xromata.com


Δι/Τριχρωματοψια στις γάτες

 

Στην χρωματική όραση της γάτας έχουμε αναφερθεί παλαιότερα https://xromata.com/?p=13094

Όμως το θέμα με την όραση της γάτας δεν έχει ολοκληρωθεί επιστημονικά και υφίστανται κάποιες κάπως διαφορετικές απόψεις, πιθανόν γιατί η χρωματική όραση των γατιών εξελίσσεται από διχρωματική σε τριχρωματική.

Οπότε επανερχόμαστε στο θέμα…

 

 

 

 

Διχρωματοψία / Τριχρωματοψία στις γάτες

 

Μπείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα φροντίδας κατοικίδιων ζώων και θα δείτε ότι τα παιχνίδια και τα κρεβάτια για γάτες διατίθενται σε όλα τα χρώματα.

Όχι μόνο αυτό, τα παιχνίδια για γάτες, τα κλινοσκεπάσματα και οι κουβέρτες μπορούν να είναι σε διάφορες αποχρώσεις και χροιές, από παστέλ έως νέον.

 

 

Αυτό θέτει το ερώτημα:

Μπορούν οι γάτες να δουν τα χρώματα;

Ή μήπως οι γάτες έχουν αχρωματοψία ή δυσχρωματοψία;

Τι είναι η δυσχρωματοψία στις γάτες;

Η δυσχρωματοψία είναι η έλλειψη ικανότητας να διακρίνουμε / ξεχωρίσουμε ορισμένα χρώματα το ένα από το άλλο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπουμε καθόλου χρώμα.

Στους ανθρώπους, η ερυθροπράσινη αχρωματοψία είναι πιο συχνή, επηρεάζοντας περίπου το 8% των ανδρών και το 0,5% των γυναικών.

 

 

Η κίτρινη – μπλε δυσχρωματοψία είναι ένας άλλος τύπος δυσχρωματοψίας στους ανθρώπους και υπάρχει ένας τρίτος, πιο σπάνιος τύπος δυσχρωματοψίας που ονομάζεται μονοχρωματικότητα, που σημαίνει ότι το άτομο μπορεί να δει μόνο ένα χρώμα και η ολική αχρωματοψία όπου το άτομο βλέπει τα πάντα ασπρόμαυρα.

 

 

Στις γάτες, η δυσχρωματοψία είναι πιο δύσκολο να κατανοηθεί, επειδή τα γατιά δεν μπορούν να υποβληθούν σε δυσχρωματικό έλεγχο όπως γίνεται με τους ανθρώπους. Στο μάτι υπάρχουν δύο τύποι εξειδικευμένων κυττάρων.

Ένας τύπος, που ονομάζεται ‘ραβδία’, που βοηθά στην όραση του φωτός.

Ο άλλος τύπος, που ονομάζεται κωνία, βοηθά στην αντίληψη της έγχρωμης όρασης. Οι άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν τριχρωματική όραση, που σημαίνει ότι έχουν τρεις τύπους κωνίων:

έναν ευαίσθητο στο κόκκινο, έναν ευαίσθητο στο μπλε και έναν ευαίσθητο στο πράσινο.

Έχοντας αυτούς τους τρεις τύπους κωνίων, μας επιτρέπεται να βλέπουμε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Οι γάτες πιστευόταν παραδοσιακά ότι είχαν δύο τύπους κωνίων στα μάτια τους, δίνοντάς τους διχρωματική όραση.

Ο ένας τύπος ευαίσθητος στις αποχρώσεις του μπλε-ιώδους ενώ ο άλλος ευαίσθητος στις αποχρώσεις του κιτρινοπράσινου.

Αυτό αφήνει έξω τα κυανο-πράσινα και τα κόκκινα χρώματα που οι γάτες μπορεί να μην μπορούν να διακρίνουν τόσο εύκολα όσο εσείς ή εγώ.

Ο διχρωματισμός στις γάτες πιστεύεται ότι είναι πιο ανάλογος με την δυσχρωματοψία του κόκκινου πράσινου σε άτομα όπου οι αποχρώσεις του πράσινου και του κόκκινου φαίνονται περισσότερο σαν γκρι.

 

 

Έχουν διεξαχθεί μελέτες για να καθοριστεί εάν οι γάτες είναι πράγματι τριχρωματικές, αφού 3 διαφορετικοί τύποι κωνίων έχουν παρατηρηθεί τελευταίως σε γάτες.

Μια μελέτη έδειξε ότι αυτός ο τρίτος τύπος κωνίου μπορεί να είναι ευαίσθητος στις αποχρώσεις του κυανού / τυρκουάζ (ένας φανταχτερός τρόπος περιγραφής των γαλαζοπράσινων).

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι γάτες μπορεί πράγματι να έχουν κάτι που ονομάζεται φωτοπική τριχρωματική όραση.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι γάτες μπορεί να βλέπουν παρόμοιο χρωματικό φάσμα με τους ανθρώπους στο φως της ημέρας, αλλά ίσως όχι τόσο έντονα. Οπότε ο κόσμος τους μπορεί να φαίνεται πιο παστέλ από ό,τι σ’ εμάς.

