xromata.com


Μουσες και χρωματα: Ευτερπη [2ο]

 

Μούσες και χρώματα

Ευτέρπη

(Μέρος 2ο)

 

 

 

 

Στον εννεαδικό πίνακα των εννέα ιδιοτήτων του ανθρώπινου πνεύματος το δεύτερο τετράγωνο με τον αριθμό δύο (2) είναι το τετράγωνο της Θέλησης. Είναι το τετράγωνο όπου ενώνεται το Πνεύμα με την Ψυχή και έχει χρώμα Πράσινο (Μπλε, Πνεύμα + Κίτρινο, Ψυχή = Πράσινο, Θέληση) όπου όπως προκύπτει η Θέληση είναι μια λειτουργία του πνεύματος που πραγματοποιείται με την επέμβαση της ψυχής.

 

 

Η Θέληση εκφράζεται σαν αρετή όταν επιλέγει την ορθότητα, την καλοσύνη και το δίκαιο.

Τότε αποβαίνει η ορθώς δημιουργική Θέληση – Ευτέρπη.

Όπως αναφαίνεται η Ευτέρπη – Θέληση έχει να επιλέξει μεταξύ δυο κατευθύνσεων, της ορθής και της μη – ορθής, επηρεασμένη από τον αριθμό του τετραγώνου της, το δυο (2).

 

 

Ίσως κάπου εδώ να εξιχνιάζεται το περίεργο μυθολογικό συμβάν του μουσικού αγώνα μεταξύ του δεξιοτέχνη στον αυλό Μαρσύα και του δεξιοτέχνη της λύρας, κιθαρωδού Απόλλωνα, όπου η Ευτέρπη, ενδιαφερομένη για τον αγώνα, παραστέκεται στον Μαρσύα, ενώ στον Απόλλωνα παραστέκουν η Καλλιόπη και η Πολύμνια.

 

 

Ένα άλλο αξιοσημείωτο δυαδικό συμβάν είναι η διττή χρωματική μορφή του δεύτερου (2ου) βασικού χρώματος, που στην τριάδα των ακτινοβολιών (RGB) είναι το πράσινο, ενώ στην τριάδα χρωστικών (RΥΒ) είναι το κίτρινο.

Σημειωτέον δε, ότι στην εννοιολογική ανάπτυξη των χρωμάτων, το πράσινο με το κίτρινο συγχέονται και θεωρούνται ένα χρώμα, πριν το εννοιολογικό διαχωρισμό τους.

 

 

Η Ευτέρπη σαν ‘ιδέα’, βάση του εννεαδικού πίνακα των ιδεών, αντιστοιχεί στην ιδέα του ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, ενώ η σχηματική μορφή της, βάση του εννεαδικού πίνακα των σχηματικών μορφών του Πυθαγόρα, αντιστοιχεί στον ‘σταυρό’.

Η δυάδα σε όλο της το μεγαλείο.

Σε αντίθεση με την Μονάδα που φανερώνει ένωση, το ΔΥΟ (2) φανερώνει διαχωρισμό, διάσταση.

Κατά τους Πυθαγόρειους το 2 είναι το ουσιαστικό «Είναι» της Φύσης από την οποία δημιουργήθηκε το Παν.

Το ΔΥΟ είναι η αιτία της εκδήλωσης των εξελικτικών (χαοτικών) νόμων υπό τους οποίους λειτουργεί η Φύση.

Προηγείται λοιπόν η μπλε Μούσα Κλειώ, η Αρχή το ξεκίνημα και ακολουθεί η πράσινη Ευτέρπη που διαχωρίζει τα προϊόντα της Κλειούς θέτοντάς τα προς επιλογή και από το σημείο αυτό (με το φύσημα των αυλών της Ευτέρπης) ξεκινά το ουσιαστικό άνοιγμα, η Άνοιξη, που το αντιπροσωπευτικό χρώμα της είναι το Πράσινο.

https://xromata.com/?p=461

 

 

Το πράσινο, που κατά την αλχημεία, είναι το χρώμα του χαλκού, του σμαραγδιού, της Αφροδίτης και των ζωδίων του Ζυγού και του Ταύρου, στην ψυχολογία εκφράζεται σαν ενεργός βούληση, αποτελεί έκφραση σταθερότητας, εμμονής και αντίστασης στις αλλαγές, ενώ δηλώνει συνέπεια γνώμης και τοποθετεί ψηλά το Εγώ, σε όλες τις μορφές κατοχής, αφού θεωρείται πως η κατοχή αυξάνει την ασφάλεια και την αυτοεκτίμηση.

Αυξάνει την αίσθηση ανωτερότητας έναντι των άλλων, την δύναμη του ελέγχου πάνω στα γεγονότα ή τουλάχιστον την αντιμετώπισή τους.

Θεωρείται επίσης πως έχει μεγάλες θεραπευτικές δυνάμεις και την ικανότητα να απαλύνει και να αναζωογονεί.

Το πράσινο συμβολίζει την νόηση και είναι το χρώμα της σκέψης και της θέλησης.

 

 

Στα τσάκρας πράσινο χρώμα έχει το αναχάτα, το τσάκρα της καρδιάς, το τσάκρα της ανώτερης θέλησης, απ’ όπου μπορεί κανείς να παίρνει αποφάσεις, απελευθερωμένος από τα δεσμά των κατωτέρων τσάκρας, («ακολουθώντας την καρδιά του», όπως λέγεται) βασισμένος στον ανώτερο εαυτό του και όχι στα ανεκπλήρωτα συναισθήματα και επιθυμίες της κατώτερης φύσης του.

 

 

Η θεότητα που εδρεύει στην περιοχή αυτή είναι ο πράσινος τετράχειρας Βαγιού, ο κύριος των Ανέμων, γνωστός και σαν Πράνα (η αναπνοή).

 

 

Επίσης, στον Ινδουισμό, ο ελεφαντοκέφαλος θεός Γκανέσα που φορά μεν κίτρινο dhoti (τυλιχτό ύφασμα), έχει ριγμένη στους ώμους του μια μεταξωτή πράσινη μαντήλα. Είναι δηλαδή ντυμένος κι’ αυτός όπως η Ευτέρπη με πράσινο χρώμα και όπως αυτή είναι η προστάτις της μάθησης και των επιστημών, έτσι και ο Γκανέσα κατά τον ινδουισμό, θεωρείται ο προστάτης της μάθησης, των επιστημών και των τεχνών.

 

 

Στον χρωματισμό των Ολυμπίων θεών, όπως είδαμε και στις αλχημικές αντιστοιχίες, το πράσινο είναι το χρώμα της θεάς Αφροδίτης.

 

 


is | Topic: μαγικά τετράγωνα, Μύθοι και χρώματα, Πράσινο | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Μουσες και χρωματα: Ευτερπη [2ο]”