xromata.com


Η ψυχολογια των χρωματων

 

Η ψυχολογία των χρωμάτων

κατά Color Harmony Compendium

 

 

 

Με την ψυχολογία των χρωμάτων έχουμε ήδη ασχοληθεί αρκετά, όμως κάθε προσέγγιση του θέματος, ακόμα και αν επαναλαμβάνεται σε αρκετά σημεία (επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως) είναι πάντα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική.

Ας δούμε τι ακριβώς γράφει επί του θέματος το βιβλίο «Επιτομή χρωματικών αρμονιών»:

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το να φορά κανείς κάποια συγκεκριμένα χρώματα τον βοηθούν να πάρει αύξηση, να βγει νικητής σε μια συζήτηση, ή να ενθαρρύνει φίλους να του εμπιστευτούν τα τελευταία κουτσομπολιά.

Τα χρώματα σπίτι σας έχουν την ικανότητα να σας ξεκουράζουν, να ενθαρρύνουν ή αποτρέπουν συνομιλίες, ακόμα και να σας επιφέρουν αϋπνία.

Αποχρώσεις συσκευασιών μας περνούν στο υποσυνείδητο μηνύματα για το περιεχόμενό τους, πχ. εάν πρόκειται για ακριβό, επικίνδυνο ή προϊόν υγείας.

Γιατί;

 

 

Εξ αιτίας της ψυχολογίας των χρωμάτων, η οποία μας επιβάλλει ισχυρές συναισθηματικές ανταποκρίσεις.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ανταποκρίσεις μας προς τα χρώματα εξαρτώνται εν μέρει από τις επιδράσεις που έχουν τα χρώματα  στο οπτικό και νευρικό μας σύστημα και εν μέρει από τις επιρροές που μας έχουν καταγραφεί από το περιβάλλον και της εμπειρίες της ζωής.

Κατά την απλούστερη επιστημονική εκδοχή, το μάτι εστιάζεται στις χρωματικές ακτινοβολίες του φωτός, οι οποίες έχουν ποικίλα μήκη και διαβαθμίσεις αντανά- κλασης, διάθλασης και απορρόφησης εξαρτώμενες από την χροιά του χρώματος.

Η χρωματική αντίληψη του ματιού πυροδοτεί  ακαριαίες αντιδράσεις στον εγκέφαλο και στο αυτόνομο νευρικό σύστημα.

 

 

Πχ. θερμά χρώματα –όπως κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο- έχουν τα μεγαλύτερα μήκη κύματος και απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να ιδωθούν. Για τον λόγο αυτό, τα θερμά χρώματα φαίνονται να προβάλλονται (να πηδούν) προς το μάτι. Επίσης διεγείρουν τον εγκέφαλο, αυξάνουν τους σφυγμούς και τους αναπνευστικούς ρυθμούς.

Εν αντιθέσει, ψυχρά χρώματα –όπως μπλε και πράσινα- έχουν τα μικρότερα μήκη κύματος και διεισδύουν ευκολότερα στο μάτι. Έτσι επιτυγχάνουν μια κατευναστική και ηρεμιστική επίδραση, η οποία στην ουσία επιβραδύνει τον μεταβολισμό.

 

 

Επιπρόσθετα στις ακούσιες αντιδράσεις που έχουμε προς τα χρώματα έχουμε και τις επιβαλλόμενες ανταποκρίσεις (αυτές που μας “έμαθαν” να έχουμε).

Μας έμαθαν ότι το ροζ είναι για τα κορίτσια και το γαλάζιο για τ’ αγόρια, μας έμαθαν ότι τα λευκά νυφικά συμβολίζουν αγνότητα και αθωότητα και ότι το κόκκινο της τροχαίας σημαίνει stop – κίνδυνος.

Το χρώμα των ρούχων μας λέει πολλά, δίνει όγκους πληροφόρησης.

 

 

Θα ήσαστε πιο επιθετικός σε έναν αντιπρόσωπο εξυπηρέτησης πελατών που είναι ντυμένος στα λευκά απ’ ότι σ’ έναν που φοράει μαύρα;

Αισθάνεστε ασφαλέστερα με έναν γιατρό που φοράει μπλε σκούρα γραβάτα απ’ ότι με έναν που φοράει ανοιχτόχρωμη πορτοκαλιά;

Ποια θα επιλέγατε για οικονομικό σας σύμβουλο; Μια γυναίκα που φοράει μπλε κουστούμι ή μια που φοράει έντονο ροζ;  

Τα χρώματα που φοράμε μπορεί να αποβούν καθησυχαστικά, ερεθιστικά ή αναζωογονητικά.

 

 

Αν και δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» χρώματα, τα χρώματα αποτελούν μοναδικές επιλογές που μας κάνουν να επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά. Αυτό αληθεύει όχι μόνο στον κόσμο της μόδας, αλλά επίσης και στην εσωτερική διακόσμηση, στις διαφημίσεις, στις γραφικές τέχνες, στον σχεδιασμό προϊόντων και σε χώρους πωλήσεων.

Πχ. χασμουριούνται οι καλεσμένοι σας σε δείπνο; Μπορεί να μην φταίει η παρέα αλλά το χρώμα του τοίχου της τραπεζαρίας σας, που αν είναι βαμμένος στο χρώμα της λεβάντας ενθαρρύνει την ονειροπόληση και επιφέρει υπνηλία.

 

 

Θέλετε μια αύξηση των εισοδημάτων σας από την εργασία σας; Φορέστε κάτι κόκκινο πάνω σας μερικές φορές την τελευταία εβδομάδα πριν την αξιολόγηση προσωπικού. Το κόκκινο θα σας κάνει αξιοπρόσεκτους και το αφεντικό σας θα θυμηθεί ευκολότερα τις προτάσεις και τις ιδέες σας.

 

 

Εφόσον το χρώμα επηρεάζει ασυνείδητα καθημερινά τους ανθρώπους, είναι μεγάλο πλεονέκτημα να γνωρίζουμε πως και γιατί εμφανίζονται αυτές οι επιδράσεις.

Σε επόμενα άρθρα λοιπόν θα ακολουθήσουν λεπτομερείς εξηγήσεις για τις φυσικές ανταποκρίσεις προς το κάθε χρώμα, μαζί με τους πιο κοινούς ψυχολογικούς συσχετισμούς.

Επίσης θα συμπεριληφθούν προτάσεις για την καλύτερη χρήση αυτών των πληροφοριών σε ποικίλες καλλιτεχνικές, επαγγελματικές και καθημερινές εφαρμογές.

 


is | Topic: Uncategorized | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Η ψυχολογια των χρωματων”