xromata.com


Σκεψεις κι αποψεις (14)

 

Σκέψεις κι’ απόψεις [14]

 

Σκέψεις και Απόψεις φίλων του site, που δεν είναι παρά η επανάληψη επιλεγμένων παλαιών comments (με χρονική σειρά ανάρτησης) από την στήλη διαλόγου, γιατί και οι φίλοι της ιστοσελίδας συμβάλλουν στην ανάπτυξή της με τις δικές τους απόψεις.

Κάποιες από αυτές ίσως σας φαίνονται σαν αταίριαστες με το θέμα της ιστοσελίδας, που είναι τα χρώματα, όμως όλες αναπτύχθηκαν από ερεθίσματα που δόθηκαν από κάποιο άρθρο βασισμένο σε αυτά, τα χρώματα δηλαδή και τον κόσμο τους.

Αν ενδιαφέρεστε να δείτε τις προηγούμενες αναρτήσεις κάτω από τον τίτλο ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΙ’ ΑΠΟΨΕΙΣ θα τις βρείτε πηγαίνοντας στo παράθυρο CATEGORIES κάνοντας κλικ με το ποντίκι σας πάνω στην ενότητα «σκέψεις, σχόλια, άρθρα φίλων».

 

 

Αγαπητέ Γιάννη, εδώ μέσα θα έχεις (αν θέλεις) την ευκαιρία να μάθεις αρκετά πράγματα για τα χρώματα.
Το ντοκιμαντέρ στο οποίο αναφέρεσαι, φαντάζομαι πως είναι “Η πλάνη των αισθήσεων” από την καταπληκτική επιστημονική σειρά “Το σύμπαν που αγάπησα” με τον Μάνο Δανέζη.
Τα χρώματα είχαν οδηγήσει το νου μου σε πολλές “πρωτοποριακές” σκέψεις, που βλέπω κάποιες από αυτές να επιβεβαιώνονται μέσα από αυτή τη σειρά των ντοκιμαντέρ.
Μια όμως και αναφέρεις πως κάθε πλανήτης έχει το χρώμα του, θα μπορούσες να μας καταγράψεις τα χρώματα των πλανητών κατά τις δικές σου πηγές;
Πάνος
21-12-09

 

https://xromata.com/?p=933

 

 

Πολύ καλή η ερώτηση του β θέματος της Αλίκης! Μου δίνει και την ευκαιρία να αναφέρω ότι τα όνειρα είναι κάτι το οποίο εμπιστεύομαι πολύ. Εκτός αυτού είναι και ένα κομμάτι της ζωής μας, συνήθως ευχάριστο και διασκεδαστικό αλλά πολλές φορές και διδακτικό θα μπορούσα να πω. Πάντως ένα από τα πράγματα που με αφήνει έκθαμβη πολλές φορές είναι η ποικιλία των χρωμάτων τους! Με είχε εντυπωσιάσει ιδιαίτερα ένα όνειρο το οποίο, όπως πρόσφατα ανακάλυψα μέσα από τα άρθρα σου Πάνο, είχε άμεση σχέση με τα χρώματα:
“Βρέθηκα σε έναν υπέροχο τόπο μέσα στη φύση και αισθανόμουν υπέροχα, όμως το παράξενο ήταν ότι το γρασίδι ήταν ροζ, τα άνθη ήταν κυρίως μπλε και ο ουρανός, αν θυμάμαι καλά, μάλλον πορτοκαλί!”
Φυσικά δεν ήξερα τότε ότι στο φιλμ τα χρώματα είναι διαφορετικά από αυτά της φωτογραφίας. Μόνο για τις ασπρόμαυρες ήξερα ότι είναι αντίθετα.
Αν λοιπόν τα όνειρα ανήκουν στο χωροχρονικό συνεχές, τότε σας πληροφορώ ότι υπάρχουν τα χρώματα σε όλες τους τις εκδηλώσεις. Αυτές τουλάχιστον που μπορούμε να αναγνωρίσουμε. Γιατί ποιός μας λέει ότι δεν υπάρχουν και χρώματα που δεν τα αναγνωρίζει, δεν τα αντιλαμβάνεται η δεν τα συλλαμβάνει το ανθρώπινο μάτι?

ΑΥΓΟΥΣΤΑ
30-12-09

 

https://xromata.com/?p=1092

 

 

Πάνο και φίλοι των χρωμάτων γεια σας…. Ιωάννα και πάλι….

Πάνο ρωτάς το Γιάννη για τα χρώματα των πλανητών. Ελπίζω να μου επιτρέπεις μια και τα γνωρίζω (αφού υπήρξα μαθήτρια του) και επειδή ο Γιάννης είναι εκτός Ελλάδος, να απαντήσω εγώ στη θέση του. Λοιπόν τα χρώματα των πλανητών έχουν ως εξής:
Ερμής -πορφυρό, Αφροδίτη-ερυθρό, Γη-πορτοκαλί,
Άρης – κίτρινο, Δίας-πράσινο, Κρόνος-γαλανό
Ουρανός-μπλέ, Ποσειδών-λουλακί, Πλούτων-ιώδες
Αυτά είναι τα χρώματα τους σύμφωνα με την αστροσοφία.
ευχαριστώ Ιωάννα
02-01-10

 

https://xromata.com/?p=933  

 

 

