησία.  

Ο αριθμός των επιστημονικών εργασιών για το θέμα ανέκαμψε γύρω στο 1980 και αυξήθηκε τον 21ο αιώνα, όπου έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εμπειρική μελέτη του και στην κατανόηση των μηχανισμών που λειτουργούν.

 

 


is | Topic: Συναισθησία | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ιστορια ερευνας της συναισθησιας”