Λαμψη ορυκτων
Λάμψη των ορυκτών
Σε προηγούμενο άρθρο μας είπαμε πως πέρα από τα έμβια βασίλεια υπάρχει και το μη έμβιο βασίλειο, αυτό των ορυκτών και πετρωμάτων που παρουσιάζει ένα πλήθος χρωμάτων από τα πιο μουντά έως τα πιο λαμπερά.
Αναφερθήκαμε μετέπειτα στις τρεις ιδιότητες των χρωματισμών των ορυκτών, ήτοι την λάμψη, την διαφάνεια και την φωταύγεια.
Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με μια από τις τρεις χρωματικές ιδιότητες των ορυκτών, την διαφάνεια.
Ας ασχοληθούμε τώρα με την άλλη οπτική / χρωματική ιδιότητα των ορυκτών, την λάμψη.
Η λάμψη των ορυκτών εξαρτάται από τον λόγο της έντασης της ανακλωμένης, από ένα ορυκτό, ακτινοβολίας, προς την ένταση της προσπίπτουσας επί αυτού ακτινοβολίας. Αυτός ο λόγος ονομάζεται ανακλαστικότητα ενός ορυκτού.
Ένα ορυκτό θα έχει τόσο εντονότερη λάμψη, όσο μεγαλύτερη ανακλαστικότητα έχει.
Τα μεταλλικά ορυκτά, δεδομένου ότι έχουν υψηλή ανακλαστικότητα, έχουν έντονη λάμψη (μεταλλική λάμψη).
Τα πετρογενετικά ορυκτά δεν εμφανίζουν μεταλλική λάμψη, αλλά υαλώδη, ρητινώδη, μαργαριτώδη, κηρώδη, λιπαρώδη, μεταξώδη, αδαμάντινη κλπ.
Υπάρχουν επίσης άλλες τρεις ιδιαίτερες οπτικές ιδιότητες των ορυκτών, που εμφανίζονται σε ορισμένα ορυκτά σε συνάρτηση με την λάμψη τους.
Δυστυχώς δεν βρήκα την αντίστοιχη ελληνική ορολογία των ιδιοτήτων αυτών, σα ς τις παραθέτω με την αγγλική τους ορολογία.
Οι τρεις ιδιότητες αυτές είναι οι:
Asterism, Aventurescene και Chatoyancy.
Στα διάφορα είδη λάμψης των ορυκτών καθώς και στις τρεις ιδιαίτερες ανακλαστικές ιδιότητες, θα αναφερθούμε λίαν προσεχώς,
admin is | Topic: ορυκτα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Λαμψη ορυκτων”