xromata.com


Το κινεζικο ζωδιο του βοδιου

 

Το ζώδιο του βοδιού και τα χρώματά των κινέζικων ζωδίων

 

Μαζί με τις πρωτοχρονιάτικες ευχές, υποσχεθήκαμε ότι κάπου στον Φεβρουάριο θα αναφερθούμε στο κινέζικο ζώδιο του βοδιού, αφού το 2021 είναι η χρονιά του βοδιού, ‘The year of the Ox’, όπως αναφέρεται στα αγγλικά.

 

 

Το κινέζικο έτος δεν είναι ούτε σεληνιακό, ούτε ηλιακό, αλλά ένας συνδυασμός των δυο και καλείται σεληνοηλιακό (lunisolar) γι’ αυτό και δεν είναι σταθερή η πρωτοχρονιά του, η οποία είναι διαφορετική κάθε χρόνο και κυμαίνεται από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου του δικού μας γρηγοριανού ημερολογίου.

Εφέτος η κινέζικη πρωτοχρονιά ήταν στις 12 Φεβρουαρίου, επομένως όσοι γεννηθούν από τις 12 -2-21 έως και τις 30-1-22 έχουν το βόδι σαν κινέζικο ζώδιο.

Τα κινέζικα ζώδια έχουν διάρκεια ενός κινέζικου έτους, δηλαδή είναι ετήσια, σε αντίθεση με τα γνωστά μας δυτικά ζώδια που είναι μηνιαία, οπότε επανέρχονται κάθε 12 χρόνια.

(Προσέξτε, δηλώνοντας το κινέζικο ζώδιό σας αυτομάτως αποκαλύπτεται και η ηλικία σας).

Ο ιστότοπος μας που μπαίνει κι’ αυτός εφέτος στο ζώδιο του Βοδιού, ξεκίνησε την ζωή του κάτω από το ίδιο ζώδιο, αφού εφέτος στις 9 Φεβρουαρίου έκλεισε 12 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Συμπτωματικά είναι και το ζώδιο του χειριστή του, δηλαδή το δικό μου. Είμαι κι’ εγώ Βόδι. Γήινο βόδι, όπως γήινο βόδι είναι και το ζώδιο του ιστότοπου, ο οποίος όμως εφέτος μπαίνει κάτω από την επήρεια ενός μεταλλικού βοδιού αφού το στοιχείο της εφετινής χρονιάς είναι το μέταλλο.

 

 

Ναι, τα κινέζικα ζώδια δεν είναι ακριβώς τα ίδια κάθε 12 χρόνια γιατί διαφέρουν από το στοιχείο που τα επηρεάζει. Τα στοιχεία αυτά είναι 5 τα εξής:

Μέταλλο, που αντιστοιχεί στον πλανήτη Αφροδίτη και στην άσπρη τίγρη, με χρώμα το άσπρο.

Ξύλο, που αντιστοιχεί στον πλανήτη Δία και στον γαλάζιο δράκοντα, με χρώμα το πράσινο*,

Νερό, που αντιστοιχεί στον πλανήτη Ερμή και στην μαύρη χελώνα, με χρώμα το μαύρο / μπλε*,

Φωτιά, που αντιστοιχεί στον πλανήτη Άρη και στο κόκκινο πουλί, με χρώμα το κόκκινο,

Γη, που αντιστοιχεί στον πλανήτη Κρόνο και στον κίτρινο δράκοντα, με χρώμα το κίτρινο.

[*Στις ασιατικές γλώσσες υπάρχει μια σύγχυση και ταύτιση μεταξύ του γαλάζιου και πράσινου χρώματος]

[* το σκούρο μπλε θεωρείται μια φωτεινότερη εκδοχή του μαύρου]

 

 

Τα 12 ζώδια με τα 5 στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν (ένα κάθε δωδεκαετία) συμπληρώνουν έναν πλήρη αστρολογικό κύκλο κάθε 60 χρόνια.

Για όλους όσοι δεν γνωρίζετε ποια είναι τα κινέζικα ζώδια σας τα αναφέρω με την τακτή σειρά του κινέζικου ζωδιακού ημερολογίου, όπου η δωδεκάδα ξεκινά με το ζώδιο του ποντικού. Αυτά είναι:

Ποντικός*, Βόδι*, Τίγρης, Λαγός, Δράκος, Φίδι, ΄

Άλογο, Κατσίκα*, Μαϊμού, Κόκορας*, Σκύλος, Γουρούνι*.

(Όποιος ενδιαφέρεται για την κινέζικη αστρολογία ας ρίξει μια ματιά στον σύνδεσμο https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_astrology )

 

 

*Τα σημειωμένα με αστερίσκο ζώδια παρουσιάζουν μεταφραστικό πρόβλημα σε άλλες γλώσσες.

Ο όρος 鼠 Rat = αρουραίος, μπορεί να μεταφραστεί ως ποντίκι, καθώς δεν υπάρχουν ξεχωριστές λέξεις για τα δύο γένη στα κινέζικα.

Ο όρος 牛 Ox = βόδι δηλαδή ένας ευνουχισμένος ταύρος, μπορεί να μεταφραστεί εναλλακτικά με άλλους όρους που σχετίζονται με τα βοοειδή όπως ταύρος, ή Buffalo = βουβάλι, αφού στην Ασία είναι κοινό ένα είδος ήμερου βουβαλιού, ένα βοοειδές μεταξύ βουβαλιού και αγελάδας. 

Ο όρος羊 Goat = κατσίκα μεταφράζεται και σαν πρόβατο ή κριάρι.

Ο όρος 雞Chicken, μπορεί να μεταφραστεί εναλλακτικά ως κόκορας, καθώς και σαν κότα. Ωστόσο, το Rooster = πετεινός είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο στις αγγλόφωνες χώρες.

Ο όρος豬Pig μεταφράζεται μερικές φορές σαν Boar – αγριόχοιρος.

Αυτές είναι μερικές διευκρινήσεις και πληροφορίες για τα κινέζικα ζώδια.

 

 

Δεν θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες και αναλύσεις γιατί σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι η αστρολογία αλλά τα χρώματα τα χρώματα των κινέζικων ζωδίων. Δυστυχώς, παρότι αναφέρονται για κάθε ένα ζώδιο τρία χρώματα, η αναφορά των χρωμάτων αυτών διαφέρει από πηγή σε πηγή, οι οποίες συμφωνούν συνήθως σε δυο από τα χρώματα, όπως π.χ. στο εφετινό ζώδιο οι περισσότερες πηγές συμφωνούν στο πράσινο και κίτρινο ενώ παρουσιάζουν διαφορετικό το τρίτο χρώμα.

Οπότε δεν είναι αξιόπιστες.

Επιπλέον κάποιες χρωματικές αναφορές είναι σχετικές με τα τυχερά χρώματα του ζώδιου για μια συγκεκριμένη χρονιά…..

Όμως…., όμως αυτά που είναι σταθερά και άξια μελέτης είναι τα χρώματα των πέντε στοιχείων των ζωδίων, τα οποία αναφέραμε προηγουμένως και στα οποία θα επανέλθουμε.   

 


is | Topic: Uncategorized, Κίτρινο, κόκκινο, Λευκό, μαύρο, μπλε, Πράσινο, χρωματοαστρολογια | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Το κινεζικο ζωδιο του βοδιου”