Χρωματισμος στην βιολογια [Θ]: χρωστικες ινδολης [Γ] (πουρινες, πτερινες, φλαβινες)
[Από την σειρά της ‘Britannica’ για τις βιο-χρωστικές]
Ο Χρωματισμός στην βιολογία
[Θ]
Χρωστικές ινδόλης [Γ]
Πουρίνες και πτερίνες:
Πουρίνες:
Αν και οι ενώσεις πουρίνης δεν μπορούν να ταξινομηθούν ως αληθινές χρωστικές – εμφανίζονται χαρακτηριστικά ως λευκοί κρύσταλλοι – συχνά συμβάλλουν στα γενικά χρωματικά σχέδια στα κατώτερα σπονδυλωτά και τα ασπόνδυλα.
Το ότι οι πουρίνες είναι απεκκριτικά υλικά φαίνεται από το ουρικό οξύ (ή τα ουρικά) και τη γουανίνη που βρίσκονται στα περιττώματα των πτηνών και του ουρικού οξέος που βρίσκεται σε αυτά των ερπετών.
Το ουρικό οξύ έχει επίσης ανιχνευθεί στη βλέννα που εκκρίνεται από τις θαλάσσιες ανεμώνες και τα ουρικά είναι παρόντα σε μικρές ποσότητες στα ούρα ανώτερων πιθήκων και ανθρώπων.
Τα λευκά, ασημένια ή ιριδίζοντα χρωματοφόρα, τόσο ακίνητα ιριδοκύτταρα όσο και μεταβλητά λευκοφόρα, ορισμένων ψαριών, αμφιβίων, σαυρών και κεφαλόποδων περιέχουν μικροκρυσταλλικά συσσωματώματα της πουρινικής γουανίνης.
Πτερίνες:
Στενά συγγενείς με τις πουρίνες και παλαιότερα ταξινομημένες μεταξύ τους είναι οι πτερίνες, που ονομάστηκαν έτσι από την αξιοσημείωτη εμφάνισή τους και την πρώτη χημική απομόνωση από τα φτερά ορισμένων πεταλούδων.
Τόσο οι πουρίνες όσο και οι πτερίνες περιέχουν έναν δακτύλιο πυριμιδίνης έξι ατόμων. Στις πουρίνες αυτός ο δακτύλιος συμπυκνώνεται χημικά με έναν δακτύλιο ιμιδαζόλης. Πτερίνες περιέχουν τον δακτύλιο πυραζίνης.
Οι πτερίνες εμφανίζονται ως λευκοί, κίτρινοι, πορτοκαλί ή κόκκινοι κόκκοι σε συνδυασμό με υλικό φτερών εντόμου.
Φλαβίνες (λυόχρωμα):
Οι φλαβίνες αποτελούν μια κατηγορία ωχροκίτρινων, πράσινων φθοριζόντων, υδατοδιαλυτών βιοχρωμάτων ευρέως κατανεμημένων σε μικρές ποσότητες στους φυτικούς και ζωικούς ιστούς.
Το πιο διαδεδομένο μέλος της κατηγορίας είναι η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2).
Οι φλαβίνες συντίθενται από βακτήρια, ζυμομύκητες και πράσινα φυτά.
Η ριβοφλαβίνη δεν παρασκευάζεται από ζώα, τα οποία επομένως εξαρτώνται από φυτικές πηγές.
Η ριβοφλαβίνη είναι συστατικό ενός ενζύμου ικανού να συνδυάζεται με μοριακό οξυγόνο. Το προϊόν, το οποίο είναι κίτρινο, απελευθερώνει το οξυγόνο στο κύτταρο με ταυτόχρονη απώλεια χρώματος.
admin is | Topic: χρωστικές | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Χρωματισμος στην βιολογια [Θ]: χρωστικες ινδολης [Γ] (πουρινες, πτερινες, φλαβινες)”