xromata.com


Συνεντευξη [β΄]: Ποσα ειμαστε;

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα


[β΄]

Πόσα είμαστε;

 

 

 


Λοιπόν άνθρωπε, μας κάλεσες, εμάς τα χρώματα, για μια συνέντευξη, αλλά το κάλεσμά σου είναι λειψό. Δεν προσδιορίζεις πόσα και ποια από εμάς προσκαλείς στην συνέντευξη που θέλεις να σου δώσουμε.

Το ελλιπές αυτό κάλεσμά σου έγινε από αμέλεια; Ή από άγνοια, διότι δεν γνωρίζεις πόσα ακριβώς είμαστε και ποια από εμάς έπρεπε να καλέσεις;

Πονηρούλη μου, έριξες το μπαλάκι σ’ εμάς, γιατί φαντάζεσαι πως είμαστε χιλιάδες, εκατομμύρια… και αφού δεν μπορούμε να έρθουμε, τόσα πολλά που είμαστε, όλα μαζί, αφήνεις να επιλέξουμε εμείς τους αντιπροσώπους μας. Ε, λοιπόν γελιέσαι! Είμαστε λιγότερα, μα πάρα πολύ λιγότερα απ’ όσα πιστεύεις.

Από την μια έχεις δίκιο! Έχεις δίκιο να νομίζεις πως είμαστε χιλιάδες, εκατομμύρια…. Στην ουσία μέχρι περίπου 10 εκατομμύρια μπορεί να δει ένας φυσιολογικός τριχρωματικός άνθρωπος (και κάθε τριχρωματικό ζώο), αλλά αυτά δεν είναι κυριολεκτικά χρώματα. Πρόκειται για χρωματικές αποχρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των μη – χρωμάτων, (δηλαδή αυτά που τα αντιλαμβάνεσαι σαν χρώματα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι, όπως τα άσπρα, μαύρα, γκρίζα, καφετιά).

Όλα αυτά λοιπόν, χρώματα, μη – χρώματα, αποχρώσεις, εσύ μας θεωρείς το ίδιο πράγμα και μας αποκαλείς γενικά «χρώματα». Για σένα είμαστε όλα το ίδιο ακριβώς πράγμα, κάτι φυσιολογικό, γιατί για σένα χρώματα και μπογιές είμαστε ένα και το αυτό κι αφού όλα μας υπάρχουμε και σε μορφή μπογιάς είναι φυσικό επόμενο να μας θεωρείς όλα ταυτόσημα.

Όμως… όμως… Δεν είναι ακριβώς έτσι! Υπάρχουν διακρίσεις που μας διαφοροποιούν…. Αλλά αυτές θα τις δούμε σιγά – σιγά. Προς το παρόν σου δηλώνουμε ότι εμείς τα πραγματικά χρώματα, τα χρώματα τα οποία αποτελούμε το ορατό φως, ή αν το προτιμάς αντίστροφα, τα χρώματα στα οποία αναλύεται το φως, είμαστε τα χρώματα της Ίριδας. Τα χρώματα του Ουράνιου Τόξου.

Στην ουσία, καθένα μας από τα χρώματα του ουράνιου τόξου, δεν είναι ένα και μόνο χρώμα. Για να το καταλάβεις καλύτερα σου λέμε πως καθένα μας είναι μια ομάδα, ένα πλήθος αποχρώσεων του ιδίου χρώματος. Π.χ. εγώ το Κόκκινο είμαι ένα χρώμα που το αποτελούν (ή άλλως περιέχει) πολλές αποχρώσεις του κόκκινου, που λίγο – πολύ έχουν όλες τα ίδια χαρακτηριστικά, τα χαρακτηριστικά μου, τα χαρακτηριστικά του κόκκινου χρώματος. Το ίδιο συμβαίνει με το μπλε, το κίτρινο και τα υπόλοιπα.

Ας επανέλθουμε στο ερώτημά μας. Πόσα ακριβώς είμαστε; Αφού είπαμε πως πραγματικά χρώματα είμαστε αυτά που βρισκόμαστε στο Ουράνιο Τόξο, τα χρώματα του φάσματος (ή αν θέλεις της Ίριδας), είμαστε ακριβώς όσα διακρίνεις στο φάσμα.

Εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση. Σου έχουν μάθει μέχρι τώρα (λανθασμένα) να μας θεωρείς 7. Στην πραγματικότητα (ας πούμε επιστημονικά, μαθηματικά, ορθολογικά αποδεδειγμένα) είμαστε 6. Το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε και το μωβ.

Πιο σωστά είμαστε μόνο τρία, τα τρία βασικά χρώματα και τα τρία παιδιά μας, τα παράγωγά μας, δηλαδή τα χρώματα που παράγονται από την σύζευξη (μίξη) κάθε δυο βασικών χρωμάτων.

[Είμαστε τρία τα βασικά χρώματα. Η σύζευξή μας ανά δυο επιφέρει 3 ζεύγη, δηλαδή ένα ζευγάρι το κόκκινο με το μπλε, άλλο ένα το κόκκινο με το κίτρινο και τρίτο το κίτρινο με το μπλε. Κάθε ζεύγος αποδίδει από ένα παράγωγο χρώμα. Άρα 3 και τα παράγωγα. Επομένως 3 βασικά + 3 παράγωγα = 6, τα 6 χρώματα της Ίριδας].

Φυσικά, αν και ξεκαθαρίσαμε πως είμαστε μόνο 6, δεν τελειώνουμε εδώ σχετικά με το «πόσα είμαστε;» Θα επανέλθουμε για να δούμε το γιατί μας θεωρούσατε 7.

https://xromata.com/?p=708

Βέβαια, για να ερεθίσουμε λίγο την φαντασία σου άνθρωπε και να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον σου για το πόσα είμαστε, σου λέμε τα εξής:

Ο προσδιορισμός μας σε 7 δεν είναι τελείως λανθασμένος, όπως σου είπαμε λίγο πιο πριν.

Επίσης σου θυμίζουμε πως μέχρι πρότινος, αρκετά πρόσφατα στην ιστορία σου, δεν μπορούσες να αντιληφθείς εννοιολογικά, ένα από εμάς, το πορτοκαλί, οπότε εύλογα δεν μπορούσες να μας δεις σαν 6, αλλά μας μετρούσες μόνο σαν 5.

http://xromata.com/?p=3075

Επιπλέον υφίστανται και καταμετρήσεις μας που μας ανάγουν σε 8.

 


is | Topic: Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη [β΄]: Ποσα ειμαστε;”