xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ρκζ΄]: Συσχετισμοι / συμβολισμοι κιτρινου

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

https://hosting.photobucket.com/images/ww7/Paniris/main-qimg-d3a743fa899eb93cf838c54519432ef8-lq.jpg

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

 

[ρκζ΄]

 

 

Συσχετισμοί και συμβολισμοί του κίτρινου

 

[ζ΄]

 

 

Συμβολισμοί και συσχετισμοί:

Στον δυτικό κόσμο, το κίτρινο είναι ένα από τα λιγότερο αγαπημένα χρώματα.

Σε μια έρευνα του 2000, μόνο το έξι τοις εκατό των ερωτηθέντων στην Ευρώπη και την Αμερική το ονόμασαν ως το αγαπημένο τους χρώμα, σε σύγκριση με 45 τοις εκατό για το μπλε, 15 τοις εκατό για το πράσινο, 12 τοις εκατό για το κόκκινο και 10 τοις εκατό για το μαύρο.

Για το επτά τοις εκατό των ερωτηθέντων ήταν το λιγότερο αγαπημένο τους χρώμα.

Το κίτρινο είναι το χρώμα της αμφιθυμίας και της αντίφασης.

Είναι το χρώμα που σχετίζεται με την αισιοδοξία και τη διασκέδαση, αλλά επίσης και με την προδοσία, την διπροσωπία και την ζήλια.

Στην Κίνα όμως και σε άλλα μέρη της Ασίας, το κίτρινο είναι το χρώμα της αρετής και της αρχοντιάς.

Το κίτρινο στην Κίνα:

Το κίτρινο έχει ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς συσχετισμούς στην Κίνα, όπου είναι το χρώμα της ευτυχίας, της δόξας και της σοφίας.

Στην Κίνα, υπάρχουν πέντε κατευθύνσεις της πυξίδας. Η βόρεια, η νότια, η ανατολική, η δυτική και η μέση, η κάθε μια με ένα συμβολικό χρώμα.

Το κίτρινο υποδηλώνει την μέση κατεύθυνση.

Η Κίνα ονομάζεται Μέσο Βασίλειο. το παλάτι του Αυτοκράτορα θεωρούνταν ακριβώς στο κέντρο του κόσμου. Γι’ αυτό και το κίτρινο, σαν χρώμα της μέσης κατεύθυνσης θεωρήθηκε σαν το αυτοκρατορικό χρώμα.

Ο Κινέζος Αυτοκράτορας θεωρήθηκε κυριολεκτικά το παιδί του ουρανού, με πολιτικό και θρησκευτικό ρόλο, που και οι δύο συμβολίζονται με το κίτρινο.

Μετά τη δυναστεία των Σονγκ, το έντονο κίτρινο χρώμα μπορούσε να φορεθεί μόνο από τον αυτοκράτορα.

Οι διακεκριμένοι επισκέπτες τιμόντουσαν με κίτρινο και όχι με κόκκινο χαλί.

Ο θρυλικός πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας ονομαζόταν Κίτρινος Αυτοκράτορας.

Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας, ο Puyi (1906–67), περιέγραψε στα απομνημονεύματά του πώς κάθε αντικείμενο που τον περιέβαλλε ως παιδί ήταν κίτρινο.

«Με έκανε να καταλάβω από την πιο τρυφερή ηλικία μου ότι είχα μια μοναδική ουσία που μου ενστάλαζε την συνείδηση της ‘ουράνιας φύσης’ μου που με έκανε διαφορετικό από κάθε άλλο άνθρωπο».

Στον κινεζικό συμβολισμό, το κίτρινο, το κόκκινο και το πράσινο είναι αρσενικά χρώματα, ενώ το μαύρο και το άσπρο θεωρούνται θηλυκά.

Στον παραδοσιακό συμβολισμό των δύο αντιθέτων που αλληλοσυμπληρώνονται, του γιν και του γιανγκ, το αρσενικό γιανγκ αντιπροσωπεύεται παραδοσιακά με το κίτρινο. Ακριβώς όπως υπάρχουν πέντε στοιχεία, πέντε κατευθύνσεις και πέντε χρώματα στην κινεζική κοσμοθεωρία, υπάρχουν και πέντε εποχές. καλοκαίρι, χειμώνας, φθινόπωρο, άνοιξη και τέλος καλοκαιριού, που συμβολίζεται με κίτρινα φύλλα.

Στην τρέχουσα κινεζική ποπ κουλτούρα, ο όρος "κίτρινη ταινία" (黃色電影) αναφέρεται σε ταινίες και άλλα πολιτιστικά αντικείμενα πορνογραφικού χαρακτήρα και είναι ανάλογος με τον αγγλικό όρο "μπλε ταινία" (blue movie).

Οι αρχαίοι Μάγια συνέδεσαν το κίτρινο χρώμα με την κατεύθυνση του Νότου.

Το σύμβολα των Μάγια για το «κίτρινο» (k'an) σήμαιναν επίσης «πολύτιμο» ή «ώριμο».

