Οι μικροι Ιαπωνες και η χρωματικη εξοικειωση
Εκπαίδευση/εξοικείωση των χρωμάτων για τους μικρούς Ιάπωνες
Ιάπωνες σχεδιαστές δημιούργησαν μια σειρά νεροχρωμάτων ζωγραφικής χωρίς ονομασία (των χρωμάτων), ώστε να εκπαιδεύονται και εξοικειώνονται με τα χρώματα και την δομή τους οι μικροί Ιάπωνες που θα τα χρησιμοποιούν.
Στα σωληνάρια των βαφών δεν αναγράφονται οι ονομασίες των χρωμάτων που περιέχουν. Αντ’ αυτών (των ονομασιών) υπάρχουν χρωματικές κουκίδες των βασικών χρωμάτων καθώς και άσπρου – μαύρου, που δηλώνουν το χρώμα του περιεχομένου.
Τα βασικά χρώματα δηλώνονται με μια κουκίδα, αυτήν του συγκεκριμένου χρώματος που περιέχεται εντός. Τα παράγωγα χρώματα δηλώνονται με δυο κουκίδες, δηλαδή τις κουκίδες των βασικών πρωτογενών χρωμάτων που δημιουργούν το δευτερογενές παράγωγο χρώμα. Π.χ. το πράσινο δηλώνεται με μια μπλε και μια κίτρινη κουκίδα.
Επίσης οι κουκίδες εμφανίζονται σε δυο διαφορετικά μεγέθη ώστε έτσι να δηλώνεται το βασικό χρώμα που υπερισχύει στην δημιουργία μιας τριτογενούς απόχρωσης. Πχ. το φωτεινότερο πορτοκαλί χρώμα δηλώνεται με μια μεγαλύτερη κίτρινη κουκίδα και μια μικρότερη κόκκινη, ενώ στο σωληνάριο με το κανονικό πορτοκαλί χρώμα και οι δυο κουκίδες, τόσο η κίτρινη, όσο και η κόκκινη, έχουν το ίδιο μέγεθος.
Επειδή οι υδατοβαφές αυτές έχουν μια διαφάνεια, όπως τα μελάνια, το σύστημα χρωματικής μείξης που χρησιμοποιείται είναι το σύστημα CMYK, του οποίου τα βασικά χρώματα είναι Κίτρινο, Κυανό (στην θέση του μπλε) και Ματζέντα (στην θέση του κόκκινου).
Επίσης επειδή πρακτικά δεν είναι δυνατή η παραγωγή άσπρου και σθεναρού μαύρου χρώματος, υπάρχουν στην χρωματική κασετίνα και αυτά τα δυο χρώματα, δηλωμένα με τις αντίστοιχες χρωματικές κουκίδες.
Έτσι το λευκό χρησιμοποιείται για την δημιουργία απαλότερων χρωματικών τόνων, ενώ το μαύρο για την δημιουργία σκουρότερων αποχρώσεων ή όπου χρειάζεται ένα έντονο μαύρο χρώμα.
admin is | Topic: αφαιρετική μίξη, Κίτρινο, κυανό, Λευκό, ματζέντα, μαύρο, Συνδυασμοί χρωμάτων, χρήση χρωμάτων | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Οι μικροι Ιαπωνες και η χρωματικη εξοικειωση”