xromata.com


Θεωρια φωτος, χρωματων – φασματος 3: αφαιρετικα χρωματα

 

Στον ιστότοπο αυτόν συγκεντρώνουμε τα πάντα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Το ‘Light and Color theory of the magnetic spectrum’ του Clay Taylor είναι μια ενδιαφέρουσα, εκτενής εργασία πάνω στο φως, τα χρώματα και το φάσμα που αξίζει να την παρακολουθήσουμε τμηματικά, σε μια σειρά άρθρων.

 

Η θεωρία του φωτός και των χρωμάτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος

Άρθρο 3ο

Αφαιρετικά Χρώματα

 

(σύνδεση με το προηγούμενο https://xromata.com/?p=11209 )

 

[Σημ. συν.: Το ‘Light and Color theory of the magnetic spectrum’ του Clay Taylor είναι μια ενδιαφέρουσα, εκτενής εργασία πάνω στο φως και τα χρώματα επί του φάσματος, γ’ αυτό και σαν αφαιρετικά χρώματα εκλαμβάνονται τα χρώματα του συστήματος CMYK και όχι αυτά του συστήματος RYB]

 

 

Όταν κοιτάζετε μια σκιά που περιβάλλεται από το φως ενώ κοιτάτε μέσα από ένα πρίσμα, η σχέση των χρωμάτων αντιστρέφεται ακριβώς.

Εδώ τα κύρια χρώματα φαίνεται να είναι τα Κίτρινο, Ματζέντα και Κυανό, τα οποία φαινομενικά συνδυάζονται για να σχηματίσουν τα δευτερεύοντα αφαιρετικά χρώματα Κόκκινο, Πράσινο και Μπλε.

 

 

Αυτά είναι τα αφαιρετικά χρώματα. Αυτό που συμβαίνει στα αφαιρετικά χρώματα είναι η αφαίρεση τους από το λευκό φως.

Για παράδειγμα, το κυανό είναι η αφαίρεση του κόκκινου από το λευκό. Το κίτρινο είναι η αφαίρεση του μπλε από το λευκό και η ματζέντα είναι η αφαίρεση του πράσινου από το λευκό.

 

 

Τα "δευτερεύοντα χρώματα" στη διαδικασία των αφαιρετικών χρωμάτων είναι η αφαίρεση / απορρόφηση / άρνηση 2 βασικών χρωμάτων από το λευκό φως.

Κόκκινο είναι η αφαίρεση του πράσινου και του μπλε. Το μπλε προκύπτει από την αφαίρεση του κόκκινου και του πράσινου. Το πράσινο προκύπτει από την αφαίρεση του μπλε και του κόκκινου από το λευκό φως.

Έτσι ακριβώς όπως το προβαλλόμενο φως που εισέρχεται και εξέρχεται από ένα πρίσμα διαθλάται σε τρεις πρωταρχικές ακτίνες, το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στις σκιάσεις του.

Φυσικά μια σκιά είναι απλώς η απουσία φωτός και δεν μπορείτε να διαθλάσετε κάτι που δεν υπάρχει, έτσι στην πραγματικότητα είναι το παρόν φως που καθορίζει αυτή την σκίαση, η οποία διαθλάται στην εικόνα.

 

 

Εδώ, οι σκούρες γραμμές και το ψηφίο διαθλώνται σε λευκό φόντο. Εμφανίζονται 3 ανεξάρτητες έγχρωμες εικόνες, αυτή τη φορά σε κυανό, ματζέντα και κίτρινο χρώμα. Σημειώστε ότι η ματζέντα εμφανίζεται στη μέση μεταξύ κυανού και κίτρινου.

Ένα άλλο παράδειγμα αφαιρετικού / απορροφούμενου φωτός είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας που αντιλαμβάνεστε όταν κοιτάτε ένα έγχρωμο αντικείμενο.

Μια κόκκινη επιφάνεια για παράδειγμα εμφανίζεται κόκκινη επειδή τα μπλε και πράσινα μήκη κύματος του φωτός απορροφώνται από την ατομική δομή που συνθέτει το αντικείμενο ενώ τα κόκκινα μήκη κύματος είναι ελεύθερα να αντανακλασθούν.

 

 

Η διαφοροποίηση μεταξύ αυτών των δύο συνόλων των 3 πρωτογενών χρωμάτων (προσθετικού και αφαιρετικού) είναι ευκόλως κατανοητή την σήμερον ημέρα.

Όλα τα εκπεμπόμενα χρώματα και οι αποχρώσεις είναι δυνατόν να υπάρχουν ως διαφορετικές αναλογίες μείξεων μεταξύ των 3 βασικών χρωμάτων εκπομπής του κάθε συστήματος.

 

 

(Εάν κοιτάξτε υπερ-μεγεθυντικά την οθόνη του υπολογιστήρα σας, θα δείτε ότι οι εικόνες της αποτελούνται από κόκκινα, πράσινα και μπλε φώτα.)

 

Όλα τα αντανακλώμενα χρώματα από τις επιφάνειες υπάρχουν ως διαφορετικές αναλογίες και μείγματα των αφαιρετικών αρχέγονων χρωμάτων, τα οποία είναι αποτέλεσμα της άρνησης ενός πρωτεύοντος χρώματος από λευκό φως.

 

 

Ενώ διαφοροποιούμε τα δύο συστήματα ως ξεχωριστές διαδικασίες, τα προσθετικά και τα αφαιρετικά χρώματα είναι ουσιαστικά τα ίδια (προερχόμενα από την ίδια ακτινοβολία).

Τελικά, τα χρώματα που αντιλαμβανόμαστε εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το ποιοι συνδυασμοί πρωτογενών χρωμάτων γίνονται αντιληπτοί από τα μάτια μας.

 


is | Topic: αφαιρετική μίξη, Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, Κίτρινο, κυανό, ματζέντα, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Θεωρια φωτος, χρωματων – φασματος 3: αφαιρετικα χρωματα”