xromata.com


Αβαταρ και ινδουισμος

 

Οι αβατάρ και η ινδουιστική Τριάδα

Οι μπλε αβατάρ του Βισνού

 

 

Στον ινδουισμό αβατάρ (από το avatara = κατάβαση) είναι η εσκεμμένη κάθοδος μιας θεότητας στην γη, ή η κάθοδος ενός υπέρτατου όντος, που συνήθως μεταφράζεται σε άλλες γλώσσες σαν ενσάρκωση, αλλά ακριβέστερα σημαίνει «εμφάνιση» ή εκδήλωση (φανέρωση). Ο αβατάρ θεωρείται σαν μια από τις βασικές αρχές του ινδουισμού.

Ο όρος αβατάρ λοιπόν, με λίγα λόγια, κατά τον ινδουισμό, σημαίνει την μορφή που παίρνει κάποια θεότητα σε μια σκόπιμη κάθοδό της στην γη.

Ο όρος σχετίζεται συχνότερα με τον Βισνού, αλλά σχετίζεται επίσης και με άλλες θεότητες. 

 

 

Ο Βισνού είναι η μια από τις τρεις όψεις της Τrimurti, της μεγάλης ινδουιστικής θεϊκής τριάδας που εκφράζει στον Ινδουισμό την έννοια των κοσμικών λειτουργιών της δημιουργίας, της συντήρησης και του μετασχηματισμού ή καταστροφής, που προσωποποιούνται από τις μορφές του Brahma (ο δημιουργός), του Βισνού (ο συντηρητής) και του Shiva (ο μετασχηματιστής ή καταστροφέας).

Αυτές οι τρεις θεότητες αποτελούν την ινδουιστική «Μεγάλη Τριάδα».

 

 

Οι τρεις αρσενικοί θεοί της Τριμούρτι, της μεγάλης ινδουιστικής Τριάδας, συμπληρώνονται από τις συζύγους τους, που αποτελούν την Τριντέβι, την θεία συζυγική Τριάδα, η οποία προσωποποιείται από τις θεές του ινδουισμού Σαρασουάτι, Λάκσμι και Παρβάτι.

Οι τρεις αυτές θεές δεν είναι άλλο παρά η τριαδική εκδήλωση μια μεγάλης θηλυκής θεότητας, της Άντι Παρασάκτι, της θεϊκής μητέρας, δηλαδή της αρχικής ενέργειας.

 

 

Η Σαρασουάτι, θεά της μάθησης, των τεχνών, της μουσικής, των επιστημών και του πολιτισμού, είναι η σύζυγος του Βράχμα, του Δημιουργού, σεβαστή ως το Shakti, η δύναμις (ενέργεια) του Βράχμα. Είναι η κοσμική νοημοσύνη, η κοσμική συνείδηση, η κοσμική γνώση.

Η Λάκσμι, θεά του πλούτου και της γονιμότητας, είναι η σύζυγος του Βισνού, του διατηρητή ή συντηρητή. Όμως δεν συμβολίζει μόνο τον υλικό πλούτο, αλλά κάθε είδους ευημερία, όπως δόξα, μεγαλοπρέπεια, χαρά, εξύψωση.

Η Παρβάτι, η θεά της δύναμης, της αγάπης και της πνευματικής ολοκλήρωσης, είναι η σύζυγος του καταστροφέα ή μεταμορφωτή Σίβα.

Κάποιοι την θεωρούν και σαν αδελφή του Βισνού.

Η Παρβάτι θεωρείται ως η πλήρης ενσάρκωση της μεγάλης μητέρας Άντι Παρασάκτι και κατέχει όλες τις ποιότητες ή gunas (λειτουργικές αρχές).

Η καλοήθης αυτή θεά, κάποιες φορές παίρνει την σκοτεινή βίαιη μορφή της ως θεά Κάλι, όπου Κάλι σημαίνει μαύρη, χρόνος, θάνατος.

Η Κάλι συνδέεται με την ενδυνάμωση της ενέργειας (Shakti) που αποβαίνει ατίθαση, ανεξέλεγκτη, χαοτική.

 

 

Από την σύζευξη (συσχετισμό) της θεϊκής Τριμούρτι με την θεϊκή Τριντέβι, συμπεραίνεται ότι οι τρεις θεοί της δημιουργίας για να ενεργοποιηθούν (ενεργήσουν) έχουν ανάγκη της Άντι Παρασάκτι, δηλαδή της αρχικής ενέργειας, η οποία τους προσφέρεται με τις μορφές των συζύγων τους.

Τώρα, ίσως αναρωτηθείτε: Τί γυρεύουν, η ινδουιστική Τριάδα και οι αβατάρ της, σε ένα site γύρω από τα χρώματα;

 

 

Η απάντηση είναι: Βεβαίως και έχουν θέση εδώ.

Πρώτον, γιατί εξ αιτίας του Κρίσνα, αβατάρ του θεού Βισνού, έχουμε το holi, τον εορτασμό των χρωμάτων και της άνοιξης.

Δεύτερον, γιατί η θεϊκή Τριάδα έχει καθορισμένα τα χρώματά της, τόσο στην αρσενική όσο και στην θηλυκή μορφή της.

(Δείτε τις παλαιότερες αναρτήσεις: https://xromata.com/?p=3828 , https://xromata.com/?p=4975 και https://xromata.com/?p=4985

Τρίτον, γιατί τόσο ο Βισνού, όσο και οι περισσότεροι αβατάρ του είχαν χρώμα μπλε.

 

 

Θα επανέλθουμε σύντομα για να δούμε αναλυτικότερα τους αβατάρ του Βισνού

 


is | Topic: μπλε, Μύθοι και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αβαταρ και ινδουισμος”