xromata.com


Green Earth

 

Χρώματα βαφές

Οι βαφές κατά την ύστερη αρχαϊκή εποχή

 

Σε προηγούμενα άρθρα, αναφερθήκαμε στα χρώματα βαφές που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος κατά την προϊστορική περίοδο, τα οποία είναι εν χρήσει ακόμα και σήμερα.

Στην πρώιμη αρχαιότητα, πέρα από τα 6 προϊστορικά χρώματα, προστέθηκαν και άλλα οκτώ χρώματα βαφές στον χρωστήρα του ανθρώπου, ενώ στην ύστερη αρχαϊκή εποχή προστέθηκαν άλλα πέντε, τα εξής, κατά την διεθνή αγγλική τους ονομασία:

Red lead

Vermilion

Green earth

Verdigris

Lead white

Ήδη, από αυτά τα 5 χρώματα, αναφερθήκαμε στο Red lead και στο Vermilion

Σειρά τώρα έχει η Green earth (πράσινη γη)

 

Green earth

 

Σύντομη περιγραφή της Πράσινης γης (green earth)

Φυσική πράσινη χρωστική που ποικίλλει σε σύνθεση και σε αποχρώσεις του χρώματος. Έχει χαμηλή αποκαλυπτικότητα, αλλά δεν επηρεάζεται από το φως ή χημικές αντιδράσεις.

Η πράσινη γη είναι ένα μείγμα υδροπυριτικού Fe, Mg, Al, K, αλλά είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα μέταλλα στην σύνθεσή της.

 

 

Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Οι μεσαιωνικοί ιταλοί ζωγράφοι χρησιμοποιούσαν πράσινη γη σαν χρωματικό υπόστρωμα των πινάκων και για την αποτύπωση μεσαίων και σκιασμένων τόνων της σάρκας.

 

 

Ιστορία της πράσινης γης:

Η πράσινη γη χρησιμοποιήθηκε στην ζωγραφική από την αρχαιότητα. Αν και αυτό το υλικό είναι φυσικά διαθέσιμο στον Μεσογειακό κόσμο, χρησιμοποιήθηκε μόνο κατά την ύστερη περιόδο τέχνης της αρχαίας Ελλάδας-Αιγύπτου.

Χρησιμοποιήθηκε συχνάκις στην μεσαιωνική ζωγραφική σαν υπόβαθρο τόνων σάρκας, όπως ήδη αναφέραμε. Η χρήση της μειώθηκε μετά την Αναγέννηση.

 

 

Η πράσινη γη λοιπόν χρησιμοποιείται στην ζωγραφική από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

Η ονομασία του ορυκτού από το οποίο εξάγεται η βαφή ‘πράσινη γη’ λέγεται glauconite (γλαυκονίτης) προέρχεται από την ελληνική λέξη γλαυκός. Πρόκειται για ένα ανόργανο άλας καλίου σιδήρου με χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα το οποίο είναι πολύ εύθρυπτο και έχει πολύ χαμηλή αντοχή στις καιρικές συνθήκες.

 

 

Ο χημικός τύπος του είναι:

(K,Na)(Fe3+,Al,Mg)2(Si,Al)4O10(OH)2.

Τα σωματίδια του γλαυκονίτη είναι ένα από τα κύρια συστατικά της πράσινης άμμου.

 

 

Σχηματίζεται σε βάθη που κυμαίνονται από 30 έως 1.000 μέτρα και στα ιζηματογενή πετρώματα διαφορετικών γεωλογικών συστημάτων.

Η χρωστική ουσία παράγεται με άλεση των φυσικών υλικών glauconite και celadonite (ένα παρόμοιο με τον γλαυκονίτη στοιχείο με πιο γαλαζωπή χροιά).

 

 

Πράγματι, η πράσινη γη αποτελείται κατά κύριο λόγο από τα μέταλλα celadonite και glauconite που η διαφορετική εκατοστιαία παρουσία τους παράγει χρώματα που κυμαίνονται από κρύα γαλαζωπά πράσινα έως ζεστά κίτρινα και λαδιά χρώματα.

 

 

Τα  πιο γνωστά αποθέματα πράσινης γης βρέθηκαν κοντά στη Βερόνα της Ιταλίας και αυτό το ορυχείο ήταν ενεργό μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Άλλα ορυχεία που παράγουν πράσινη γη με διαφοροποιήσεις στο χρώμα και την υφή της χρωστικής βρίσκονται στις Βαλτικές χώρες, Βοημία, Κύπρο, Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σαξωνία, Τυρόλο και στους λόφους Mendip της Αγγλίας.

 

 


is | Topic: βαφές, ιστορία και χρώματα, Πράσινο, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Green Earth”