xromata.com


Τυφλοι και ονειρα

 

Βλέπουν όνειρα οι τυφλοί;

 

 

 

 

Πριν από κάποια χρόνια είχα κάνει μια ομιλία με θέμα τον ύπνο και τα όνειρα. Μου γεννήθηκε τότε το ερώτημα: «Βλέπουν άραγε όνειρα οι τυφλοί συνάνθρωποί μας; Πώς ονειρεύονται; Τί τους συμβαίνει άραγε κατά τον ύπνο όταν βρίσκονται στην φάση REM;»

Φυσικά το ερώτημα αυτό δεν είναι μόνο δικό μου. Πολλοί έχουν αναρωτηθεί εάν οι αόμματοι βλέπουν όνειρα και πώς;

 

 

Στον ιστότοπο UCSB ScienceLine υπάρχει μία απάντηση την οποία και σας μεταφέρω.

Το ακριβές ερώτημα του ιστότοπου είναι το εξής:

«Μπορούν οι εκ γενετής τυφλοί, που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ τους, να ονειρεύονται με χρώματα;»

 

 

 

Εδώ τίθεται μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση που βρίσκεται στο επίκεντρο της Γνωστικής Επιστήμης, η οποία είναι το πεδίο που ενδιαφέρεται να μελετήσει τη νοημοσύνη από τις προοπτικές της νευροεπιστήμης, της ψυχολογίας και της επιστήμης των υπολογιστήρων, για να αναφέρουμε μόνο μερικά πεδία.

Η αντίληψη είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα αυτού που βιώνουμε και του τρόπου με τον οποίο αναφερόμαστε σε αυτό. .

Η αντίληψη του χρώματος εξαρτάται από το είδος της τύφλωσης ενός ατόμου.

 

 

Γενικά, νομίζω ότι μπορεί να μην είναι δυνατόν ένας τυφλός να βιώσει το χρώμα. Ωστόσο, ο εγκέφαλος είναι πολύ εύπλαστος (μπορεί να αλλάξει), οπότε με την κατάλληλη διέγερση μπορεί να είναι σε θέση να αντιληφθεί  κάποιο επακόλουθο από την επίδραση του χρώματος.

 

 

Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι με φυσιολογική όραση αντιλαμβάνονται τα χρώματα λόγω των ειδικών υποδοχέων στον αμφιβληστροειδή (στον βολβό του ματιού). Υπάρχουν φωτοϋποδοχείς που ονομάζονται κωνία. Ωστόσο, αυτό που αναφέρεται ως "πράσινο" μπορεί να βιώνεται διαφορετικά από τον καθένα.

Το ερώτημα μας αφορά ανθρώπους που είναι εκ γενετής τυφλοί, δηλαδή δεν έχουν δει τίποτε από τότε που γεννήθηκαν.

 

 

Υπάρχουν διάφορα είδη τύφλωσης.

Ένα είδος είναι όπου ο αμφιβληστροειδής είναι κατεστραμμένος, οπότε και οι υποδοχείς είναι κατεστραμμένοι.

Μια άλλη περίπτωση είναι όπου το οπτικό νεύρο, το οποίο στέλνει πληροφορίες από τους υποδοχείς στον εγκέφαλο να μην λειτουργεί.

Ένας βολβός του ματιού, που περιέχει τον αμφιβληστροειδή, συνδέεται με τον εγκέφαλο με ένα λεπτό νεύρο, το οπτικό νεύρο.

Εάν αυτό το νεύρο κοπεί, τότε οι πληροφορίες από το μάτι δεν θα φτάσουν στον εγκέφαλο, που είναι το εκπληκτικό όργανο που μας επιτρέπει να βλέπουμε.

 

 

Ένα άλλο είδος τύφλωσης είναι η φλοιώδης τύφλωση, όταν η περιοχή του εγκεφάλου που είναι αφιερωμένη στην όραση (η οποία ονομάζεται περιοχή V1) έχει υποστεί βλάβη.

(Ονομάζεται V1 επειδή το V είναι για την όραση και ένα 1 για τη σημασία του για την πρωτογενή όραση. Η περιοχή V4 είναι υπεύθυνη για την απόκριση στο χρώμα).

 

 

Οι άνθρωποι που είναι φλοιώδες τυφλοί εξακολουθούν να έχουν τους ίδιους υποδοχείς στον αμφιβληστροειδή με τους ανθρώπους με φυσιολογική όραση. Αν και δεν μπορούν να αναφέρουν ότι συνειδητά μπορούν να δουν, είναι σε θέση να επεξεργάζονται τα πράγματα ασυνείδητα.

Για παράδειγμα, μπορούν να δουν μια κουκκίδα να αναβοσβήνει πολύ γρήγορα 

Μπορεί επίσης να αναφερθούμε στο φαινόμενο που ονομάζεται συναισθησία, το οποίο είναι η ικανότητα της αντίληψης των αποτελεσμάτων μιας αίσθησης μέσω μιας άλλης αίσθησης (Π.χ. ακούω και αντιλαμβάνομαι τους ήχους σαν χρώματα κλπ.).

 

 

Τα άτομα με συναισθησία μπορούν να λάβουν πολυαισθητηριακή διέγερση βλέποντας χρώματα και αντιθέτως,  

Οι τυφλοί μπορεί να το βιώσουν αυτό ευκολότερα λόγω της προσαρμοστικότητας του εγκεφάλου η οποία ενισχύεται όταν λείπει μια από τις αισθήσεις.

 


is | Topic: Uncategorized, Συναισθησία | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τυφλοι και ονειρα”