1910-1920 και χρωματα
Χρωματική ανάλυση των δεκαετιών του 20ου αιώνα
1910 – 1920
Μια λαμπερή έκρηξη χρωμάτων και μια πολεμική έκρηξη
Στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, τα περίφημα ρωσικά μπαλέτα του Νταγκίλιεφ έκαναν μια μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη και γοήτευσαν τα πλήθη, ιδίως με την παρουσίαση του χοροδράματος «Σεχραζάντ» που, με το ανατολίτικο πνεύμα του, ήταν γεμάτο έντονα χρώματα και πολλές σκηνογραφικές καινοτομίες. Τα κοστούμια και το βάψιμο των χορευτριών εντυπωσίασαν, το ίδιο και η απελευθέρωση των κορμιών τους από τους κορσέδες και τα καθιερωμένα πρότυπα καλλονής.
Η σκηνική επίδραση των μπαλέτων ήταν τέτοια ώστε επιβλήθηκε στην μόδα.
Έτσι παρουσιάστηκε μια άμεση χρωματική αλλαγή σε ένδυμα και μακιγιάζ και μια απομάκρυνση από τον πουριτανισμό.
Τα έντονα χρώματα της ανατολής κατέκτησαν την διακόσμηση, όπου εμφανίστηκαν σκούρα και πολυτελή έπιπλα, συνοδευμένα από έντονα χρωματισμένες κουρτίνες και ταπετσαρίες, με πλήθος ανάλογα χρωματισμένων μαξιλαριών.
Τα χρώματα της ανατολής ενισχύθηκαν από τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις του ιμπρεσιονισμού και ιδίως του φοβισμού, του οποίου τα έντονα χρώματα του κερασιού και του πράσινου μήλου σοκάρισαν αλλά επικράτησαν.
Ένας χρωματικός πλούτος άρχισε να κυριεύει τα πάντα και να επεμβαίνει όχι μόνο στο ντύσιμο των γυναικών αλλά και των ανδρών.
Οι μαύρες κάλτσες των γυναικών άσπρισαν και έγιναν ανοιχτόχρωμες στην αρχή, για να καταλήξουν πολύχρωμες, όπως και οι φαρδιές υφασμάτινες λωρίδες που διακοσμούσαν και συγκρατούσαν τα νεοεμφανιζόμενα πρωτότυπα μονοκόμματα φορέματα.
Πολύχρωμα παπούτσια εμφανίστηκαν και περίφημα ήταν τα κόκκινα ρωσικά μποτίνια.
Η χρωματική αυτή έκρηξη διακόπηκε σύντομα από την έκρηξη του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου.
Η χρωματική επανάσταση δεν εξαφανίστηκε με την έναρξη του πολέμου, απλώς μεταλλάχτηκε κάπως. Οι άνδρες πήγαν στρατιώτες και οι περισσότερες γυναίκες αναγκάστηκαν να βγουν από τα σπίτια τους και ν’ αναλάβουν τα ηνία των οικογενειών τους χάριν επιβίωσης. Ρούχα και πρότυπα έγιναν πιο ελεύθερα. Οι φούστες κόντυναν επιτρέποντας να φανούν τα πόδια με τις χρωματιστές κάλτσες και επιστρατεύτηκαν καλλυντικά χρώματα για να καλύπτουν τις φθορές από τον ήλιο και τις άλλες καιρικές συνθήκες.
Επανεμφανίστηκε, επισήμως πλέον, το κραγιόν και η εντύπωση που προκαλούσαν οι προκλητικά μακιγιαρισμένες χορεύτριες του Νταγκίλιεφ και οι άλλες αρτίστες και καλλιτέχνιδες που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν βαμμένες και εκτός σκηνής, ήταν πλέον εφικτή και παραδεκτή για κάθε γυναίκα.
Σκούρα μπλε και καφετιά χρώματα επικράτησαν στο καθημερινό γυναικείο ένδυμα, που τονιζόταν από τα χρωματιστά παπούτσια και τις κορδέλες , όπως είπαμε προηγουμένως, ενώ τα πολύχρωμα ρούχα παρέμειναν για τις επίσημες βραδινές εμφανίσεις.
Ο αγγλικός στρατός εισήγαγε στον πόλεμο το χακί χρώμα, το οποίο θεωρήθηκε ανθεκτικό στη σκόνη και στις καιρικές συνθήκες και γι’ αυτούς τους λόγους καθιερώθηκε και σαν το χρώμα των αυτοκινητιστών, ένα νέο είδος προς εξάπλωση, που έψαχνε να βρει και καθιερώσει τα δικά του εξαρτήματα και χρώματα.
Από τον Πρώτο Παγκόσμιο και ύστερα, άρχισε το χακί να καθιερώνεται διεθνώς σαν στρατιωτικό χρώμα σε στολές και οχήματα. Όμως, κατά τον Πρώτο παγκόσμιο, τα αεροπλάνα συχνά βαφόντουσαν με χρώματα οικοσήμων. Ο Manfrend von Richthofen, ο περίφημος κόκκινος βαρώνος, ένας πολύ επιδέξιος πιλότος, είχε βάψει το καταδιωκτικό του κατακόκκινο για να προκαλεί τον τρόμο στους εχθρούς του με την εμφάνισή του. Το παράδειγμά του ακολούθησε όλο το σμήνος του.
Δυο χρόνια αργότερα καταρρίφθηκε και σκοτώθηκε, αφού το ίδιο το αεροπλάνο του, παράλληλα με τον τρόμο που προκαλούσε, ήταν ένας ευδιάκριτος στόχος.
Μια δεκαετία λοιπόν, η δεκαετία μεταξύ 1910 και 1920, που χαρακτηρίστηκε από δυο εκρήξεις. Μια χρωματική και μια πολεμική. Σαν αποτέλεσμα είχε το πλησίασμα των δυο φύλων λόγω των πολεμικών συνθηκών, κάτι που εκδηλώθηκε και χρωματικά, με τις γυναίκες να σκουραίνουν τα ρούχα τους και τους άνδρες να απαλύνουν τους χρωματικούς τόνους, πράγμα στο οποίο συνετέλεσε και η διάδοση των ανοιχτόχρωμων τσόχινων σακουλιαστών παντε- λονιών της Οξφόρδης, που καθιερώθηκαν σαν παντελόνια του γκολφ.
admin is | Topic: ιστορία και χρώματα, Κοινωνική ζωή και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “1910-1920 και χρωματα”