xromata.com


Συνέντευξη με τα χρώματα [ρλα’]: Μπλε (α)

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

 

[ρλα΄]

 

 

Μπλε

 

[α΄]

 

 

-Επί τέλους, ήλθε κι’ εμένα η σειρά μου να μιλήσω για τον εαυτό μου, να σου αυτοπαρουσιασθώ Άνθρωπε κι’ εγώ, το Μπλε χρώμα.

Με την αναφορά σ’ εμένα ολοκληρώνεται η παρουσίαση των τριών βασικών χρωμάτων (κόκκινο – κίτρινο – μπλε) του συστήματος RYB (αφαιρετικής μείξης), αλλά και των τριών βασικών ακτινοβολιών (κόκκινο – πράσινο – μπλε), του συστήματος RGB (προσθετικής μείξης) των τριών βασικών χρωματικών ακτινοβολιών.

Σαν βασικό χρώμα που είμαι, είμαι αυτούσιο και δεν γίνεται να παραχθώ από άλλα χρώματα. Όταν όμως αναμιχθώ με τα άλλα δυο βασικά (πρωτογενή) χρώματα δημιουργούμε τα δευτερογενή / παράγωγα χρώματα.

Έτσι στο σύστημα αφαιρετικής μείξης των χρωστικών ουσιών, όταν αναμιχθώ με κόκκινο χρώμα παράγομε το μωβ, ενώ με το κίτρινο σχηματίζομε το πράσινο.

 Όμως στο σύστημα της προσθετικής μείξης των έγχρωμων ακτινοβολιών, όταν αναμιχθώ με τις πράσινες ακτινοβολίες παράγομε το κυανό φως, ενώ κατά την ανάμειξη μου με τις κόκκινες ακτινοβολίες σχηματίζομε την ματζέντα.

Ως συμπληρωματικό μου χρώμα στο αφαιρετικό σύστημα είναι οι πορτοκαλί χρωστικές, ενώ στο προσθετικό σύστημα συμπληρωματικές μου ακτινοβολίες είναι οι κίτρινες.

Θα αναρωτιέσαι Άνθρωπε, γιατί ενώ είμαι ένα από τα βασικά χρώματα και των δυο συστημάτων άργησα κάπως να πάρω τον λόγο στην «Συνέντευξη των χρωμάτων»;

Θα σου εξηγήσω οσονούπω, όμως πρέπει πρωτίστως να σου αναφέρω και την θέση μου στο τρίτο χρωματικό σύστημα, το CMYK, το σύστημα μελανιών τυπογραφίας, όπου εδώ, αντί για κύριο χρώμα είμαι παράγωγο και παράγομαι από την ανάμειξη κυανών και ματζέντα μελανιών.

Σου εξηγώ τώρα γιατί άργησα κάπως να πάρω τον λόγο στην συνέντευξη

αυτήν, όπου θα περίμενες μετά τα άσπρο – μαύρο, να πάρουμε την σκυτάλη τα τρία βασικά.

Έτσι και έγινε! Όμως ανάμεσα στο κόκκινο κι’ εμένα, το ενδιάμεσο βασικό χρώμα είναι διαφορετικό στα δυο συστήματα RGB και RYB. Στο μεν πρώτο, στις ακτινοβολίες είναι το πράσινο, στο δε δεύτερο, στις χρωστικές, είναι το κίτρινο. Οπότε ανάμεσα σ’ εμάς τα δυο άκρως αντίθετα βασικά χρώματα, το κόκκινο και το μπλε εισήλθαν και τα δυο άλλα βασικά χρώματα (ένα για κάθε σύστημα) και μετατόπισαν την σειρά μου λίγο πιο πίσω.

Βέβαια υπάρχει κι’ άλλος ένας σοβαρότερος λόγος για την απομάκρυνση αυτή της σειράς μου. Είναι η θέση μου στην εννοιολογική αντίληψη των χρωμάτων αλλά και στην γλωσσολογική ανάπτυξη και σχηματισμό του ονόματός μου σε διάφορες γλώσσες.

