xromata.com


Συνεντευξη [γ΄] : Ποσα ειμαστε; 6,7,8;

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

 

[γ΄]

 

Πόσα είμαστε άραγε; 6; 7; 8;

 

 


Άνθρωπε, μας κάλεσες, εμάς τα χρώματα, για μια συνέντευξη, χωρίς να καθορίσεις Πόσα; και Ποια; να έρθουμε.

Αποφασίσαμε λοιπόν να έλθουμε και να ξεκινήσουμε κατ’ αρχάς την συνέντευξη, εμείς τα τρία, τα κατ’ αρχήν βασικά και στην συνέχεια, επειδή προβλέπουμε πως η συνέντευξη αυτή θα διαρκέσει αρκετά, θα κληθούν και άλλα εκτός από εμάς, συνεπικουρικά.

Συστηνόμαστε λοιπόν: Εμείς, τα τρία βασικά, είμαστε το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε. Γιατί μας λένε βασικά; Γιατί είμαστε η τριπλή βάση από την οποία ξεπηδούν τα χιλιάδες χρώματα που αντικρίζεις άνθρωπε. Όλα παράγονται από τις μεταξύ μας αναμίξεις και από την σχέση μας με το φως και την έλλειψή του, που την αποκαλείς «σκοτάδι».

https://xromata.com/?p=153

Βεβαίως, όπως έχεις ανακαλύψει τελευταίως (εδώ και περίπου έναν αιώνα, μόνο) δεν είμαστε η μοναδική βασική τριάδα χρωμάτων. Υπάρχουν και άλλες δυο τριάδες βασικών χρωμάτων, κάπως διαφοροποιημένες από εμάς, αλλά εμείς είμαστε τα βασικά χρώματα του επιπέδου σου, του επιπέδου των βαφών, αυτά που γνώριζες εξ αρχής, ανά τους αιώνες, τα πιο οικεία σου, τα χρώματα της «αφαιρετικής μίξης», όπως μας αποκάλεσες τελευταίως, για να μας ξεχωρίζεις από τις άλλες δυο τριάδες,

https://xromata.com/?p=173

τα άλλα δυο συστήματα μίξης χρωμάτων είναι αυτό που έχεις αποκαλέσει RGB ή άλλως «προσθετική μίξη»,

https://xromata.com/?p=198

και το σύστημα CMYK, που είναι ένας συνδυασμός των δυο αντίθετων συστημάτων ανάμιξης, της αφαιρετικής και της προσθετικής.

https://xromata.com/?p=214

Αργότερα θα έλθουν και αυτά εδώ, στον χώρο της συνέντευξης, να μας μιλήσουν για τον εαυτό τους, οπότε προς το παρόν ξεκινάμε εμείς τα τρία.

Αρχίζω εγώ το Κόκκινο. Γιατί κάνω εγώ την αρχή; Χα! Γιατί είμαι η αρχή, η αρχή σε πολλά σημεία του κόσμου μας, του κόσμου των χρωμάτων, όπως θα φανεί κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Γι’ αυτό εξάλλου βρίσκομαι και στην αρχή, στην άκρη του Ουράνιου Τόξου.

Όταν συνδυάζομαι, αναμιγνύομαι, ζευγαρώνω τέλος πάντων με το μπλε χρώμα, παράγουμε το μωβ, το χρώμα που βρίσκεται στην άλλη άκρη του τόξου.

Ζευγαρώνοντας με το κίτρινο, παράγουμε το πορτοκαλί, που τόσο πολύ μας μοιάζει, ώστε το μπερδεύεις συχνά με τους γονείς του, εμάς, το κόκκινο και το κίτρινο. Ναι, έτσι είναι, γι’ αυτό και το αποκάλεσες «μιμιτή» γιατί μιμείται τέλεια τους γονείς του, εμάς, τόσο καλά, που άργησες πολύ να εννοήσεις πως πρόκειται για άλλο χρώμα. Σου πήρε αρκετούς αιώνες για να το καταλάβεις τούτο και γι’ αυτό παλιά, όταν μας μετρούσες μας έβγαζες 5 και όχι 6.

Τα άλλα δυο βασικά χρώματα το μπλε με το κίτρινο, όταν ζευγαρώσουν, όταν συνδυαστούν δηλαδή, παράγουν το πράσινο, το τρίτο παράγωγο χρώμα.

3 λοιπόν εμείς τα βασικά (γιατί καλούμαστε βασικά θα το πούμε σε λίγο) και 3 τα παράγωγα, είμαστε συνολικά 6.

Τα 3 παράγωγα χρώματα, δηλαδή το πράσινο, το πορτοκαλί και το μωβ, ονομάζονται ορθώς «συμπληρωματικά» χρώματα, γιατί καθένα τους συμπληρώνει ένα από εμάς τα βασικά.

Πώς μας συμπληρώνει; Απλούστατα:

Κάθε βασικό χρώμα συμπληρώνεται από το παράγωγο χρώμα που γεννήθηκε από την ένωση των δυο άλλων βασικών, έτσι κάθε ένα μας από τα βασικά χρώματα μαζί με το συμπληρωματικό του (αυτό που προέκυψε από το ζευγάρωμα – ανάμιξη των δυο άλλων βασικών), αποτελεί και πάλι την τριάδα των βασικών χρωμάτων.

Δηλαδή, εγώ το κόκκινο έχω για συμπληρωματικό μου το πράσινο, που αποτελείται από μπλε και κίτρινο, άρα είμαστε παρέα τα τρία βασικά, όταν με συμπληρώνει, δηλαδή στέκεται πλάι μου, ενώνεται μαζί μου, το πράσινο

Το μπλε συμπληρώνεται από το πορτοκαλί, παράγωγο δικό μου (του κόκκινου) με το κίτρινο, ενώ το κίτρινο συμπληρώνεται από το χρώμα που αποτελείται από κόκκινο και μπλε, δηλαδή το μωβ.

Μην ξεχνάς δε, ότι αναφερόμαστε μόνο στην αφαιρετική μίξη χρωμάτων, δηλαδή την ανάμιξη των χρωστικών ουσιών. Ποιες είναι αυτές; Κάνε υπομονή. Δεν μπορούμε να τα πούμε όλα μαζί από την αρχή.

Για την ώρα όμως πρέπει να επιτρέψουμε την είσοδο στον χώρο της συνέντευξης και στα τρία συμπληρωματικά μας. Επιμένουν πως δεν είναι σωστό που τα αφήσαμε απ’ έξω, γιατί αποτελούμε την άρρηκτη εξάδα του φάσματος. Ότι τα 6 είμαστε ένα…. Ωω! Ναι! Το 6 που είναι 1. Μάλιστα! Μελλοντικά θα το καλέσουμε κι’ αυτό, το 6, όπως και άλλους αριθμούς, στην συνέντευξη μας… Τί σχέση έχουν οι αριθμοί με τον μυστηριώδη κόσμο των χρωμάτων; Ε! έχουν! Και οι αριθμοί και οι ήχοι… Αυτά όμως ας τ’ αφήσουμε για αργότερα.

Προς το παρόν, τώρα που ήρθαν και τα συμπληρωματικά μας, ας συνεχίσουμε με το ερώτημα «Πόσα είμαστε τελικά;» 6,7 ή 8;

 


is | Topic: Αριθμοί και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη [γ΄] : Ποσα ειμαστε; 6,7,8;”