Μουσες και χρωματα: Ερατω [Α΄]
Μούσες και χρώματα
[Ερατώ]
(Α΄ μέρος)
Εδώ και περισσότερο από δυο – τρία χρόνια, τοποθετήσαμε τις 9 Μούσες στον έγχρωμο, πλέον, εννεαδικό πίνακα (την βάση των ‘μαγικών τετραγώνων’) σε μια προσπάθεια χρωματισμού κάθε μιας από τις Μούσες.
Εξετάζουμε τώρα κάθε μια από τις Μούσες χωριστά, εξετάζοντας την σημασία του ονόματός της, το χρώμα με το οποίο την έχουμε ντύσει (δηλαδή το χρώμα του τετραγώνου στο οποίο την έχουμε τοποθετήσει), και αριθμοσοφικά τον αριθμό του αντίστοιχου τετραγώνου.
Αφού ασχοληθήκαμε ήδη με τις Μούσες
Κλειώ, https://xromata.com/?p=11157
Ευτέρπη, https://xromata.com/?p=11434 https://xromata.com/?p=11446
Θάλεια, https://xromata.com/?p=11777
Μελπομένη https://xromata.com/?p=12025
και Τερψιχόρη, https://xromata.com/?p=12453
σειρά έχει τώρα η έκτη Μούσα, η Ερατώ.
Ερατώ
Η Μούσα που εξετάζουμε εδώ, είναι η Μούσα Ερατώ, η έκτη στην καθιερωμένη σειρά των Μουσών, τοποθετημένη στο έκτο τετράγωνο του εννεαδικού πίνακα (των μαγικών τετραγώνων), που είναι χρωματισμένο πορτοκαλί και φέρει τον αριθμό έξι.
Δεν είναι όμως η μοναδική Μούσα με πορτοκαλί χρώμα.
Πορτοκαλί χρώμα έχει και η Ουρανία, ‘η Μούσα της Αστρονομίας’, η οποία ευρίσκεται στο 8ο τετράγωνο του εννεαδικού πίνακα.
Η διαφορά μεταξύ των δυο Μουσών έγκειται στην τοποθέτησή τους και στην διαφορετική χροιά του πορτοκαλί χρώματος που φέρουν.
Το πορτοκαλί της Ερατούς είναι ανοιχτότερο, απαλότερο, έχει περισσότερο κίτρινο από αυτό της Ουρανίας που είναι πιο κοκκινωπό, πιο πορτοκαλί, πιο καροτένιο.
Η μια, η Ερατώ, είναι η Μούσα της αναζήτησης, του ‘ερωτάν’ και του ‘ερωτεύομαι’, ενώ η άλλη είναι η Μούσα του προσδιορισμού των αποτελεσμάτων, των απαντήσεων των ζητουμένων, των ‘ερωτικών’ κατακτήσεων της έκτης Μούσας.
Όμως, πριν ανιχνεύσουμε την Ερατώ, πριν προσπαθήσουμε να την δούμε ντυμένη με το πορτοκαλί φόρεμά της, ή ακόμα και γυμνή (όπως απεικονίζεται πολλές φορές), πρέπει να δούμε τί σημαίνει το πορτοκαλί χρώμα της και ο αριθμός 6 που της αντιστοιχεί, για να προσπαθήσουμε να την καταλάβουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
Το πορτοκαλί σαν δευτερογενές (παράγωγο) χρώμα, είναι χρώμα ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
Μπορεί ενίοτε, με την περιστροφική μετακίνηση του πίνακα των μαγικών τετραγώνων το πορτοκαλί χρώμα να λαμβάνει θέση αρχής (στο τί σημαίνει ‘Αρχή’ έχουμε αναφερθεί στο https://xromata.com/?p=6639 ), αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι χρωματική ‘Κατάσταση’.
Κατά τα λεξικά ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ καλείται ο τρόπος με τον οποίο υπάρχει κάτι ή κάποιος, ή άλλως, μπορούμε να πούμε ότι «κατάσταση» είναι το σύνολο των φυσικών (ή άλλων) συνθηκών που επικρατούν σε δεδομένη στιγμή.
Τα παράγωγα χρώματα είναι χρωματικές καταστάσεις που υπάρχουν (δημιουργούνται) λόγω της μείξης των βασικών (πρωτογενών) χρωμάτων.
Επομένως η μίξη δυο βασικών χρωμάτων είναι ο τρόπος στον οποίο οφείλει την ύπαρξή της η χρωματική κατάσταση ενός παραγώγου χρώματος, όπως είναι το πορτοκαλί.
Το πορτοκαλί αντιστοιχεί στην κατάσταση που σχηματίζεται μεταξύ των αρχών ψυχή (κίτρινο) και αρχή ύλη (κόκκινο)
Η κατάσταση που δημιουργείται μεταξύ ψυχής και ύλης, έχει να κάνει με την αισθαντικότητά μας, την αισθητική μας αντίληψη από τα διάφορα ερεθίσματα, οπότε την ονομάζουμε «αισθητική κατάσταση»
Το πορτοκαλί έχει την ενεργητικότητα και την ζωντάνια του κόκκινου χρώματος και τις ευχάριστες και φιλικές ιδιότητες του κίτρινου.