Εννοιολογικά, εννοήθηκα αρκετά αργότερα από τα προηγούμενα χρώματα και σκέψου πως ακόμα και σήμερα σε αρκετές γλώσσες θεωρούμαι ίδιο με το πράσινο χρώμα.

Στην γλωσσολογική ανάπτυξη, στην εννοιολογική σειρά των χρωμάτων είμαι ο πέμπτος όρος και το έκτο αναφερόμενο χρώμα, όπου σαν όρους έχουμε 1 άσπρο – μαύρο, 2 κόκκινο, 3 κίτρινο ή πράσινο, 4 πράσινο ή κίτρινο, 5 μπλε.

Η ευρέως χρησιμοποιούμενη σήμερα σχεδόν διεθνώς ονομασία μου ΜΠΛΕ, έχει τις ρίζες της στα αρχαία γερμανικά, η έκφρασή μου σαν azul, azure σε λατινικές γλώσσες και άζραα στα αραβικά προέρχονται από την χετταϊκή απόδοση του ομόχρωμου αζουρίτη λίθου, ενώ ένας ημιπολύτιμος λίθος ο κάλαις θεωρείται υπαίτιος για την εξέλιξη της λέξης γαλανός που αφορά σε μια ανοιχτή χροιά του μπλε, αν και υπάρχει η εκδοχή πως προέρχεται από το γάλα, έκφραση που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν αντίκρυζαν την θάλασσα ήρεμη και φωτεινή και έλεγαν τότε πως ήταν σαν το γάλα, όπως εμείς σήμερα λέμε για την ήρεμη θάλασσα πως είναι «λάδι».

Αυτό το επιβεβαιώνει και η Νηρηίδα Γαλάτεια με το όνομά της που προέρχεται από το ‘γάλα’ και η Γαλάτεια αντιπροσώπευε την ήρεμη γαλανή θάλασσα.

https://xromata.com/?p=2032

Όσο για το «κυανός» που πολλοί το θεωρούμε σαν μπλε και αρκετοί μεταφραστές αρχαίων ελληνικών μεταφράζουν τον κύανο σαν μπλε, υπάρχει μια παρεξήγηση.

Κύανος στα αρχαία ελληνικά ήταν ένα είδος μετάλλου, μάλλον ένα κράμα μετάλλου που είχε βαθύχρωμο μολυβί χρώμα το οποίο αντανακλούσε μια μπλε ανταύγεια, όπως τις γαλαζωπές – μπλε αποχρώσεις με τις οποίες κάποια μαύρα μαλλιά αντανακλούν το περισσό φως που πέφτει επάνω τους.

Αυτό εξάγεται από την μελέτη των Ομηρικών επών, όπου το κυανόν δεν αναφέρεται σαν χρώμα, αλλά σαν μεταλλικές κατασκευές, σε μαλλιά και τρίχες και βαθύχρωμα σύννεφα.

[Κυανοχαίτης αναφέρεται ο Ποσειδών, ο Έκτωρ, χαίτες αλόγων και τα συνοφρυωμένα φρύδια του Δία, σαν μέταλλα έχουμε αναφορά σε ‘κυανόπεζα τράπεζα’, στους μεταλλικούς δράκοντες που διακοσμούσαν τον θώρακα του Αγαμέμνονα, σε επιμεταλλωμένη πλώρη πλοίου και στο υλικό κατασκευής αυλακιών άρδευσης. Χρησιμοποιείται επίσης σαν συγκριτικό προς το μαύρο χρώμα, το οποίον είναι ‘μελανότερον του κυανού’ όπως ήταν το χρώμα του πέπλου που φόρεσε η Θέτις όταν την κάλεσαν στον Όλυμπο.]

https://xromata.com/?p=3531

Αυτά προς το παρόν κι’ επανερχόμαστε…

 


is | Topic: αφαιρετική μίξη, εννοιολογία, Κίτρινο, κυανό, ματζέντα, μπλε, Μύθοι και χρώματα, Πορτοκαλί, Συνέντευξη με τα χρώματα, τριαδικότητες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνέντευξη με τα χρώματα [ρλα’]: Μπλε (α)”