xromata.com


Ορυκτα / πετρωματα και χρώματα

 

Τα ορυκτά / πετρώματα και τα χρώματά τους

 

 

 

Έχομε αναφερθεί επανειλημμένως στα χρώματα των δύο κύριων έμβιων βασιλείων, της πανίδας και της χλωρίδας και γνωρίζουμε ότι κάθε ένα τους οφείλει τους πολυποίκιλους πλούσιους χρωματισμούς του σε τρεις βασικές ομάδες βιο-χρωστικών ουσιών.

Το μεν ζωικό, η πανίς, στις αίμες, τις μελανίνες και τα καροτένια, το δε φυτικό, η χλωρίς, στις χλωροφύλλες, τις φλαβόνες και τα καροτένια.

Τα καροτένια είναι η μόνη κοινή χρωστική και στα δυο αυτά βασίλεια.

Στις πέντε αυτές γενικότερες ομάδες των έμβιων βασιλείων, δηλαδή στις αίμες, μελανίνες, καροτένια, χλωροφύλλες και φλαβόνες, έχουμε αναφερθεί (και θα αναφερθούμε και πάλιν) επανειλημμένως.

 

 

Πέρα όμως από τα έμβια βασίλεια υπάρχει και το μη έμβιο βασίλειο, αυτό των ορυκτών και πετρωμάτων που παρουσιάζει ένα πλήθος χρωμάτων από τα πιο μουντά έως τα πιο λαμπερά.

Εδώ η χρωματική πραγματεία δεν είναι τόσο απλή.

Όμως για να ασχοληθούμε με τα χρώματα του βασιλείου αυτού, πρέπει να ρίξουμε μια ματιά και να κατανοήσουμε τί είναι τα ορυκτά και τί τα πετρώματα.

 

 

 

Oρυκτό (mineral) είναι μία χημική ένωση ή στοιχείο, το οποίο έχει σχηματισθεί σαν αποτέλεσμα μίας γεωλογικής διεργασίας και κανονικά έχει μία συγκεκριμένη κρυσταλλική δομή.

Σαν κρυσταλλική δομή εννοείται η τρισδιάστατη διάταξη ενός ή περισσότερων στοιχείων με συγκεκριμένο τρόπο, όπως επιβάλλουν τα χημικά χαρακτηριστικά τους, π.χ. μέγεθος ατόμων, σθένος, διατήρηση ουδετερότητας φορτίων, είδος δεσμών.

Τα ορυκτά σε ατμοσφαιρικές συνθήκες βρίσκονται σε στερεά κατάσταση.

Εξαίρεση αποτελεί ο υδράργυρος ο οποίος στη φύση βρίσκεται σε υγρή κατάσταση. Στην κατηγορία των ορυκτών εντάσσονται και ενώσεις οι οποίες βρίσκονται σε άμορφο κατάσταση, δηλαδή δεν χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένη κρυσταλλική δομή (π.χ. άμορφο πυρίτιο).

 

 

 

Πετρώματα καλούνται οι μορφολογικά αυτοτελείς δομικές μονάδες με καθορισμένη ορυκτολογική σύσταση από τις οποίες συνίσταται ο φλοιός της γης.

Το μάρμαρο είναι πέτρωμα που αποτελείται σχεδόν μόνο από τα ορυκτά ασβεστίτη ή δολομίτη ή ένα μίγμα των δύο. Μάρμαρα διαφόρων αποχρώσεων οφείλουν το χρώμα τους στην παρουσία και άλλων ορυκτών (π.χ. λευκού μαρμαρυγία, σερπεντίνη).

Οι χρωματισμοί των ορυκτών χαρακτηρίζονται από τρεις ιδιότητες, την λάμψη, την διαφάνεια και την φωταύγεια.

Θα επανέλθουμε συντόμως για να αναφερθούμε αναλυτικότερα στην λάμψη, την διαφάνεια και την φωταύγεια  των ορυκτών.


is | Topic: ορυκτα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ορυκτα / πετρωματα και χρώματα”