xromata.com


Επαγγελμα – ντυσιμο – χρωμα (59β) [χρωματικες συνομιλιες]

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (59β)

 

Χρώμα, ντύσιμο και βίος επαγγελματικός (μέρος β)

 

 

 

Εδώ θέλω να σημειώσετε πως οι γυναίκες έχουν ένα avantage, μια διευκόλυνση, σε σχέση με τους άντρες. Μια γυναίκα μπορεί να εμφανιστεί ντυμένη με ένα μόνο χρώμα από την κορυφή ως τα νύχια. Μια κυρία μπορεί να φορέσει πχ. μπλε και μόνο μπλε από το καπέλο της μέχρι τα παπούτσια της. Ακόμα και οι κάλτσες της να είναι μπλε. Ή μαύρα, ή γκρίζα, ή κόκκινα, ή ότι χρώμα θέλει… Θεωρείται φυσιολογική, πολλές φορές κομψή (πράγμα που της ανεβάζει πόντους). Ποτέ δεν θα θεωρηθεί περίεργη και η μονοχρωματική της εμφάνιση δεν θα κινήσει ουδεμία καχυποψία.

Φαντάζεστε έναν άνδρα ντυμένο μονοχρωματικά; Έναν κύριο σε επαγγελματικό χώρο ντυμένο, ας πούμε, ολόμαυρα; Μαύρο κοστούμι, μαύρο πουκάμισο, μαύρη γραβάτα, μαύρα παπούτσια; Ή όλα μπλε; Ή όλα καφετιά ή λαδοπράσινα; Όχι διαφορετικών αποχρώσεων. Όλα στον ίδιο τόνο.

Όσο καλός και να είναι στη δουλειά του, όσο αποδεκτός και να είναι περνάει στο υποσυνείδητο των εμπλεκομένων επαγγελματικά μαζί του μια αμυδρή καχυποψία του στυλ: «Κάτι συμβαίνει εδώ. Τί;»

Λίγα λόγια τώρα για τα «σήματα» που αποστέλλουν τα χρώματα των ενδυμασιών σε επαγγελματικούς χώρους.

Μαύρο κουστούμι με άσπρο πουκάμισο και μια μικρή ποσότητα κόκκινου, ας πούμε στη γραβάτα ή ένα μαντηλάκι στην τσέπη του σακακιού, είναι χρώματα εξουσίας. Ο φιλόδοξος κύριος που δηλώνει ή αποβλέπει σε θέση ισχύος, ακόμα και αν ξέρει τους κωδικούς των χρωμάτων και αποφεύγει την κόκκινη γραβάτα, μάλλον θα κρατά ένα μπορντώ δερμάτινο τσαντάκι, ζώνη ή πορτοφόλι, ή θα υπογράφει με κόκκινο μελάνι. Το ίδιο ισχύει και για τις κυρίες. Μια γυναίκα με μαύρο φόρεμα και λίγο κόκκινο πάνω της (ένα φουλάρι, ή κάποιο κόκκινο σιρίτι) είναι το ανάλογο του προηγούμενου κυρίου σε θηλυκή έκδοση. Αν φροντίσει να έχει και κάτι άσπρο επάνω της, άσπρο πουκάμισο ή κολιέ από άσπρες πέρλες, δηλώνει εμφανέστατα τις εξουσιαστικές της τάσεις.

Βέβαια, αν στην αμφίεση της κυρίας που εμφανίζεται για τη θέση ιδιαιτέρας κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, δηλώνεται αυτόματα θηλυκότητα, αλλά και δυναμισμός.

Πάνω απ’ όλα δηλώνεται μια αιωρούμενη υπόσχεση ότι οι υπηρεσίες της ίσως απλωθούν και σε άλλους τομείς.

Πάντως, άντρας ντυμένος στα κατακόκκινα, πιστεύω ότι θα δυσκολευτεί να προσληφθεί ακόμα και σε τσίρκο. Αυτά τα πολύ λίγα για τα μαύρα και τα κόκκινα!

Στη σειρά αναμένουν τα μπλε ρούχα, τα ανοιχτά και τα σκούρα γκρι και ένα σωρό άλλα. Ακόμα και οι συνδυασμοί τους.

Σας είπα: χρειαζόμαστε πολλά επεισόδια γι’ αυτό το σήριαλ, οπότε θα επανέλθουμε.

 

 

 

 

 


is | Topic: Κοινωνική ζωή και χρώματα, Χρωματικές Συνομιλίες, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Επαγγελμα – ντυσιμο – χρωμα (59β) [χρωματικες συνομιλιες]”