Το "Giallo" (κίτρινο) στα ιταλικά, αναφέρεται σε ιστορίες εγκλήματος, τόσο φανταστικές όσο και πραγματικές. Αυτή η σύνδεση μεταξύ κίτρινου και εγκλήματος, ξεκίνησε περίπου το 1930, όταν η πρώτη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων που δημοσιεύθηκαν στην Ιταλία είχαν κίτρινα εξώφυλλα.

Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, οι θεοί απεικονίζονταν συχνά με κίτρινα ή ξανθά μαλλιά, τα οποία στη λογοτεχνία περιγράφονταν ως «χρυσά».

Το κίτρινο χρώμα συνδέθηκε με τους ηλιακούς θεούς Ήλιο και Απόλλωνα.

Ήταν της μόδας στην αρχαία Ελλάδα άντρες και γυναίκες να βάφουν τα μαλλιά τους ξανθωπά ή να περνούν χρόνο στον ήλιο για να τα ξανθαίνουν.

Στην αρχαία Ρώμη, οι πόρνες έπρεπε να λευκαίνουν τα μαλλιά τους, για να αναγνωρίζονται εύκολα, αλλά έγινε επίσης ένα χρώμα μαλλιών της μόδας για τις αριστοκρατικές γυναίκες, επηρεασμένο από τα εξωτικά ξανθά μαλλιά πολλών από τις πρόσφατα κατακτημένες σκλάβες από τη Γαλατία, τη Βρετανία και τη Γερμανία. Ωστόσο, στη μεσαιωνική Ευρώπη και αργότερα, η λέξη κίτρινο είχε συχνά αρνητική σημασία. συνδέθηκε με την προδοσία, έτσι τα κιτρινωπά μαλλιά ονομάζονταν πιο ποιητικά «ξανθά», «ανοιχτόχρωμα», ή πιο συχνά «χρυσά». 

Το κίτρινο, σαν το χρώμα του ηλιακού φωτός όταν ο ήλιος είναι κοντά στον ορίζοντα, συνδέεται συνήθως με την ζεστασιά.

Ένα δωμάτιο βαμμένο κίτρινο δίνει την αίσθηση του πιο ζεστού από ένα δωμάτιο βαμμένο λευκό και ένα φωτιστικό με κίτρινο φως φαίνεται πιο φυσικό από ένα φωτιστικό με λευκό φως.

Το κίτρινο σε συνδυασμό με το κόκκινο συμβολίζει την θερμότητα και την ενέργεια. Όμως στο Πακιστάν και άλλες ανατολικές χώρες, η πολλή ζεστασιά του συνδυασμού αυτών των δυο χρωμάτων, τα έκαναν τα χρώματα που συμβολίζουν την κόλαση.

Σαν χρώμα του φωτός, το κίτρινο συνδέεται επίσης με τη γνώση και τη σοφία.

Στα αγγλικά και σε πολλές άλλες γλώσσες, «λαμπρό» και «φωτεινό» (bright) σημαίνουν ευφυής.

Στο Ισλάμ, το κίτρινο χρώμα του χρυσού συμβολίζει τη σοφία.

Στον μεσαιωνικό ευρωπαϊκό συμβολισμό, το κόκκινο συμβόλιζε το πάθος, το μπλε τον πνευματικό κόσμο και το κίτρινο τη λογική.

Σε πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, τα μέλη της σχολής φυσικών και φυσικών επιστημών φορούν κίτρινες ρόμπες και σκουφάκια, καθώς το κίτρινο είναι το χρώμα της λογικής και της έρευνας.

Έρευνες απέδειξαν πως το κίτρινο είναι το πιο ορατό χρώμα από απόσταση, επομένως χρησιμοποιείται συχνά για αντικείμενα που πρέπει να διακρίνονται από μακριά, όπως πυροσβεστικά οχήματα, εξοπλισμός συντήρησης δρόμων, σχολικά λεωφορεία και ταξί.

Χρησιμοποιείται επίσης συχνά για προειδοποιητικά σήματα, καθώς το κίτρινο παραδοσιακά σηματοδοτεί προσοχή και όχι κίνδυνο.

Το κίτρινο χρώμα ασφαλείας χρησιμοποιείται συχνά για πληροφορίες ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων.

Ένα κίτρινο φως σε ένα σήμα τροχαίας σημαίνει επιβράδυνση, αλλά όχι στάση,  ενώ η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αυτοκινητοδρόμων χρησιμοποιεί ομοίως το κίτρινο για να επιστήσει προειδοποίηση ή προσοχή στη σήμανση αυτοκινητοδρόμων.

Κίτρινη κάρτα πέναλτι σε αγώνα ποδοσφαίρου σημαίνει προειδοποίηση, αλλά όχι αποβολή.

Σταματάμε για λίγο εδώ γιατί έχουμε να πούμε και άλλα για το κίτρινο χρώμα.

 


is | Topic: Κίτρινο | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ρκζ΄]: Συσχετισμοι / συμβολισμοι κιτρινου”