xromata.com


Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [6] Robert Grosseteste

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

[6]

 

Για να παρακολουθήσετε την σειρά άρθρων υπό τον γενικό τίτλο ‘ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ’ καλό θα είναι να διαβάσετε τo εισαγωγικό 1ο άρθρο που θα βρείτε στον σύνδεσμο https://xromata.com/?p=11228

 

 

 

Robert Grosseteste

 

Περίπου σύγχρονος με τον Roger Bacon υπήρξε ο Robert Grosseteste.

Ο Robertus Grosseteste; (1175 – 1253) ήταν ένας Άγγλος πολιτικός, ακαδημαϊκός, θεολόγος, επιστήμονας και επίσκοπος του Λίνκολν. Γεννήθηκε από ταπεινούς γονείς στο Stradbroke στο Suffolk. Μετά το θάνατό του, ήταν σεβαστός ως άγιος στην Αγγλία.

Υπήρξε ο πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και από κάποιους θεωρείται σαν ο πραγματικός ιδρυτής της επιστημονικής σκέψης στη μεσαιωνική Οξφόρδη, και κατά κάποιο τρόπο, της σύγχρονης αγγλικής πνευματικής παράδοσης.

 

 

Ο Robert Grosseteste, ενδιαφερόταν για το φαινόμενο του χρώματος με έναν εντελώς θεμελιώδη τρόπο.

Με τη δημοσίευση του βιβλίου του De colore, ο Grosseteste πρόσθεσε μια νέα διάσταση στην πολιτιστική μας ιστορία. Είχε μεταφράσει τα έργα του Αριστοτέλη και συνέλαβε μια νέα άποψη του κόσμου που έγινε γνωστή ως «μεγαλοπρεπής μεταφυσική ερμηνεία του φωτός».

Είδε το φως ως «πρώτη ύλη» και ανέπτυξε ένα σύστημα χρωμάτων ως μέρος της «μεγαλοπρεπούς μεταφυσικής ερμηνείας του φωτός».

Ως «πρώτη ύλη», το φως του έδωσε την πρωταρχική φυσική μορφή, με το χώρο να είναι μια λειτουργία του «lux» (φωτός), που γίνεται αντιληπτή με τα επτά του χρώματα.

Με βάση τον Αριστοτέλη, όπως ο ίδιος ο ίδιος ο Robert Grosseteste, σημείωσε ρητά στο βιβλίο του De sensu et sensibili, αναζητήσαμε επτά χρώματα για να τα συνδέσουμε με άκρα το άσπρο και μαύρο.

(Σημ. συν.: 5 χρώματα + άσπρο – μαύρο = 7)

 

 

Κατά τον Grosseteste, ο Αριστοτέλης δεν δίνει πάντα τα ίδια ονόματα στα στάδια της κλίμακας του – το γκρι μπορεί να τοποθετείται ανάμεσα στο μπλε και στο μαύρο, αντιτιθέμενο έτσι προς το κίτρινο στο αντίθετο άκρο – αλλά είναι πάντα επτά τα χρώματα.

Ο Grosseteste διαπίστωσε ότι τα χρώματα δεν πρέπει να καθορίζονται μόνο σύμφωνα με τη λαμπρότητα τους ή τον κορεσμό τους -(έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενα άρθρα τι εννοούμε με αυτούς τους όρους)- αλλά ότι η φωτεινότητα ή η λευκότητα τους φαίνεται να παίζουν ρόλο στην διάταξη.

Ένα φωτεινό, λαμπερό κόκκινο χρώμα μπορεί εύκολα να διακριθεί από ένα γκριζαρισμένο, σκούρο κόκκινο και να περιγράφεται με άλλον τρόπο.

Ο Grosseteste διατήρησε τον άσπρο-μαύρο άξονα, αλλά έβγαλε τα χρώματα από την κλασσική ευθεία, για να τα τοποθετήσει σε ορθή γωνία.

Τοποθετώντας τα επτά βασικά χρώματα ισότιμα σε όλον τον άξονα μεταξύ λευκού (Lux clara ή Albedo) και μαύρου (Lux obscura ή Nigredo) ανοίγει μια νέα διάσταση για τα συστήματα χρωμάτων.

 

 

Ο Grosseteste θεώρησε ότι η Lux clara (καθαρό φως) κατήλθε προς τα χρώματα μέσω μιας διαδικασίας την οποία ονόμασε «ύφεση» και ότι το lux obscura (σκοτεινό φως) ανήλθε προς τα χρώματα με «σκοπιμότητα».

Δεν γνωρίζουμε ποια χρώματα θέλησε να δει διευθετημένα γραμμικά μεταξύ του Albedo και του Nigredo

Το μαύρο και το λευκό πιθανότατα δεν ήταν μεταξύ τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Grosseteste ήταν ο πρώτος που διέκρινε δύο τύπους χρωμάτων που σήμερα είναι γνωστά ως αχρωματικά (μη –χρώματα), δηλαδή μαύρα, γκρι και λευκά και χρωματικά (χρώματα) όλα τα άλλα.

[Επομένως ο Grosseteste είναι ο πρώτος που καθόρισε ότι 2 από τα 7 χρώματα (άσπρο – μαύρο) δεν είναι χρώματα και πως ανάμεσά τους υπάρχουν 5 χρώματα]

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, ιστορία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [6] Robert Grosseteste”