 

 

Υπάρχουν ακόμη και μελέτες για το εάν οι γάτες μπορούν να δουν ή όχι το υπεριώδες φως! Δεδομένου ότι τα ίχνη των ούρων μπορούν να ιδωθούν από ζώα με όραση UV, (υπεριώδους ακτινοβολίας) αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος που οι γάτες ουρούν το χώμα στο ίδιο σημείο ξανά και ξανά.

 

 

Ενώ μπορεί οι γάτες να μειονεκτούν στην έγχρωμη όραση, δεν είναι όλα άσχημα για αυτές.

Οι γάτες είναι γνωστό ότι έχουν πολύ περισσότερα ραβδία στα μάτια τους από τους ανθρώπους.

Θυμηθείτε ότι τα ραβδία βοηθούν στη νυχτερινή όραση και στην ευαισθησία στο φως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γάτες μπορούν να δουν πολύ καλύτερα από εμάς σε χαμηλό ή καθόλου φως.

Οι γάτες είναι λυκοφωτικά ζώα, που σημαίνει ότι είναι πιο δραστήριες την αυγή και το σούρουπο.

Το να μπορείς να διακρίνεις το χρώμα αυτές τις στιγμές δεν είναι τόσο σημαντικό όσο να μπορείς να βλέπεις καλά στον χαμηλό φωτισμό.

 

 

Οι γάτες έχουν επίσης ευρύτερο οπτικό πεδίο από εμάς, που εκτείνεται σε 200 μοίρες, ενώ οι άνθρωποι έχουν οπτικό πεδίο που εκτείνεται μόνο σε 180 μοίρες.

Οι γάτες μπορεί να έχουν ευρύτερο οπτικό πεδίο για να αντισταθμίσουν το γεγονός ότι η όρασή τους δεν είναι τόσο οξεία όσο είναι η δική μας.

Στην πραγματικότητα, θα τις περιέγραφαν καλύτερα ως μυωπικά όντα.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δουν τα πράγματα με ευκρινή λεπτομέρεια έως και 200 πόδια μακριά, οι γάτες μπορούν πραγματικά να δουν τα πράγματα καθαρά μόνο έως και 20 πόδια  

 

 

Οι γάτες, όπως εμείς, έχουν μάτια στο μπροστινό μέρος του προσώπου τους, δίνοντάς τους ένα μεγαλύτερο τμήμα της διόφθαλμης όρασης σε αντίθεση με την μονόφθαλμη όραση.

Η διόφθαλμη όραση είναι αυτή που επιτρέπει την αντίληψη του βάθους, η οποία είναι μια σημαντική προσαρμογή στους θηρευτές για να μπορέσουν να πιάσουν το θήραμα.

 

 

 

Επιπτώσεις της δυσχρωματοψίας στις γάτες:

Δεδομένου ότι δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τί είδους όραση έχουν οι γάτες – διχρωματική έναντι φωτοπικής τριχρωματικής – είναι δύσκολο να διακρίνουμε την έκταση της έγχρωμης όρασής τους και ποιοι περιορισμοί μπορεί να υπάρχουν.

Ενώ μερικοί ισχυρίζονται ότι οι γάτες δεν αντιδρούν στα παιχνίδια εάν δεν μπορούν να δουν το χρώμα τους, όπως το κόκκινο ή το κίτρινο, το να μην μπορείς να διακρίνεις ένα συγκεκριμένο χρώμα είναι πολύ διαφορετικό από το να μην μπορείς να το δεις καθόλου. Ένα κόκκινο παιχνίδι μπορεί να μην φαίνεται κόκκινο στη γάτα σας, αλλά θα μπορεί να το δει και μπορεί να παίζει μαζί του.

Παραλλαγές στην δυσχρωματοψία των γατιών:

Είτε οι γάτες έχουν διχρωματική όραση είτε φωτοπική τριχρωμία, πιθανότατα δεν βλέπουν το φάσμα του ορατού φωτός με τον ίδιο τρόπο που το βλέπουμε εμείς.

Η αδυναμία διάκρισης αυτών των συγκεκριμένων χρωμάτων, ωστόσο, είναι φυσιολογική για τις γάτες.

Τούτου λεχθέντος, είναι πιθανό ορισμένες γάτες να έχουν ακόμη πιο περιορισμένη χρωματική όραση.

Η δυσχρωματοψία του κόκκινου – πράσινου (δευτερανοπία), η δυσχρωματοψία του κίτρινου  – μπλε (τριτανοπία), ο μονοχρωματισμός και η αχρωματοψία είναι όλα κληρονομικά χαρακτηριστικά στον άνθρωπο.

Οι γάτες μπορεί να έχουν ένα παρόμοιο, κληρονομικό χαρακτηριστικό που περιορίζει περαιτέρω την έγχρωμη όρασή τους, αλλά αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί μέχρι τώρα.


is | Topic: Δυσχρωματοψία, ζωα και χρωματα, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Δι/Τριχρωματοψια στις γάτες”