xromata.com


1970 – 1980 και χρωματα

 

Χρωματική ανάλυση των δεκαετιών του 20ου αιώνα

 

1970 – 1980

Τα παραχορτασμένα και μπουχτισμένα 70’s


 

 

Όλες οι επικρατούσες τάσεις τις δεκαετίας των 60’s, https://xromata.com/?p=7710  εισέρχονται και στην επόμενη δεκαετία των 70’s, όπου συγχωνεύονται σε ένα κακό χρωματικό συνονθύλευμα.

 

 

 

Κανείς δεν ξέρει που ακριβώς ανήκει και τί του ταιριάζει. Αυτό είναι εμφανέστατο στους χρωματικούς συνδυασμούς που είναι ότι πιο κιτς συνδυασμοί μπορεί να φανταστεί κανείς.

 

 

Πέρα από τα χρώματα, τα πάντα είναι ανακατεμένα. Παντελόνια καμπάνες με στενά πουλοβεράκια που με το ζόρι σου επιτρέπουν να αναπνέεις. Μάξι φούστες παρέα με σούπερ μίνι, ενώ μπότες και χοντρόσολα ψηλοτάκουνα παπούτσια συμβαδίζουν με λεπτεπίλεπτα πέδιλα. Χοντρά μάλλινα πλεκτά φοριούνται μαζί με ση – θρου δαντέλες, πλαστικά και νάυλον φοριούνται με δερμάτινα και γούνες, ενώ ρίγες συνδυάζονται με πουά…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δυνάστες και επαναστάτες μπερδεύονται, ενώ επαναστατικά, ταυτόχρονα όμως συντηρητικά ζιβάγκο ανταγωνίζονται στις επίσημες εμφανίσεις τις καθιερωμένες γραβάτες που και αυτές νεωτερίζουν ως προς τα χρώματα και τα σχέδια.

 

 

Όσο για τα χρώματα…. Φυστικί, πορτοκαλί, καφέ και άσπρο μαζί. Μπεζ με ροζ και τυρκουάζ. Σκούρα και ανοιχτά χρώματα ανάκατα και άσχετα μεταξύ τους. Οι πιο εμετικοί χρωματικοί συνδυασμοί είναι επιτρεπτοί. Ρούχα με οριζόντιες ραβδώσεις συνδυάζονται με κάθετες ρίγες χωρίς να αποκλείουν καρό ή πουά σχηματισμούς να συμπληρώνουν το σύνολο.

 

 

 

 

Βέβαια για πρώτη φορά ολόκληρη η οικογένεια, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, μπορεί να φορέσει τους ίδιους χρωματισμούς, ενώ τα ανδρικά εσώρουχα παραχωρούν το μέχρι τώρα αποκλειστικά παραδοσιακό λευκό χρώμα τους σε χρωματιστά σλιπάκια και φανέλες.

 

 

Οι μέχρι πρότινος συνήθως γκριζαρισμένοι και άχρωμοι εργασιακοί χώροι βάφονται σε άλλα χρώματα.

Εμφανίζονται και πάλι αντιδραστικές ομάδες, όπως οι πανκ, ντυμένοι με μαύρα αληθινά ή συνθετικά δερμάτινα ρούχα, με περίεργους γαλάζιους, ροζ, κίτρινους και άλλους χρωματισμούς στα μαλλιά και φωσφοριζέ κάλτσες.

 

 

Οι πόλεις αρχίζουν να γκριζάρουν επικίνδυνα, το ίδιο και ο ουρανός των αστικών κέντρων, ενώ αρχής γενομένης από το Λος Άντζελες, οι μολυσμένοι καφε – γκρίζοι ουρανοί των μεγάλων αστικών κέντρων αρχίζουν να εξαπλώνονται από πόλη σε πόλη.

 

 

Θαρρείς κι ο κόσμος έχει χορτάσει από χρώματα, τα έχει μπουχτίσει και δεν ξέρει τί να τα κάνει… και όχι μόνο τα χρώματα!

 

 

[Ή μήπως –λέμε τώρα- όπως φάνηκε από την μετέπειτα χρωματική πορεία της ανθρωπότητας, μια –υποτιθέμενη- παγκόσμια σκευωρία οδήγησε την επαναστατική έξαρση και απελευθέρωση των χρωμάτων της προηγούμενης δεκαετίας, σε μια υπερβολική και κουραστική κακή χρήση τους με απώτερους σκοπούς; Λέμε τώρα….]

 

 


is | Topic: ιστορία και χρώματα, Κοινωνική ζωή και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “1970 – 1980 και χρωματα”