Εννεαδικός πίνακας: Χρωματικες παραλλαγες
Χρωματικές παραλλαγές του Εννεαδικού πίνακα
Πέρασε αρκετός καιρός από την τελευταία αναφορά μας στα μαγικά τετράγωνα και τον εννεαδικό πίνακα.
Την τελευταία φορά αναφερθήκαμε στην ονοματοθεσία των εννέα τετραγώνων του εννεαδικού πίνακα.
Πριν ασχοληθούμε με λοιπές ονοματοθεσίες, ας ρίξουμε μια ματιά στις χρωματικές παραλλαγές που επιδέχεται ο πίνακας αυτός.
Το πώς χρωματίσαμε τον εννεαδικό αναλύεται στον πιο κάτω σύνδεσμο (link);
Αυτός ο χρωματισμός βασίστηκε στην αφαιρετική μίξη χρωμάτων, την οποία, αυτήν και μόνο αυτήν, χρησιμοποιούμε συμβατικά και στην οποία τα τρία βασικά χρώματα είναι το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο ενώ παράγωγά τους είναι το πράσινο από την μίξη του μπλε με το κίτρινο, το πορτοκαλί από την μίξη του κίτρινου με το κόκκινο και το μωβ από την μίξη του κόκκινου με το μπλε.
Υπάρχει όμως και η προσθετική μίξη, η μίξη των φωτεινών ακτινοβολιών. Στο σύστημα αυτό βασικά χρώματα είναι το κάπως ιώδες μπλε, το πράσινο και το κάπως πορτοκαλίζον κόκκινο. Παράγωγα χρώματα αυτού του συστήματος είναι το κυανό (cyan) που παράγεται από την προσθήκη της μπλε ακτινοβολίας επί της πράσινης, το κίτρινο που παράγεται από την μίξη της πράσινης με την κόκκινη ακτινοβολία και το ρόδινο (magenta) που παράγεται από την μίξη της κόκκινης με την μπλε ακτινοβολία.
Ένα τρίτο σύστημα μίξης χρωμάτων που είναι ένα μίγμα των δυο προηγουμένων συστημάτων, δηλαδή του αφαιρετικού (χρωστικές) και του προσθετικού (ακτινοβολίες) συνάμα, είναι το σύστημα CMYK που χρησιμοποιείται κυρίως στις εκτυπώσεις. Στο σύστημα αυτό βασικά χρώματα είναι το κυανό (cyan) το κίτρινο και το ρόδινο (magenta).
Το κυανό μαζί με το κίτρινο μας δίδουν πράσινο χρώμα, το κίτρινο με την ματζέντα κόκκινο, ενώ το μπλε αποδίδεται από την μίξη του κυανού με την ματζέντα.
Όπως βάψαμε τον εννεαδικό πίνακα με το σύστημα αφαιρετικής μίξης των χρωμάτων (βαφών), με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τον χρωματίσαμε με την προσθετική μίξη ακτινοβολιών RGB, και με την σύνθετη μίξη CMYK (τυπογραφικά μελάνια), μόνο που τα αποτελέσματα, όπως βλέπετε, είναι διαφορετικά.
Εάν κάποιος θέλει να ερευνήσει χρωματικά σε λεπτομερείς συσχετισμούς τον εννεαδικό πίνακα οφείλει να τον χρωματίσει και να τον επεξεργαστεί και με τα τρία συστήματα. Όμως, η επίπονη και περίπλοκη αυτή εργασία, ας απασχολήσει μόνο όσους θέλουν να προσχωρήσουν σε αναλυτικό βάθος, για τους υπόλοιπους το συμβατικό αφαιρετικό σύστημα είναι επαρκές, δυναμικό, αποκαλυπτικό, διευκρινιστικό και πιο οικείο στον άνθρωπο που για χιλιετίες (έως τον περασμένο αιώνα) μόνο αυτό γνώριζε.
admin is | Topic: μαγικά τετράγωνα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Εννεαδικός πίνακας: Χρωματικες παραλλαγες”