xromata.com


Βρεγμενα χαλικια

 

Γιατί τα βρεγμένα χαλίκια φαίνονται πιο σκούρα, με πιο ζωντανά χρώματα και σαν γυαλισμένα;


Το άρθρο αυτό μας εξηγεί πώς συμβαίνει το φαινόμενο τα βρεγμένα βότσαλα να φαίνονται γυαλιστερά και με βαθείς έντονους χρωματισμούς.

Επειδή θυμίζει κάπως σχολικό μάθημα φυσικής, ίσως να είναι αδιάφορο ή κουραστικό για κάποιους από εσάς. Διαβάζοντάς το όμως, μένει κανείς έκπληκτος με την νομοτέλεια της φύσης και τα φαινόμενα που δημιουργεί.

 

 

Το συγκεκριμένο θέμα, όπως και τόσα άλλα, το θεωρούμε τόσο φυσιολογικό, που οι περισσότεροι αμφιβάλλω αν αναρωτηθήκαμε ποτέ ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ συμβαίνει;

Όταν το ΠΩΣ κάποιου θέματος απασχολήσει κάποιους ειδικευμένους επιστήμονες, τότε αυτοί πιθανόν να ασχοληθούν και να ανακαλύψουν το πώς συμβαίνει, δηλαδή ποια είναι η φυσική λειτουργία απόδοσης αυτού του φαινομένου – αποτελέσματος.

Το ΓΙΑΤΙ όμως συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, δηλαδή ποιος ο λόγος, ποια η αναγκαιότητα ύπαρξής του, απασχολεί πολύ λιγότερους και συνήθως μένει αναπάντητο.

Μέσα στην πληθώρα των αναρτήσεων της ιστοσελίδας μας, θα βρείτε πολλά τέτοια ερωτήματα.

Εξ άλλου, με ένα τέτοιο ερώτημα, το ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ; ξεκίνησε η ανάπτυξη αυτού του site.

 

 

 

Σε προηγούμενη ανάρτηση ασχοληθήκαμε με το γιατί φαίνονται πιο σκούρα τα βρεγμένα αντικείμενα απ’ ότι όταν είναι στεγνά.

Τώρα θα ασχοληθούμε ειδικότερα και αναλυτι- κότερα με τα βρεγμένα χαλίκια καθώς επίσης και με τις στεγνές αλλά λουστραρισμένες πέτρες.

Εδώ υπάρχουν δυο φαινόμενα υπεύθυνα για την χρωματική εμφάνιση των ανωτέρω δυο περιπτώσεων:

α) Η επιφανειακή αντανάκλαση, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο το φως ανακλάται από την επιφάνεια.

β) Ο τρόπος με τον οποίο το φως διαπερνά και αναπηδά κάτω από την πρόσθετη επιφάνεια (του υγρού ή του γυαλιστικού).

Η επιφανειακή αντανάκλαση λοιπόν ευθύνεται για το σκουρότερο χρώμα των βρεγμένων ή γυαλισμένων πετρωμάτων, εκτός όμως από αυτό, συνενώνει τις ανακλαστικές κατευθύνσεις προς ένα σημείο.

 

 

Τραχιές επιφάνειες ανακλούν το φως προς πολλές κατευθύνσεις, ενώ λείες επιφάνειες το αντανακλούν προς μια κατεύθυνση.

Εάν το φως που προσκρούει σε ένα τμήμα της επιφάνειας διασκορπίζεται, τότε θα δείτε κάποιο μέρος του από οιαδήποτε γωνία βρίσκεστε.

Εν τούτοις, εάν το φως αντανακλάται μόνο προς μια κατεύθυνση, τότε είτε θα βρίσκεστε στην κατάλληλη θέση για να το δείτε, είτε όχι.

Έτσι, μια γυαλισμένη ή βρεγμένη επιφάνεια φαίνεται σκουρότερη από τις περισσότερες πλευρές, αλλά πολύ φωτεινότερη από ορισμένες οπτικές γωνίες, όπως φαίνεται και στο βότσαλο της πιο κάτω εικόνας.

 

 

Όταν ένα λεπτό στρώμα νερού προστίθεται στην επιφάνεια μιας πέτρας, σχηματίζει μια νέα, πρόσθετη επιφάνεια πάνω στην ήδη υπάρχουσα επιφάνεια.

Η επιφάνεια που σχηματίζεται από την επίστρωση του νερού αντανακλά το φως κατά τον ίδιο τρόπο που αντανακλάται από ένα λουστραρισμένο χαλίκι γιατί είναι το ίδιο λεία με αυτό. Οι σχηματισμένες από νερό επιφάνειες είναι πάντα λείες. Ποτέ δεν θα δείτε νερό να σχηματίζει τραχιά επιφάνεια, έτσι το νερό κάνει τα βρεγμένα βότσαλα να φαίνονται γυαλιστερά αλλά και πιο σκούρα κατά τον ίδιο τρόπο που φαίνονται οι επιφάνειες λιμνών και θαλασσών, σκούρες και γυαλιστερές συνάμα.

 

 

Τα ενδιαφέροντα χρώματα που αναφαίνονται από τα βρεγμένα πετρώματα προέρχονται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, από υπο-επιφανειακές αντανα- κλάσεις. Το φως διεισδύει κάτω από την επιφάνεια, περιπλανάται για λίγο και ξαναεμφανίζεται.

Από τη φύση της η αντανάκλαση της υπο- επιφάνειας είναι μια σκεδαστική αντανάκλαση. Εν τούτοις, παρ’ ότι η γυαλισμένη λεία επιφάνεια αναγκάζει όλη την ανακλώμενη ακτινοβολία της υπο-επιφάνειας, να πάει προς την ίδια κατεύθυνση, δεν μπορεί να συγκεντρώσει όλο το δια- σκορπιζόμενο φως.

 

 

Διαφορετικά υλικά της υπο-επιφάνειας, απορροφούν φως διαφορετικών ακτινοβολιών και επιτρέπουν την αντανάκλαση άλλων, διαφορετικών ακτινοβολιών.

Από την άλλη μεριά, το ανακλώμενο από την άνω επιφάνεια φως τείνει να διατηρήσει την άχρωμη φωτεινή ακτινοβολία του.

Φυσιολογικά, όταν κοιτάτε ένα τραχύ πέτρωμα, θα δείτε το χρώμα της πέτρας υποτονισμένο από το αναφαινόμενο διασκορπισμένο λευκό φως.

 

 

Σε μια γυαλισμένη πέτρα, αυτό το λευκό φως, αντανακλάται πολύ λαμπερό, προς μια κατεύθυνση, έτσι εκτός από το σημείο όπου αναφαίνεται το λαμπερό φως, τα υπο-επιφανειακά χρώματα αναδεικνύονται εντονότερα.

 

 

Το γυάλισμα ενός πετρώματος (η λείανση της επιφάνειάς του) δεν κάνει εντονότερα τα χρώματά του, αλλά επιτρέπει την εντονότερη εμφάνιση των χρωμάτων που ήδη υπάρχουν.

 


is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Βρεγμενα χαλικια”