xromata.com


Θεωρια φωτός, χρωματων – φασματος 4: μωβ

 

Το ‘Light and Color theory of the magnetic spectrum’ του Clay Taylor είναι μια ενδιαφέρουσα, εκτενής εργασία πάνω στο φως, τα χρώματα και το φάσμα που αξίζει να την παρακολουθήσουμε τμηματικά, σε μια σειρά άρθρων:

https://xromata.com/?p=11007

https://xromata.com/?p=11209

https://xromata.com/?p=11355

 

 

Η θεωρία του φωτός και των χρωμάτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος

Άρθρο 4ο

Το μωβ χρώμα

 

Μια γρήγορη σημείωση για το μωβ

 

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τόσο ο Goethe όσο και ο Newton παρουσιάζουν το μωβ ως τελικό χρώμα που εκπέμπεται από το πρίσμα.

Σε μερικούς από τους πίνακές του, φαίνεται ότι ο Γκαίτε διέκρινε το μωβ ουσιαστικά ως βασικό χρώμα, προσδίδοντάς του την δική του ακτινοβολία.

Αυτό είναι ένα σφάλμα και είναι αυτό που έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση όλα αυτά τα χρόνια.

Πράγματι αν κοιτάξετε το έγχρωμο φως που εκπέμπεται από ένα πρίσμα, το βιολετί χρώμα συχνά εμφανίζεται στο ακραίο σημείο πέρα από το μπλε.

 

 

Όταν κάποιος παρατηρεί τον ήλιο μέσα από ένα πρίσμα, η σφαίρα του ήλιου είναι ορατή στο τέλος με μπλε χρώμα. Πέρα από αυτό (το μπλε) είναι έξω από κάθε θέαση. Τοποθετήστε το μάτι σας στο σημείο που είναι το ιώδες φως και παρατηρήστε το πρίσμα. Θα δείτε τον ήλιο καθαρά μπλε ακόμη και σε αυτό το φως.

Το φως που περνάει μέσα από το πρίσμα εκεί που φαίνεται σαν ιώδες, φαίνεται έτσι στην πραγματικότητα από την φωτισμένη αύρα που περιβάλλει τον ήλιο ή όποια άλλη και αν είναι η πηγή του φωτός.

Αυτό το φως της αύρας είναι έμμεσο πρωτογενές ηλιακό φως που διαχωρίζεται αλλού από την ύλη της ατμόσφαιρας και έπειτα προσκρούει στο πρίσμα σε διαφορετικές γωνίες από την πρωτεύουσα πηγή.

 

 

Φαίνεται ότι το πρίσμα παίρνει αυτό το ήδη αντανακλασμένο φως και το διαχωρίζει ακόμη περισσότερο, ή αφήνει ένα τμήμα της κόκκινης παρέκκλισης της αύρας να αναμειχθεί με την μπλε μετατόπιση του πρωτεύοντος φωτός, λόγω του ότι φθάνει στο πρίσμα από διαφορετικές γωνίες πρόσπτωσης.

Μπορούμε να αποδείξουμε ότι το βιολετί δεν είναι πρωταρχικό χρώμα, δημιουργώντας το χρώμα αυτό από ανάμειξη πρωταρχικών φώτων, ενώ κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει εκπεμπόμενο πρωταρχικό μπλε, κόκκινο ή πράσινο φως με ανάμειξη άλλων εκπεμπόμενων χρωμάτων.

 

 

Οι βασικές παρατηρήσεις που σημειώνονται εδώ, αναφορικά με τις μείξεις των ακτινοβολιών, είναι ότι το φως διαθλάται σε τρεις πρωταρχικές ακτινοβολίες σε κάθε περίπτωση.

Τα 3 βασικά χρώματα που αντιλαμβανόμαστε ως κόκκινο, πράσινο και μπλε είναι τα πρωταρχικά συστατικά όλων των χρωμάτων, είτε του προσθετικού είτε του αφαιρετικού συστήματος.

Μια άλλη βασική παρατήρηση είναι ότι το κεντρικό (μεσαίο) χρώμα για το εκπεμπόμενο φως είναι το πράσινο και το κεντρικό χρώμα του απορροφημένου φωτός είναι η ματζέντα (η αφαίρεση της μεσαίας πράσινης ακτινοβολίας από το φως).

 

 

Το μεγάλο ερώτημα για όλους πρέπει να είναι ΓΙΑΤΙ 3;

Επίσης, ποια είναι αυτά τα 3 βασικά συστατικά του φωτός (και ούτως της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας) πραγματικά;

Τί ακριβώς αντιπροσωπεύουν αυτά τα 3 κύρια χρώματα, τα οποία ελέγχουν και διαχειρίζονται όλες τις μορφές χρωματικής ενέργειας;

 


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, μωβ | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Θεωρια φωτός, χρωματων – φασματος 4: μωβ”