xromata.com


Χρωματα – Αριθμοι – Μουσικη

 

Χρώματα – Αριθμοί – Μουσική

 

(Μια αναλυτική εισαγωγή για κατανόηση και παρακολούθηση των άρθρων

επί της εργασίας του Clay Taylor)

 

Το ‘Light and Color theory of the magnetic spectrum’ του Clay Taylor είναι μια ενδιαφέρουσα, εκτενής εργασία πάνω στο φως, τα χρώματα και το φάσμα που αξίζει να την παρακολουθήσουμε τμηματικά, σε μια σειρά άρθρων, εκ των οποίων έχουν ήδη δημοσιευθεί τα κάτωθι:

https://xromata.com/?p=11007

https://xromata.com/?p=11209

https://xromata.com/?p=11355

https://xromata.com/?p=11569

https://xromata.com/?p=11713

 

Ακολουθώντας βήμα προς βήμα την εργασία του, ήδη έχουμε δημοσιεύσει έως τώρα τα πρώτα τμήματά της σ  τα άρθρα στα οποία μας οδηγούν οι πιο πάνω σύνδεσμοι.

Μία πρωτότυπη εργασία, ίσως δύσκολη ή αδιάφορη για κάποιους από εσάς που παρακολουθείτε τον ισότοπο μας, όμως ‘καταπληκτική’ για μελετητές.

Είναι μια εργασία σύνδεσης της τονικότητας των χρωμάτων με την τονικότητα της μουσικής.

Με βάση τον φορέα τους, το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και την χρήση των μαθηματικών συνδέεται το τρίπτυχο ΧΡΩΜΑΤΑ – ΑΡΙΘΜΟΙ – ΜΟΥΣΙΚΗ.

 

 

Για να μπορέσουμε να εμπεδώσουμε την σύνδεση αυτή πρέπει να γνωρίσουμε καλά το ‘φάσμα’ και τις ιδιότητές του, για τον λόγο αυτόν η εργασία του Clay είναι εκτενής και επεκτείνεται σε πολλά κεφάλαια.

Τα μαθηματικά βασίζονται στους αριθμούς και οι αριθμοί είναι βασικά στοιχεία τόσο των χρωμάτων όσο και της μουσικής.

Για να κατανοήσουμε το τί είναι οι αριθμοί και την δυνητικότητά τους, αντιγράφω από ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ του Peter J. Bentley, από το εισαγωγικό κεφάλαιο ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ τα εξής:

«Ζούμε με αριθμούς, μιλάμε με αριθμούς, διασκεδάζουμε με αριθμούς. Οι αριθμοί κυβερνούν την ζωή μας, κρίνουν τα πάντα, αξιολογούν και συγκρίνουν με κύρος και αμεροληψία. Είμαστε φτιαγμένοι από αριθμούς.

 

 

Κάνουν επανειλημμένες εμφανίσεις με διαφορετικές μορφές κατά τρόπο που δεν μπορεί να είναι συμπτωματικός.

Οι ίδιες αναλογίες εμφανίζονται ξανά στην φύση, για παράδειγμα ανάμεσα στον λόγο της περιμέτρου και στην καμπυλότητα ενός κοχυλιού.

Τα ίδια γεωμετρικά σχήματα και οι ενσωματωμένοι σε αυτά αριθμοί ανακαλύπτονται διαρκώς στα πιο απίθανα μέρη, όπως για παράδειγμα στην διάταξη των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Ακόμα και σε ένα μέγεθος τόσο απίθανο όσο η ταχύτητα του φωτός.

Αυτοί που εξερευνούν τις θεμελιώδεις αλήθειες της φύσης μας είναι γνωστοί ως μαθηματικοί, αστρονόμοι, φυσικοί.

Αυτοί οι ερευνητές της αλήθειας δεν επινόησαν τους αριθμούς ή τις μαθηματικές έννοιες με τον τρόπο που ο μυθιστοριογράφος επινοεί μια ιστορία.

Αναζήτησαν την αλήθεια και προσπάθησαν να την ερμηνεύσουν επινοώντας νέους αριθμητικούς κώδικες.

 

 

Μας δίδαξαν πως οι αριθμοί δημιουργούν σχήματα, γωνίες και σχέσεις, προσδιορίζουν τον χρόνο, τον χώρο και τα διάφορα μεγέθη του απείρου.

Βρίσκονται πίσω από κάθε συσκευή που χρησιμοποιούμε, μέσα στο φαγητό που τρώμε, στην δουλειά που κάνουμε.

Ολόκληρος ο τρόπος της ζωής μας διαμορφώνεται από την κατανόηση των αριθμών».

Έχουμε λοιπόν το τρίπτυχο Χρώματα / Φως – Αριθμοί / Μαθηματικά – Μουσική / Ρυθμός που ξεπηδά από τον κορμό του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, όπως τα τρία σώματα και οι τρεις κεφαλές του μυθικού τρισώματου Γηρυόνη, που χωριζόταν στα τρία από την μέση και πάνω.

 

 

Κατά την ελληνική μυθολογία, ο Γηρυόνης (από το ρήμα γηρύω = φωνάζω) ήταν ένας τρισώματος και τρικέφαλος γίγαντας (νόμος τριαδικής εκδήλωσης) που κατοικούσε στην Ερύθεια (ερυθρό, η άκρη του ορατού φάσματος) είχε πλούσια κοπάδια βοδιών που τα φύλαγε ο δικέφαλος (νόμος δυαδικότητας) σκύλος του Όρθρος (χρονικό διάστημα λίγο πριν την ανατολή του ήλιου, η αρχή μέτρησης της ημέρας) μαζί με τον βοσκό Ευρυτίωνα (γιό του θεού Άρη και της Εσπερίδας Νύμφης Ερυθείας).

 

 

Σκοτώθηκαν και οι τρεις από τον Ηρακλή (το κλέος της Ήρας, αναγραμματισμός του Αήρ = αντιστοιχία της ψυχής) κατά τον 10ο άθλο του όταν διατάχθηκε να πάει στην Ερυθεία να πάρει τα βόδια του Γηρυόνη.

Πατέρας του Γηρυόνη ήταν ο Χρυσάωρ (γιός του Ποσειδώνα) και μητέρα του η Καλλιρόη (κόρη του Ωκεανού).

[Στον Ωκεανό έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν]

 

 

Το όνομα Χρυσάωρ (χρυσός + σπαθί) εκτός από το όνομα του γιού του Ποσειδώνα (νερό, άλλη αντιστοιχία της ψυχής) και της Μέδουσας Γοργούς (ταχύτητα) ήταν ονομαστική επίκληση του θεού του φωτός Απόλλωνα, από το χρυσό του σπαθί, δηλαδή τις εκπεμπόμενες από αυτόν ακτίνες φωτός, καθώς και του μεγάλου μουσικού μύστη Ορφέα.

 

 

 

Και οι δυο, τόσο ο Απόλλωνας, όσο και ο Ορφέας ήταν οι κύριοι εκπρόσωποι της μουσικής τέχνης.  


is | Topic: Αριθμοί και χρώματα, Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, ήχος και χρωμα, Μύθοι και χρώματα, τριαδικότητες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματα – Αριθμοι – Μουσικη”