Φορωντας χρωματα
Φορώντας χρώματα, χρωματικές διακρίσεις
Ήδη έχουμε κάνει στο παρελθόν κάποιες νύξεις για τον ρόλο που παίζουν τα χρώματα στο ντύσιμό μας, τόσο σε άρθρα των χρωματικών συνομιλιών, όσο και σε επί μέρους όπως «το χρώμα του νυφικού» κλπ.
Επειδή σύντομα θα ασχοληθούμε εκτενέστερα και αναλυτικότερα με το θέμα αυτό, σας παραθέτουμε, σαν εισαγωγή, το σχετικό άρθρο από το βιβλίο του ΒΒC “The colour eye”:
Στις βιολογικές καταγραφές από την ζωή των ζώων είναι προφανέστατο ότι τα θηλυκά ζώα ανταποκρίνονται προς τα ζωηρά χρώματα.
Αποδείξεις γι’ αυτό βρίσκουμε ανάμεσα στα πουλιά, στα ψάρια και ζώα, όπου τα αρσενικά των ειδών, όπως πχ. το αρσενικό παγώνι ή ο αγριόπαπιος, έχουν έντονα χρώματα για να προσελκύουν τα θηλυκά.
Εν τω μεταξύ τα θηλυκά αυτών των ειδών, συνήθως έχουν ουδέτερα γκρίζα και καφετιά χρώματα, πιθανόν σαν προστατευτική κάλυψη για την ασφαλέστερη παραγωγή και εκτροφή των μικρών τους.
Κατά την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, το χρώμα του ρουχισμού του ανθρώπου έχει επενδυθεί με μαγικά και μυστικά νοήματα και πάντα χρησιμοποιείται για την δημιουργία τεχνητών διακρίσεων μεταξύ των δυο φύλων.
Πχ. οι αρχαίοι Πέρσες είχαν νόμους που περιόριζαν των αριθμό των χρωμάτων στα ενδύματα των γυναικών.
Παρόμοιοι (ηθικοί) κώδικες στην αρχαία Ελλάδα και κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας περιόριζαν τα (καθημερινά) γυναικεία ρούχα σε μουντά πράσινα και καφετιά χρώματα.
Ένα πρώιμο χριστιανικό διάταγμα καθόριζε πως η γυναικεία μορφή (σιλουέτα) έπρεπε να μην διακρίνεται, τυλιγμένη μέσα σε άβαφα υφάσματα, διότι το χρώμα στα ρούχα ήταν στοιχείο αχρείαστο, πλαστό, που πρόσβαλλε τους άπληστους οφθαλμούς… Επί πλέον ο Θεός θα έκανε πορφυρά τα αρνιά εάν Αυτός ήθελε τα μάλλινα ρούχα μας να είναι βαθυκόκκινα.
Ιστορικά, ο χρωματισμός των ρούχων χρησιμοποιήθηκε επίσης για την διάκριση μεταξύ των κοινωνικών τάξεων. Τέτοιες χρωματικές διακρίσεις μεταξύ φύλων και τάξεων, υπήρχαν και κατά την βασιλεία του Ερρίκου του 8ου και της Ελισάβετ της 1ης, παρ’ ότι κανένας από τους δυο δεν πέρασε στη μνήμη μας για τα μουντά χρώματα των ρούχων τους.
Ένας χρωματικός κώδικας διάκρισης των φύλων επιζεί ακόμα και σήμερα. Ντύνουμε τα μωρά με ροζ τα κοριτσάκια και γαλάζια τα αγοράκια. Αυτή η παράδοση προέρχεται από τους αρχαίους Αιγύπτιους που θεωρούσαν τα αγόρια σαν δώρα από τον Ουρανό, γι’ αυτό τα συσχέτιζαν με το μπλε χρώμα, ενώ τα κορίτσια τα συσχέτιζαν με την σάρκα γι’ αυτό και τα έντυναν με χρώματα που παρομοίαζαν με την θνητή γήινη σάρκα.
Επίσης, επικρατεί ακόμα ο βικτωριανός ταξικός εργατικός διαχωρισμός των white collar workers (γραφειάδων, εργαζόμενων σε γραφεία) και των blue collar workers (εργατών).
Η σταδιακή κατάρρευση αυτών των χρωματικών διακρίσεων στον ρουχισμό αφήνει χώρο στην ατομική χρωματική ενδυματολογική έκφραση.
admin is | Topic: Κοινωνική ζωή και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Φορωντας χρωματα”