xromata.com


Το χρωμα και η εικονα μας

 

Το χρώμα και η «εικόνα» μας

 

 

Σε προηγούμενη ανάρτηση θίξαμε το θέμα «Φορώντας χρώματα – χρωματικές διακρίσεις» όπως ακριβώς το παρουσίασε το BBC στο βιβλίο του «the colour eye».

 

  http://xromata.com/?p=5264

 

Θα συνεχίσουμε τώρα με το επόμενο άρθρο που αφορά στην χρωματική μας απεικόνιση, (ή άλλως, ο εαυτός μας μέσα από τα χρώματα):

 

 

 

Γενικά, φοράμε τα χρώματα με τα οποία αισθανόμαστε πιο άνετοι, τα οποία αντικα- τοπτρίζουν την γενικότερη άποψή μας για την ζωή και ανταποκρίνονται σε ενδόμυχες ανάγκες μας.

Επίσης, οι χρωματικές μας επιλογές για τον ρουχισμό μας πρέπει να είναι ταιριαστές με το χρώμα της επιδερμίδας μας και τον γενικό προσωπικό χρωματισμό μας (μάτια, μαλλιά..). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια ιδιαίτερα πολύπλοκη γλώσσα σηματοδότησης.

Πχ. Ζωηρά χρώματα που φοριούνται από εξωστρεφείς ανθρώπους που θέλουν να προβάλλουν τον εαυτό τους, μπορεί να φοριούνται επίσης από εσωστρεφή άτομα για να αποκρύψουν μια συνεσταλμένη και εσωστρεφή προσωπικότητα.

Σε αντίθεση με τις επιτάξεις της μόδας, γυναίκες που αισθάνονται τον εαυτό τους υπερτροφικό, συχνά φορούν μαύρα φορέματα. Κατά κύριο λόγο η ψευδαίσθηση αυτή φαίνεται πως έχει αποτελέ- σματα.

Για παράδειγμα, κοιτάξτε την παρακάτω εικόνα από μια κάποια απόσταση (ας πούμε όσο το τέντωμα των χεριών μας προς τα εμπρός) και παρατηρείστε τα δυο φορέματα που απεικονίζονται. Το μαύρο φουστάνι δίνει την εντύπωση πως είναι μικρότερο από το κόκκινο.

 

 

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν κάποτε στην Αμερική και στην Πολωνία η συνήθεια του να φορά κανείς συνεχώς μαύρα και σκούρα αποκλείοντας τα άλλα χρώματα μπορεί να δηλώνει κατάθλιψη, ή συναισθηματικά προβλήματα.

Ειδικευμένοι ψυχίατροι συμβουλεύουν πως όταν αισθανόμαστε καταπιεσμένοι και φοράμε σκούρα ή ουδέτερα χρώματα, πρέπει να τα αλλάζουμε με φωτεινότερα και πιο έντονα, καταλήγοντας στο ότι θα εκπλαγούμε με τα αποτελέσματα που θα επιφέρει η χρωματική αυτή αλλαγή στον ψυχισμό μας.

Αυτή η ψυχολογική μετάλλαξη αντηχεί και στα λόγια διάφορων ανθρώπων της μόδας που ισχυρίζονται πως συμπεριφερόμαστε, όπως και περπατάμε επίσης, διαφορετικά όταν φοράμε μαύρα σε σχέση με το όταν φοράμε, ας πούμε, κόκκινα.

 

 

Η εικόνα του εαυτού μας βελτιώνεται όταν αισθανόμαστε πως το δέρμα μας δείχνει υγιές. Μια ακτινοβόλος λάμψη υγείας μπορεί να επέλθει χρησιμοποιώντας τα χρώματα.

Κλασική περίπτωση η θέαση ενός λαμπερού ηλιοψημένου δέρματος που προβάλλει μέσα από μια γαλανή μπλούζα ή πουκάμισο. Η «λάμψη» είναι συνήθως μια ψευδαίσθηση που επιτυγχάνεται από την αντίθεση των συμπληρωματικών χρωμάτων, όπου το μπλε συμπληρώνεται από το πορτοκαλοκίτρινο στον χρωματικό κύκλο. Έτσι σ’ αυτήν εδώ την περίπτωση, το γαλανό του πουκαμίσου εντείνει την χρυσαφένια χροιά της επιδερμίδας.

 

 

Άλλος ένας τρόπος για την βελτίωση της όψης μιας χλωμής επιδερμίδας είναι η χρήση κόκκινων φουλαριών ή πουλόβερ, καθώς το κόκκινο αντανακλάται και προσδίδει μια ζεστή φωτεινή λάμψη στο πρόσωπο.

 

 

Αντιθέτως, ένα πρασινομπλέ φουλάρι ή πουλόβερ μετριάζει το ερυθρίασμα ενός κοκκινωπού προσώπου.

 

 

Περισσότερα για τα χρώματα και το ντύσιμο θα αναφερθούν σε επόμενα άρθρα.

 

 


is | Topic: Κοινωνική ζωή και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Το χρωμα και η εικονα μας”