xromata.com


Διχρωμες γατες

 

 

 

Το χρώμα της γούνας της γάτας

 

Οι δίχρωμες γάτες

 

Σε προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε στα γονίδια που ευθύνονται για το χρώμα και τους χρωματικούς συνδυασμούς που σχηματίζονται στο τρίχωμα των γατιών.

https://xromata.com/?p=5038

Τώρα θα δούμε τις διάφορες χρωματικές κατηγορίες γατιών.

Οι ονομασίες που θα αναφερθούν εδώ δεν έχουν να κάνουν τόσο με ράτσες γατιών όσο με τις χρωματικές ομάδες στις οποίες κατηγοριοποιούνται τα διάφορα είδη γατιών, όπως οι δίχρωμες, οι τρίχρωμες γάτες, οι Tortoiseshell, οι Point, οι Tabby, οι Maltese και άλλες.

Ξεκινάμε με το πιο αναγνωρίσιμο είδος τις Bicolor cats, τις δίχρωμες γάτες.

 

 

Μια δίχρωμη (bicolor) ή άλλως παρδαλή (piebald) γάτα έχει λευκό τρίχωμα σε συνδυασμό με άλλο χρώμα πχ. μαύρο, πορτοκαλί ή tabby (στον χρωματισμό tabby θα αναφερθούμε λίαν προσεχώς).

Υπάρχουν διάφοροι σχεδιασμοί καταμερι- σμού της διχρωμίας των γατιών που διαβαθμίζονται από το 1 έως το 10, ανάλογα με την ποσότητα μίξης των χρωμάτων, όπου το 1 αντιστοιχεί σ’ αυτές που εμφανίζονται ως τελείως μαύρες γάτες και το 10 σ’ αυτές με την τελείως λευκή εμφάνιση.

 

 

Αυτές οι εμφανισιακά μονόχρωμες γάτες, που στην ουσία βάση γονιδίων θα έπρεπε να είναι δίχρωμες, έχουν ένα γονίδιο αλληλόμορφο προς το γονίδιο αγκούτι που εξουδετερώνει την διχρωματική ικανότητά του.

Κάποιες από τις διαβαθμίσεις αυτές έχουν την δική τους ονομασία, όπως πχ. οι Van Pattern και οι γάτες Tuxedo.

 

 

Στις Tuxedo ή Billicat γάτες κυριαρχεί το μαύρο (ή το όχι λευκό χρώμα τους) αφήνοντας το λευκό να εμφανίζεται μόνο στο πρόσωπο, στις πατούσες, στο λαιμό και στο στήθος, κάνοντας τις γάτες να φαίνονται σαν να φορούν το άλλοτε επίσημο ανδρικό ντύσιμο σμόκιν ή φράκο, tuxedo στα αγγλικά, εξ ου και η ονομασία τους.

 

 

Αντιθέτως στις Van Pattern το μαύρο (ή άλλο – όχι λευκό- χρώμα) περιορίζεται στην άκρη της κεφαλής και στην ουρά του ζώου.

Η διχρωμία των γατιών δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη ράτσα. Εμφανίζεται σε πολλές διαφορετικές ράτσες. Εν τούτοις σε κάποιες ράτσες είναι αξιοσημείωτη η συχνή εμφάνιση της διχρωμίας. Οι ράτσες αυτές είναι οι Turkish Van, American Shorthair, Manx, British Shorthair, Turkish Angora και Bombay.

 

 

Αντιθέτως υπάρχουν κάποιες άλλες ράτσες, όπως η Russian Blue που ουδέποτε εμφανίζουν διχρωμία.

 

 

Σημειωτέον ότι η διχρωμία (ιδιαίτερα των  Tuxedo) πέρα από την γούνα εμφανίζεται και στο δέρμα της γάτας (ανοιχτότερα ή ροζ σημεία δέρματος), συνήθως στα ίδια σημεία με τον χρωματισμό του τριχώματος.

Η χρήση δίχρωμων γατιών είναι δημοφιλής σε ταινίες κινούμενων σχεδίων, όπου πολλοί γάτοι πρωταγωνιστές είναι δίχρωμοι. Μερικοί από τους γνωστότερους είναι οι: Felix the cat, o γνωστός μας Τομ, από την σειρά cartoons Tom και Jerry, ο Figaro, ο Παπουτσωμένος Γάτος από το  Shrek και φυσικά ο πασίγνωστος Συλβέστρος.

 

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Διχρωμες γατες”