xromata.com


Βλέπουμε όλοι τα ίδια χρώματα;

 

Εξωλογισμοί: Βλέπουμε όλοι τα ίδια χρώματα;

 

Βλέπουμε όλοι τα ίδια χρώματα; Αυτό το ερώτημα με απασχολεί εδώ και πολύ καιρό. Ακούγεται ίσως κάπως «τρελό» από τους πολλούς, όμως διαπίστωσα να το διατυπώνουν και άλλοι άνθρωποι.

Εφόσον έμαθα πως η σκέψη αυτή απασχολεί και άλλους συνανθρώπους μου, αλλά κυρίως μελετώντας όλο και περισσότερο τα χρώματα και τις οπτικές λειτουργίες, έπαψα να την θεωρώ παράλογη και την κατέταξα στην ομάδα των εξωλογισμών, των «χρωματικών εξωλογισμών».

Αν θέλετε να καταλάβετε καλύτερα τί εννοώ με τον όρο «εξωλογισμός» δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στην πρώτη ανάρτηση της κατηγορίας

ΕΞΩΛΟΓΙΣΜΟΙ https://xromata.com/?p=4072

απ’ όπου σας μεταφέρω τον όρο του εξωλογικού:

 

 

«Ό,τι δεν μπορεί να συλλάβει ή κρίνει κανείς με την λογική, γιατί βρίσκεται έξω από τα όριά της, είναι εξωλογικό».

 

Αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι εξωλογισμοί παραμένουν εσαεί εξωλογισμοί. Κάποιοι από αυτούς κάποτε, με την εξέλιξη της επιστήμης, τίθενται κάτω από τα όρια της λογικής και παύουν να είναι πλέον εξωλογισμοί.

Για παράδειγμα θα αναφερθώ στην εξωλογική αίσθηση που είχαν πολλοί άνθρωποι (μεταξύ των οποίων κι εγώ) ότι σε αγωνίσματα όπου οι αντίπαλοι φορούν κόκκινες και μπλε στολές, αυτοί με τις κόκκινες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν.

 

 

Αυτός ο εξωλογισμός έπαψε να υφίσταται σαν τέτοιος και έγινε «λογικά» αποδεκτός, έχοντας σαν λογική εξήγηση τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών επί του θέματος που έγιναν πολύ πρόσφατα, στις αρχές του 21ου αιώνα.

https://xromata.com/?p=4412

https://xromata.com/?p=4475

 

Ας ασχοληθούμε τώρα με το εξωλογικό ερώτημα του τίτλου αυτής της ανάρτησης: Βλέπουμε όλοι τα ίδια χρώματα;

 

 

Έχετε σκεφτεί ποτέ, πως μπορεί το μπλε χρώμα που βλέπετε εσείς στον ουρανό, κάποιος άλλος, που το ονομάζει κι εκείνος μπλε, να το βλέπει κίτρινο όπως βλέπετε εσείς τα λεμόνια και ένας άλλος, που κι αυτός θα λέει ότι ο ουρανός είναι μπλε, να τον βλέπει κατακόκκινο, όπως βλέπετε εσείς τις ώριμες ντομάτες;

 

 

 

 

Τόσο εσείς, που βλέπετε τον ουρανό μπλε, όπως εσείς αντιλαμβάνεστε το μπλε χρώμα, όσο και οι άλλοι που τον βλέπουν με το χρώμα που για σας έχουν τα λεμόνια ή οι ντομάτες, ΟΛΟΙ σας λέτε πως ο ουρανός έχει μπλε χρώμα, γιατί όλοι σας έχετε σαν κοινό παρονομαστή το ότι Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΜΠΛΕ και συγκριτικά με αυτόν τον παρονομαστή χαρακτηρίζετε τα υπόλοιπα χρώματα.

 

 

Για όλους μας το αίμα έχει κόκκινο χρώμα και το φύλλωμα των δέντρων είναι πράσινο, ασχέτως αν η χρωματική αποτύπωση της κάθε ακτινοβολίας διαφέρει στον καθένα μας.

Άραγε λοιπόν, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι βλέπουμε όλοι μας το ίδιο χρώμα όταν λέμε «κόκκινο», όταν λέμε «κίτρινο», ή «μπλε»; Αυτό μάλλον, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν πρόκειται να απαντηθεί, γιατί είναι μια υποκειμενική υπόθεση που εκφράζεται με αντικειμενικούς όρους.

 

 

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη απάντηση που την δέχεται ο καθένας μας καταφατικά ή αρνητικά χωρίς να έχει αποδείξεις, ανάλογη με την απάντηση στο ερώτημα: «είμαστε εμείς οι μόνοι κάτοικοι αυτού του σύμπαντος ή κατοικούνται και άλλοι πλανήτες;» Άλλοι πιστεύουν στην ύπαρξη εξωγήινων, άλλοι όχι, όμως ούτε οι μεν, ούτε οι δε, έχουν αποδείξεις. Και ναι μεν αυτό το ερώτημα ίσως έχει την δυνατότητα να απαντηθεί κάποτε, αν και όποτε εμφανιστεί κάποιος εξωγήινος. Το δικό μας ερώτημα όμως έχει ελπίδες να απαντηθεί με βεβαιότητα κάποτε;

 


is | Topic: Εξωλογισμοί, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Βλέπουμε όλοι τα ίδια χρώματα;”