xromata.com


Τεχνητος χρωματισμος λουλουδιών

 

Χρωματισμός λουλουδιών με βαφές τροφίμων

 

 

 

 

Η 17η Μαρτίου είναι η ημέρα που εορτάζεται από τους ανά τον κόσμο Ιρλανδούς η μνήμη του πολιούχου αγίου της Ιρλανδίας, του Αγίου Πατρικίου.

Εάν βρεθείτε εκτός από την Ιρλανδία, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός Ιρλανδών, θα βρεθείτε σε μια πολύ εορταστική ατμόσφαιρα με παρελάσεις, ζυθοποσίες κλπ. και θα δείτε παντού να κυριαρχεί το πράσινο χρώμα, το αγαπημένο χρώμα των Ιρλανδών και του Αγίου τους.

Εάν π.χ. τύχει να βρεθείτε αυτήν την ημέρα στην Νέα Υόρκη, θα βρείτε την πόλη γεμάτη πράσινα γαρύφαλλα και όλους τους εορτάζοντες να φέρουν επάνω τους ένα πράσινο γαρύφαλλο.

 

 

Θα αναρωτηθείτε τώρα: Υπάρχουν όντως πράσινα γαρύφαλλα;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ, δεν υπάρχουν! Όμως τα λευκά γαρύφαλλα μπορούν να βαφτούν πράσινα.

Πώς; Με υδατοχρώματα, αλλά κυρίως με βαφές χρωματισμού τροφίμων. Και όχι μόνον τα γαρύφαλλα, αλλά και άλλα άνθη

 

 

 

Οι βαφές για τον χρωματισμό των τροφίμων δεν επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνει ένα φυτό, αλλά μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε τον τρόπο με τον οποίο το νερό κινείται μέσα από ένα φυτό.

Τα γαρίφαλα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να το δούμε αυτό στην πράξη.

Αν τοποθετήσουμε ένα λευκό γαρύφαλλο σε ένα ποτήρι νερό με χρωστική τροφίμων θα αλλάξει το χρώμα των πετάλων του.

 

 

Μπορούμε ακόμη και να χωρίσουμε το στέλεχος στη μέση κατά μήκος περίπου στα 3/4 του κοτσανιού προς τα πάνω, να τοποθετήσουμε το μισό του στελέχους σε καθαρό νερό και το άλλο μισό σε νερό με χρώμα τροφίμων και τότε μόνο το μισό λουλούδι θα αλλάξει χρώμα.

 

 

Τα περισσότερα φυτά «πίνουν» νερό από το έδαφος μέσω των ριζών τους.

Το νερό ταξιδεύει μέχρι το στέλεχος του φυτού στα φύλλα και τα άνθη όπου γίνεται τροφή.

Όταν ένα λουλούδι κόβεται, δεν έχει πλέον τις ρίζες του, αλλά το στέλεχος του λουλουδιού εξακολουθεί να «πίνει» το νερό και το παρέχει στα φύλλα και τα άνθη.

 

 

Υπάρχουν δύο λειτουργίες που συνδυάζονται για να μετακινήσουν το νερό μέσα από τα φυτά — η διαπνοή και η συνοχή.

Το νερό που εξατμίζεται από τα φύλλα, τα μπουμπούκια και τα πέταλα (διαπνοή) τραβάει το νερό επάνω στο στέλεχος του φυτού για να γεμίσει το χώρο που αφήνει το νερό που εξατμίζεται, η κίνηση οφείλεται στην εξάτμιση του νερού.

Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό ‘κολλάει’  στον εαυτό του (υδάτινη συνοχή).

 

 

Ο χρωματισμός του νερού με χρωστικές τροφίμων, όπως είπαμε και στην αρχή, δεν βλάπτει το φυτό με κανέναν τρόπο, αλλά μας επιτρέπει να ‘δούμε’ την κίνηση του νερού από τις ρίζες προς τους βλαστούς μέσα από μικροσκοπικούς σωλήνες στο στέλεχος που εκτείνονται σε όλη τη διαδρομή από το στέλεχος μέχρι τα πέταλα των λουλουδιών.

Ανεπίσημες δοκιμές έδειξαν ότι η μπλε βαφή ανεβαίνει πιο γρήγορα στα γαρίφαλα, ακολουθούμενη από την κόκκινη και μετά την πράσινη βαφή. 

 

 

Όπως οι έγχρωμες βαφές σε αυτό το πείραμα, ορισμένες χημικές ουσίες που μολύνουν τα νερά μπορούν να εισέλθουν στο έδαφος και τα υπόγεια ύδατα και να μολύνουν τα λαχανικά και τα φυτά που αναπτύσσονται στο έδαφος.

Ορισμένες χημικές ουσίες και ρύποι, όπως και οι χρωματικές βαφές, μπορεί να ταξιδέψουν μέχρι το φυτό και να επηρεάσουν την υγεία ή την ανάπτυξή του.

 

 


is | Topic: βαφές, Πράσινο, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τεχνητος χρωματισμος λουλουδιών”