xromata.com


Θεωρια Φωτος Χρωματων – Φασματος 2: προσθετικα χρωματα

 

Στον ιστότοπο αυτόν συγκεντρώνουμε τα πάντα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Κάποια θέματα ίσως να επαναλαμβάνονται. Αυτά τα επαναλαμβανόμενα θέματα ανανεώνουν την μνήμη μας, ενώ κάποια πιθανόν να συμπληρώνουν τα προηγούμενα ή να τα θεωρούν από άλλη οπτική γωνία.

Ας μην ξεχνάμε το ρητό: ‘Επανάληψη μήτηρ πάσης παιδείας’.

Το ‘Light and Color theory of the magnetic spectrum’ του Clay Taylor είναι μια ενδιαφέρουσα, εκτενής εργασία πάνω στο φως, τα χρώματα και το φάσμα που αξίζει να την παρακολουθήσουμε τμηματικά, σε μια σειρά άρθρων.

[σύνδεσμος σύνδεσης με το προηγούμενο 1ο άρθρο https://xromata.com/?p=11007 ]

 

 

 

 

Η θεωρία του φωτός και των χρωμάτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος

Άρθρο 2ο

Προσθετικά Χρώματα

 

Όταν περνά λευκό φως μέσω ενός πρίσματος, αυτό που φαίνεται είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που αντιλαμβανόμαστε καθώς το φως παραμορφώνεται από την αρχική εισερχόμενη γωνία.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των ηλεκτρομαγνητικών μηκών κύματος που περνούν μέσα από ένα μέσο πιο πυκνό από τον αέρα και χτυπάνε τουλάχιστον σε δύο διαφορετικές γωνίες κατά την είσοδο και την έξοδό του φωτός. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως διάθλαση.

Το ορατό φως είναι ένα σύνολο ηλεκτρομαγνητικών μηκών κύματος αντί για ένα και μοναδικό μήκος κύματος και η διαδικασία διάθλασης είναι πιο ακραία για τα μικρότερα μήκη κύματος από ότι για τα μεγαλύτερα μήκη κύματος.

 

 

Αυτή η εξάρτηση της διάθλασης από τα μήκη κύματος των ακτινοβολιών του ορατού φάσματος έχει ως αποτέλεσμα τη διασπορά αυτού που αντιλαμβανόμαστε ως το λευκό φως στα μήκη κύματος που το συνθέτουν, τα οποία αντιλαμβανόμαστε ως ξεχωριστά μεμονωμένα χρώματα.

Κατά τη διαδικασία διάθλασης λευκού φωτός μέσω πρίσματος, προκύπτουν 3 κύρια μήκη κύματος, καθένα διαφορετικού χρώματος. Αυτά είναι κόκκινο, πράσινο και μπλε.

 

 

Όταν και οι τρεις αυτές πρωταρχικές χρωματικές ακτίνες αναμειγνύονται στον ίδιο χώρο (προστίθενται) αντιλαμβανόμαστε το λευκό φως.

Όταν δύο από αυτά τα αρχέτυπα χρώματα ακτινοβολιών αναμειγνύονται (προστίθενται) σε διαφορετικούς συνδυασμούς, σχηματίζουν τα δευτερεύοντα χρώματα, το κίτρινο, την ματζέντα και το κυανό.

 

 

(Σημειώστε ότι η ματζέντα δεν είναι τυπικά ορατή κατά την έξοδο του φωτός εξ ενός πρίσματος επειδή οι μπλε και οι κόκκινες ακτίνες δεν είναι σε θέση να αναμειγνύονται λόγω της πράσινης ακτίνας που φυσικά παρεμβάλλεται μεταξύ τους.

Η Magenta είναι όμως δυνατόν να θεαθεί στις σκιάσεις ενός πρίσματος.

Η θέασή της μπορεί επίσης να δημιουργηθεί τεχνητά με την ανάμειξη των αντίστοιχων μηκών κύματος, όπως γίνεται από μια τηλεοπτική συσκευή ή μια ειδική διάταξη πρίσματος.)

Η διαδικασία της μείξης χρωμάτων περαιτέρω σε διαφορετικές αναλογίες όλων των χρωματικών ακτινοβολιών του συνόλου του ορατού φάσματος, σε διάφορους συνδυασμούς, μας αποδίδει όλες τις χρωματικές διαμορφώσεις του φωτός.

Αυτό που συμβαίνει από την αφαίρεση από το λευκό φως μιας από τις αρχέτυπες χρωματικές ακτινοβολίες είναι η εμφάνιση των παράγωγων χρωμάτων των ακτινοβολιών.

 

 

Για παράδειγμα, το κυανό είναι η αφαίρεση της κόκκινης ακτινοβολίας από το λευκό φως. Το κίτρινο είναι η αφαίρεση του μπλε από το λευκό και η ματζέντα είναι η αφαίρεση του πράσινου από το λευκό.

 

 

Αντιστοίχως η αφαίρεση 2 πρωταρχικών χρωματικών ακτινοβολιών από το λευκό φως μας αποδίδει την τρίτη αρχέτυπη ακτινοβολία, έτσι κόκκινο είναι η αφαίρεση του πράσινου και του μπλε. Το μπλε προκύπτει από την αφαίρεση του κόκκινου και του πράσινου. Το πράσινο προκύπτει από την αφαίρεση του μπλε και του κόκκινου από το λευκό φως.

Οι παρακάτω είναι πραγματική απεικόνιση λευκού φωτός που διαθλάται μέσα από ένα πρίσμα. Προσέξτε πως το πράσινο χρώμα δεν είναι ορατό στο φάσμα παρά μόνο μετά το σημείο όπου σταματά να φαίνεται το λευκό φως.

 

 

Αυτό οφείλεται στις κόκκινες και μπλε λωρίδες ακτίνων που διαθλώνται σε αντίθετες κατευθύνσεις από την ίδια αρχική πηγή έως ότου τελικά διαχωρίζονται από την κεντρική πράσινη ακτίνα. Έως αυτό το σημείο, και τα 3 κύρια χρώματα είναι αναμειγνυόμενα, με αποτέλεσμα το λευκό φως.

Σε αποστάσεις αρκετά μακριά από την πηγή διαθλάσεως ή μέσω ειδικής διάταξης πρίσματος, μόνο τα 3 κύρια χρώματα θα είναι ορατά μόλις οι ακτίνες δεν βρίσκονται πλέον σε κοντινή απόσταση ώστε να αναμειχθούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τα δευτερεύοντα χρώματα να μην είναι πλέον ορατά.

 

 

Αυτό το πρίσμα Xcube διαχωρίζει τις 3 πρωταρχικές ακτίνες σε 90 μοίρες το ένα από το άλλο.

Το πράσινο είναι πάντα παράλληλο με το εισερχόμενο λευκό φως.

 


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, προσθετική μίξη | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Θεωρια Φωτος Χρωματων – Φασματος 2: προσθετικα χρωματα”