Συνεντευξη με τα χρωματα [ρλ΄]: και αλλα κιτρινα παραλειπομενα
Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.
Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.
Συνέντευξη με τα χρώματα
[ρλ΄]
Και άλλα κίτρινα παραλειπόμενα
[ι΄]
-Εκτός από τον κίτρινο ήλιο μας και τον δορυφόρο του, το φεγγάρι, που πότε πότε το βλέπουμε να λάμπει κίτρινο, κίτρινο χρώμα μπορούμε να δούμε να λάμπει στον ουρανό στα πυροτεχνήματα. Το κίτρινο στα πυροτεχνήματα είναι σπανιότερα αλλά και ακριβότερα από τα πυροτεχνήματα άλλων χρωμάτων.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις κίτρινες ακτίνες λέιζερ που είναι κι΄αυτές πιο σπάνιες και ακριβότερες αυτών των άλλων χρωμάτων.
Τα κίτρινα πυροτεχνήματα παράγονται με την προσθήκη ενώσεων νατρίου στο μείγμα πυροτεχνημάτων.
Το νάτριο έχει ισχυρή εκπομπή στα 589,3 nm δίνει ένα πολύ ελαφρώς πορτοκαλί κίτρινο χρώμα.
Αφού αναφέρθηκα στις ενώσεις νατρίου που δημιουργούν τα κίτρινα πυροτεχνήματα, συνεχίζω με άλλα τέτοια «κίτρινα».
Το Yellowcake (ως οξείδιο ουρανίου) είναι συμπυκνωμένο οξείδιο ουρανίου, που λαμβάνεται μέσω της άλεσης μεταλλεύματος ουρανίου. Το Yellowcake χρησιμοποιείται στην παρασκευή καυσίμου για πυρηνικούς αντιδραστήρες και στον εμπλουτισμό ουρανίου, ένα από τα βασικά βήματα για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων.
Κίτρινο Τιτάνιο (επίσης γνωστό ως κίτρινο clayton), με χημικό τύπο C 28Ω 19Να 2Ο 6S 4 έχει χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό του μαγνησίου στον ορό και τα ούρα, αλλά η μέθοδος είναι επιρρεπής σε παρεμβολές, καθιστώντας τη μέθοδο φωσφορικού αμμωνίου ανώτερη κατά την ανάλυση των κυττάρων του αίματος, των τροφίμων ή των κοπράνων.
Το κίτρινο του μεθυλίου (π-διμεθυλαμινοαζοβενζόλιο) είναι ένας δείκτης pH που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της οξύτητας. Αλλάζει από κίτρινο σε pH 4,0 σε κόκκινο σε pH 2,9.
Μεταξύ των στοιχείων, το θείο και ο χρυσός είναι τα πιο εμφανώς κίτρινα.
Ο φώσφορος, το αρσενικό και το αντιμόνιο έχουν αλλότροπα που είναι κίτρινα ή λευκοκίτρινα. το φθόριο και το χλώριο είναι ωχροκίτρινα αέρια.
Επίσης πολλές κρυσταλλικές χημικές ενώσεις, όπως η 2,4-δινιτροφαινόλη, έχουν κιτρινωπό χρώμα.
Ωραία έως εδώ! Τώρα από τις χημικές ενώσεις και τα πιο πάνω αναφερόμενα, πάμε στα πετρώματα, τα ορυκτά και τους πολύτιμους λίθους.
Όπως είδαμε έως τώρα το κίτρινο αφθονεί στην φύση.
Στο ζωικό βασίλειο παράγεται κυρίως από καροτένια, στο φυτικό από καροτένια και φλαβόνες, αλλά στο ορυκτό βασίλειο, όπου κι’ εκεί υπάρχει άφθονο δεν είναι δυνατόν να κατηγορηματοποιήσουμε κάποιες χρωστικές στις οποίες οφείλεται η απόδοση του κίτρινου χρώματος.
Οι γνώσεις μας ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί τόσο, παρ’ αυτά γνωρίζουμε κάποια στοιχεία που έχουν κίτρινο χρώμα (χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί;) όπως και τις διάφορες μίξεις τους ή χημικές αντιδράσεις που προκαλούν την εμφάνιση του κίτρινου χρώματος.
Επίσης, κάποια στοιχεία, ενώ στον φυσικό φωτισμό τους δεν παρουσιάζουν κίτρινο χρώμα στην έκθεσή τους σε λάμπες φθορισμού ή black light, λάμπουν κατακίτρινα.
Υπάρχουν εκατοντάδες χρυσοκίτρινα ορυκτά – όπως ο χρυσός, για παράδειγμα!
Ο πυρίτης και ο χαλκοπυρίτης έχουν επίσης μεταλλικό κίτρινο χρώμα και μερικές φορές αποκαλούνται «ψευδόχρυσος».
Το εγγενές θείο έχει ένα λαμπερό κίτρινο χρώμα.
Τα ραδιενεργά ορυκτά όπως ο ουρανοκιρκίτης είναι συχνά κίτρινα.
Ακόμα και τα διαμάντια μπορεί να είναι κίτρινα.
Τα κιτρινωπά λευκά διαμάντια δεν είναι τόσο πολύτιμα και χρησιμοποιούνται για βιομηχανικούς σκοπούς, αλλά τα διαυγή κίτρινα διαμάντια είναι μάλλον ιδιαίτερα και πολύ ακριβά. .
Μπορεί να υπάρχουν λοιπόν κίτρινα διαμάντια ενώ κλασικά είναι λευκά (άχρωμα διαφανή για την ακρίβεια) καθώς και κίτρινα ζαφείρια (ενώ το σύνηθες χρώμα τους είναι το μπλε), αλλά ο καθ’ αυτού κίτρινος πολύτιμος λίθος είναι το κίτρινο τοπάζι.
Υπάρχει επίσης το κίτρινο ζιρκόνι, ο κίτρινος τουρμαλίνης, ο κιτρίνης, το χρυσοβέρυλο, το κίτρινο garnet, κίτρινο ήλεκτρο, κίτρινος αχάτης και άλλοι κίτρινοι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι.
Όσο κάθομαι εδώ θα σκεφθώ να σου εκθέσω και άλλες καταστάσεις σχετικές με το κίτρινο χρώμα, εάν δε αρχίσω τους κίτρινους «Εξωλογισμούς» δεν ξέρω πού θα καταλήξω, οπότε θα σταματήσω εδώ για να παραχωρήσω την θέση μου και σε άλλα χρώματα που περιμένουν να λάβουν τον λόγο στην ‘Συνέντευξη για τα χρώματα».
admin is | Topic: Κίτρινο, ορυκτα και χρωματα, Συνέντευξη με τα χρώματα, Φύση και χρώματα, φως | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ρλ΄]: και αλλα κιτρινα παραλειπομενα”