Αυτά τα γονικά του χρώματα, κάνουν το πορτοκαλί δραστήριο, αναζωογονητικό χρώμα που υποδηλώνει διασκέδαση (σκεδάζω, διασκορπίζω) και αυθορμητισμό.
Το πορτοκαλί είναι χρώμα διεγερτικό και ενεργοποιητικό που έχει φιλική, χαρούμενη εμφάνιση, αλλά και ριψοκίνδυνο.
Το πορτοκαλί χρώμα ενθαρρύνει την πρόσληψη οξυγόνου από τον εγκέφαλο για να χυθούν οι δημιουργικοί χυμοί του (ορμόνες).
Θεωρείται σαν τονωτικό για διαδικασίες θεραπείας, αυξάνοντας την ανοσία, επιφέροντας ευεξία και ενισχύοντας την σεξουαλικότητα.
Άνθρωποι που αρέσκονται στα πορτοκαλιά θεωρούνται δημιουργικοί, ενθουσιώδεις, ευχάριστοι, αλλά πιθανόν και λίγο ανεύθυνοι.
Όταν όμως το πορτοκαλί χρησιμοποιείται με σύνεση, μπορεί να έχει απρόβλεπτα και πολυτελή αποτελέσματα.
Το φωτεινό πορτοκαλί επίσης εξασφαλίζει την έλξη προσοχής ως σημαντικό, προειδοποιητικό.
Το πορτοκαλί στα τσάκρας είναι το Svadhishthana (με τα 6 πορτοκαλιά πέταλα του), βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τα γεννητικά όργανα, στο ιερό οστούν και θεωρείται ότι αντιστοιχεί στους όρχεις ή στις ωοθήκες όπου παράγονται/εκχύονται οι διάφορες σεξουαλικές ορμόνες (τεστοστερόνες, οιστρογόνα) που εμπλέκονται στον αναπαραγωγικό κύκλο.
Κυβερνά λοιπόν το αναπαραγωγικό σύστημα και την σεξουαλικότητά μας και ευθύνεται για τις κοινωνικές μας σχέσεις, την βία, τους εθισμούς, τις βασικές συναισθηματικές ανάγκες και την ευχαρίστηση.
Ενεργοποιεί το πάθος, την φλόγα της δημιουργίας και της υλοποίησης ιδεών και σχετίζεται με την εδραίωσή μας στην ζωή, την τεκνοποίηση και την οικογενειακή ευτυχία.
Όταν δεν λειτουργεί σωστά επιφέρει σεξουαλική ανικανότητα ή αντιθέτως υπερβολική εμμονή στο σεξ, φοβίες, ταμπού και προβληματικές σχέσεις (όλα σχετικά με τα ‘ερωτικά’ της Μούσας Ερατούς).
Το Σβαντχισθάνα λοιπόν σωματικά διέπει την αναπαραγωγή, διανοητικά την δημιουργικότητα, συναισθηματικά διέπει την χαρά, ενώ πνευματικά τον ενθουσιασμό.
Το πορτοκαλί χρώμα άρχισε να διαφέρει εννοιολογικά και να διαχωρίζεται από τα μητρικά του χρώματα κόκκινο και κίτρινο, από τον μεσαίωνα και ύστερα, οπότε στις προηγούμενες εποχές ταυτιζόταν πότε με το ένα, πότε με το άλλο, γι’ αυτό εδώ έχουμε τον χρωματικό συσχετισμό μεταξύ του Σβαντχισθάνα και του Μουλαντχάρα. Επί πλέον κατά την Αριστοτέλειο θεωρία κίτρινο και κόκκινο ήταν διαβαθμίσεις ενός και του αυτού χρώματος με άκρα το λευκό και το μαύρο.
Κάτι αξιοπερίεργο συμβαίνει με το πορτοκαλί χρώμα, το ένα από τα έξι χρώματα του φάσματος, πιο συγκεκριμένα το ένα από τα τρία παράγωγα, δευτερογενή χρώματα, αυτό που ο άνθρωπος μπόρεσε να το «δει» και εννοήσει σαν ιδιαίτερο (ξεχωριστό από τα άλλα) χρώμα, αρκετά πρόσφατα, δηλαδή από τον μεσαίωνα και ύστερα.
Και όμως, όπως μας αποκάλυψε τελευταίως η επιστήμη, είναι το πρώτο χρώμα που αντιλήφθηκαν οι έμβιοι μονοκύτταροι οργανισμοί πριν εξελιχθούν σε ό,τι εξελίχθηκαν και αναπτύξουν τα κατάλληλα οπτικά όργανα για να αντιλαμβάνονται (βλέπουν) το φως και τα χρώματα.
admin is | Topic: Μύθοι και χρώματα, Πορτοκαλί | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Μουσες και χρωματα: Ερατω [Α΄]”