Τα όνειρα ΑΥΓΟΥΣΤΑ είναι ένας μαγευτικός τόπος, ίσως μιας κάποιας άλλης διάστασης, όπου ο χρόνος κυλά διαφορετικά, παρουσιάζοντας μια περίεργη ελαστικότητα, ασυμβίβαστη με την πραγματική διάρκεια του ονείρου, αλλά και με τον προσδιορισμένο μετρικά από τον άνθρωπο χρόνο.
Σ’ αυτόν τον περίεργο χωροχρόνο τα πάντα μπορούν να διαφοροποιηθούν. Μεταξύ αυτών φυσικά και τα χρώματα.
Υπήρχε -και ίσως υπάρχει ακόμα- η δοξασία (επιστήμης, ψυχολογίας) ότι τα όνειρα είναι άχρωμα και πως ο ονειρευόμενος “βλέπει” χρωματιστά μόνο κάποια αντικείμενα σημαντικά για την εξέλιξη του δρώμενου στο όνειρο, ή ότι οι χρωματικές εντυπώσεις και μνήμες της όρασης μας, μας κάνουν να νομίζουμε πως βλέπουμε χρωματιστά όνειρα.
Σαν συμπλήρωμα δέχονται ότι μόνο τα πολύ ευφάνταστα άτομα έχουν την ικανότητα να βλέπουν έγχρωμα όνειρα.
Δεν γνωρίζω τί ακριβώς συμβαίνει, πέραν του ότι, προσωπικά, έχω εμπειρίες και από τους δυο τύπους εγχρώμων ονείρων. Τολμώ όμως να δηλώσω ότι τα περισσότερα από τα όνειρά μου είναι γεμάτα μαγευτικά χρώματα.
Αναρωτιέμαι μόνο, πως αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα στον κόσμο των ονείρων.
Επίσης μήπως βλέπουμε εκεί και πλήθος άλλων χρωμάτων που το τρι – κωνικό μάτι μας δεν μπορεί να δει; Ίσως τα βλέπουμε, αλλά δεν μπορεί να μας τα μεταφέρει (σηματοδοτήσει χρωματικά) ο εγκέφαλός μας, επηρεασμένος από την ελλιπή χρωματική πληροφόρηση που λαμβάνει από το οπτικό νεύρο. (Αλήθεια, γνωρίζεις τί σημαίνει η λέξη “εγκέφαλος”;)
Στο χωροχρονικό συνεχές (στο οποίο απλώνεται το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα) υπάρχουν άπειρα χρώματα που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί συλλαμβάνει σαν χρώματα μόνο αυτά που υπάρχουν στο μικρό τμήμα του “ορατού φωτός”. Με τον άγνωστο ακόμα τρόπο λοιπόν, που ο εγκέφαλος (;) αντιλαμβάνεται τα γνωστά μας χρώματα σε κατάσταση ονείρου, ίσως να αντιλαμβάνεται και κάποια από τα άλλα. Ίσως, λέω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να βλέπει τα γνωστά μας χρώματα σε ασυνήθιστες καταστάσεις εν ώρα ύπνου, όπως το όνειρό σου, όπου είδες τους συμπληρωματικούς χρωματισμούς του τοπίου. Έτσι λοιπόν, ο πορτοκαλής ουρανός αντιστοιχούσε σε ένα βαθύ μπλε ουρανό, το ροζ γρασίδι σε κάποια πράσινη απόχρωση και τα μπλε λουλούδια σε πορτοκαλοκίτρινα.
Πάνος
04-01-10

 

https://xromata.com/?p=1092

 

 

ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ?
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΩΣ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΙ ΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΡΩΤΑΣ ΩΣ ΛΕΞΗ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΑ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ Η ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ.
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΞΕΡΩ. ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ”ΚΕ”. ΓΙΑ ΠΕΣ…

ΑΥΓΟΥΣΤΑ
04-01-10

 

https://xromata.com/?p=1092

 

 

Ευχαριστώ ΙΟΑΝΝΑ για την αναφορά σου στα χρώματα των πλανητών, όπως τα αντλείς από τη διδασκαλία που γνωρίζεις. (Περιμένω βέβαια και τη συμπληρωματική αναφορά από τον Γιάννη).
Τα χρώματα όπως τα αναφέρεις έχουν τη διάταξη του Ουράνιου Τόξου.
Κατά την παραδοσιακή αλχημεία έχουν ως εξής:
Ερμής = μωβ, Αφροδίτη = πράσινο, Ήλιος (αντί της γης)* = κίτρινο ή χρυσό, Άρης = κόκκινο, Δίας = μπλε γαλανό, Κρόνος = μαύρο** και προστίθεται η Σελήνη = λευκό ή ασημί.
*Η αντικατάσταση της Γης από τον Ήλιο μάλλον οφείλεται στο ότι τότε, την εποχή που καθιερώθηκε ο αλχημικός πίνακας, το ηλιακό μας σύστημα είχε γεωκεντρική θεώρηση και ο Ήλιος εθεωρείτο πλάνης αστέρας.
** Το μαύρο χρώμα του Κρόνου (αφού στην πραγματικότητα το μαύρο δεν υφίσταται σαν χρώμα) μπορούμε να το εκλάβουμε και σαν βαθύ μπλε, όπως το βαθύ μπλε της νύχτας λίγο πριν σκοτεινιάσει.
Άποψή μου είναι πως αν αναμίξουμε τα χρώματα των δυο συστημάτων προκύπτουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα προς παρατήρηση.
Πάνος
06-01-10

 

https://xromata.com/?p=933  

 

 

 

 

 

 


is | Topic: σκέψεις σχόλια άρθρα φίλων | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Σκεψεις κι αποψεις (14)”