Ζωγραφικη και χρηση χρωματων – El Greco
Οι ζωγράφοι, η ζωγραφική και η χρήση των χρωμάτων
El Greco (1541-1614)
Η εκδίωξη των εμπόρων από τον ναό
Έχομε ξεκινήσει μια σειρά αναρτήσεων όπου παρακολουθούμε την χρήση των χρωμάτων από τους ζωγράφους, όπως μας την παρουσιάζει το BBC στο άρθρο του Colour in paintings (το χρώμα στους πίνακες ζωγραφικής).
Πρόκειται για την ανάλυση της χρήσης των χρωμάτων (και την τεχνοτροπία) 20 γνωστών ζωγράφων από τον Μεσαίωνα έως σήμερα άρρηκτα δεμένους με το ζωγραφικό πνεύμα (και ρεύμα) της εποχής τους, ξεκινώντας από τους παλαιότερους χρονολογικά, φθάνοντας στους κάπως νεότερους.
Για κάθε ζωγράφο και την τεχνική του –η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα της και τη τεχνοτροπία της εποχής του- θα αναφερόμαστε σε ένα γνωστό έργο του.
Στις προηγούμενες αναφορές ασχοληθήκαμε με τον μεσαιωνικό ζωγράφο Duccio di Buoninsegna από την Σιένα της Τοσκάνης.
και περνώντας από τον μεσαίωνα στην Αναγέννηση, ασχοληθήκαμε με τον Μιχαήλ Άγγελο (Michelangelo)
καθώς και με τον Tiziano Vecelliο (Τιτσιάνο).
(προσωπογραφία του γιού του Χόρχε Μανουέλ Θεοτοκόπουλου)
Σειρά τώρα έχει άλλος ένας γνωστός αναγεννησιακός ζωγράφος, ο Ελ Γκρέκο και ο πίνακάς του «Η εκδίωξη των εμπόρων από τον ναό» που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και πρόκειται για ένα από τα έξι ομότιτλα «περίπου» αντίγραφα (αντίγραφα με παραλλαγές) που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης όταν βρισκόταν στην Ιταλία.
Αλλά ας δούμε τι ακριβώς αναφέρεται για την τεχνική και χρήση των χρωμάτων από τον ζωγράφο και το συγκεκριμένο έργο του στη σειρά Colour in painting στο βιβλίοThe colour eye τουBBC:
ο αναφερόμενος πίνακας
Ο πίνακας «Η εκδίωξη των εμπόρων από τον ναό» είναι η απεικόνιση του πασίγνωστου περιστατικού της Καινής Διαθήκης. Η σύνθεση παρουσιάζει τον ναό στην Ιερουσαλήμ με τον Χριστό στο κέντρο να κραδαίνει ένα μαστίγιο. Τριγύρω του είναι οι αργυραμοιβοί και οι έμποροι αρνιών, βοδιών και περιστεριών που πουλούσαν τα ζώα τους για τις θυσίες. Σε μια έκρηξη θυμού τους διώχνει έξω από τον ναό κι’ αυτοί φεύγουν κάτω από γενική σύγχυση.
παραλλαγή του πίνακα
Ο Ελ Γκρέκο ζωγράφισε τον πίνακά του απευθυνόμενος σε ανθρώπους που γνώριζαν καλά την ιστορία αυτή, προσφέροντάς του όμως μια νέα άποψη. Παρ’ ότι η σκηνή παρουσιάζει χάος και σύγχυση, χρησιμοποιεί μεγάλα τμήματα από φωτεινά χρώματα δημιουργώντας έτσι μια τάξη που κρατά σε ισορροπία την σύνθεση του πίνακα. Επίσης χρησιμοποιεί τους συμβολισμούς των χρωμάτων για να αποδώσει το νόημα και την δραματικότητα της ιστορίας. Το εσωτερικό του ναού είναι σκοτεινό και είναι ζωγραφισμένο με μουντά καφετιά χρώματα. Το ίδιο και η σάρκα και τα άκρα των εμπόρων είναι χρωματισμένα με τους ίδιους μη ελκυστικούς χρωματικούς τόνους. Έξω από τον ναό, πέρα από την αψίδα υπάρχουν κτίσματα λουσμένα στο φως που αντανακλούν το λευκό κάτω από ένα γαλάζιο ουρανό.
παραλλαγές του πίνακα
Η αψίδα περιτριγυρίζει το κεφάλι του Χριστού σαν άλως. Η καθαρότητα του φωτός και η λευκότητα των κτηρίων συμβολίζουν την αγνότητα που έρχεται σε αντίθεση με την σκοτεινότητα που επικρατεί στο εσωτερικό του ναού. Μόνο τα ρούχα των ανθρώπων είναι ζωγραφισμένα με φωτεινά χρώματα. Αυτά των εμπόρων έχουν κυρίως κιτρινόχρυσα χρώματα συμβολίζοντας την λατρεία τους για το χρήμα.
Ο Ελ Γκρέκο φέρνει σε αντιπαράθεση τα χρυσοκίτρινα χρώματα των ρούχων με τμήματα από μπλε και πράσινα χρώματα για να τονίσει την οπτική εντύπωση.
Ο Χριστός είναι ντυμένος στα κόκκινα για να συμβολιστεί ο θυμός του, αλλά το φόρεμά του αντανακλά το φως που λάμπει σαν φανός μέσα στο εσωτερικό σκοτάδι.
Σε γενικές γραμμές, στο βιβλίο αναφέρεται η έντεχνη συμβολική χρήση των χρωμάτων από τον ζωγράφο για την απόδοση του νοήματος και της δραματικότητας του απεικονισμένου θέματος. Κάτι ανάλογο είδαμε και στο προηγούμενο άρθρο, το αναφερόμενο στον Τιτσιάνο, που κι αυτός χρησιμοποιούσε την αντίθεση φωτεινότητας – σκότους και την συμβολική των χρωμάτων στους πίνακές του.
Ο Τιτσιάνο χαρακτηρίζεται σαν ο βασικός πρωταγωνιστής της νέας βενετικής ζωγραφικής του 16ου αιώνα, ο οποίος διακρινόταν για την εκφραστική δύναμη των χρωμάτων του. Τον Τιτσιάνο γνώρισε ο Ελ Γκρέκο κατά την παραμονή του στην Βενετία και πήγαινε για κάποιο διάστημα στο εργαστήριό του.
admin is | Topic: Ζωγράφοι και ζωγραφική, Τέχνες και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Ζωγραφικη και χρηση χρωματων – El Greco”