Συνεντευξη με τα χρωματα [ρκγ΄]: Η ψυχολογια του κιτρινου (Α)
Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.
Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.
Συνέντευξη με τα χρώματα
[ρκγ΄]
Η ψυχολογία του Κίτρινου χρώματος (Α μέρος)
[γ΄]
-Συνεχίζω την αναφορά μου, σε τί άλλο από το Κίτρινο χρώμα; και πιο συγκεκριμένα στην ψυχολογία του κίτρινου χρώματος.
Μόλις προηγουμένως, πριν την μικρή διακοπή, σου είπα αρκετά πράγματα σχετικά με την ‘ψυχολογία’ του κίτρινου χρώματος, που σε κάποια από αυτά θα ξανα-αναφερθούμε κάπως πιο αναλυτικά.
Στις ψυχολογικές μου επιδράσεις και εκδηλώσεις, εγώ το κίτρινο χρώμα, εμφανίζω πολλές αντιφάσεις και εναντιότητες.
Αυτό οφείλεται στην θέση που καταλαμβάνω στον χρωματικό κύκλο, όπου λόγω της τοποθέτησής μου είμαι ταυτόχρονα και ψυχρό και θερμό, δηλαδή ένα ουδέτερο χρώμα.
Για την ακρίβεια είμαι «δισυπόστατο», έχω δύο υποστάσεις!
Είμαι και θερμό και ψυχρό, και θηλυκό και αρσενικό.
Είμαι ουδέτερο! Τόσο θετικό όσο και αρνητικό.
Όσον δε ως προς την σχέση μου και μετακίνησή μου μεταξύ των δυο χρωματικών συστημάτων RYB και RGΒ αποβαίνω από χρώμα Αρχή (πρωτογενές) σε χρώμα Κατάσταση (δευτερογενές).
Δηλαδή, στο επίπεδο των ακτινοβολιών, ενώ το μπλε και το κόκκινο παραμένουν βασικά χρώματα, το κίτρινο αντικαθίσταμαι από το πράσινο όπου μετατρέπομαι από βασικό σε παράγωγο, από χρώμα αρχή σε χρώμα κατάσταση.
Κατά τα λεξικά ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ καλείται ο τρόπος με τον οποίο υπάρχει κάτι, κάποιος, ή άλλως, μπορούμε να πούμε ότι «κατάσταση» είναι το σύνολο των φυσικών (ή άλλων) συνθηκών που επικρατούν σε δεδομένη στιγμή.
Στις χρωματικές ακτινοβολίες (στο σύστημα RGΒ ) παράγομαι από την σύμπτωση πράσινων και κόκκινων ακτινοβολιών.
Ως εκ τούτου λοιπόν, όλα τα κίτρινα αντικείμενα, οφείλουν το χρώμα τους στην απορρόφηση των μπλε ακτινοβολιών και την αποπομπή / αντανάκλαση των πράσινων και κόκκινων, οι οποίες εκλαμβάνονται από τα οπτικά όργανα (το μάτι σου, στην δική σου περίπτωση Άνθρωπε) σαν κίτρινο χρώμα.
Από αυτά που σου είπα, από την δισυπόστατη μορφή μου, καταλαβαίνεις γιατί εμφανίζω (όπως θα δεις παρά κάτω) αντίθετες ψυχολογικές επιδράσεις και αντιδράσεις.
Το κίτρινο είναι ένα ενεργειακό χρώμα το οποίο γίνεται ενοχλητικό και κουραστικό όταν θωρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι το πιο ευδιάκριτο χρώμα και σε συνδυασμό με τα παράγωγά του (πράσινο και πορτοκαλί) τραβάει την προσοχή, ενώ αποκτά υψηλή ορατότητα όταν συνδυάζεται με μαύρο ή άσπρο.
Αυτόν τον έντονο (‘θανατηφόρο’ θα μπορούσα να τον αποκαλέσω) συνδυασμό του κίτρινου με το μαύρο, τον χρησιμοποιεί δηλωτικά και η φύση.
Η φύση έχει δημιουργήσει ένα προειδοποιητικό σήμα κινδύνου βασισμένο στον συνδυασμό κίτρινο – μαύρο με τον οποίο είναι χρωματισμένα έντομα (μέλισσες, σφήκες) με κεντρί και ζώα (βάτραχοι, φίδια) που έχουν δηλητήριο.
Εσύ, Άνθρωπε, έχεις υιοθετήσει τον προειδοποιητικό αυτόν χρωματικό συνδυασμό θανάσιμου κινδύνου και τον χρησιμοποιείς σε επιγραφές που δηλώνουν θανατηφόρο κίνδυνο (δηλητήρια, τοξικά, ηλεκτρισμός, ακτινοβολίες κλπ.).
Ως εκ τούτου, εγώ το κίτρινο, συνδέομαι επίσης με τον κίνδυνο, αν και όχι τόσο έντονα όσο το κόκκινο.
Πέρα από την σύνδεση μου με το κόκκινο, σαν τα χρώματα που σηματοδοτούν κίνδυνο, μια άλλη σχέση που ενώνει εμάς τα δύο, είναι ότι μαζί με το κόκκινο είμαστε, όπως σου έχω ήδη αναφέρει προηγουμένως, τα δυο πιο προτιμητέα χρώματα της παιδικής ηλικίας.
Όμως, πριν μπούμε βαθύτερα στην ψυχολογία του κίτρινου χρώματος, δηλαδή στις ψυχολογικές επιδράσεις του, ας δούμε λίγο καλύτερα τί είναι αυτό το κίτρινο και ως τί έγινε (και γίνεται) αντιληπτό από τους ανθρώπους σε σχέση με το φως.
Ο Γκαίτε στις μελέτες του, εκφράζει αυτό πιο συνοπτικά:
«Το κίτρινο είναι φως που μετριάζεται από το σκοτάδι, (σε αντίθεση προς το μπλε το οποίο είναι σκοτάδι που αποδυναμώνεται από το φως)».
Ο μεγάλος Γερμανός ποιητής που ασχολήθηκε με την φύση των χρωμάτων, παρατήρησε ότι το φως επηρεαζόμενο από ένα θολό μέσο εμφανίζεται κίτρινο, όπως και ότι το φως όταν περνά μέσα από ένα ελάχιστα πυκνότερο μέσο μας φαίνεται κίτρινο.
Αν αυξηθεί η πυκνότητα του μέσου θα δούμε το φως να παίρνει ένα κιτρινοκόκκινο χρώμα, ενώ όσο αυξάνεται η πυκνότητα του μέσου, το φως παίρνει χρώμα βαθυκόκκινο, ρουμπινί.
Αυτό μας φέρνει στον νου την θεωρία του Αριστοτέλη για τα χρώματα, όπου θεωρεί πως το κίτρινο είναι μια φωτεινότερη χροιά του κόκκινου.
Ο Αριστοτέλης και οι μαθητές του βασίστηκαν στην παρατήρηση της πυράκτωσης του σιδήρου καθώς θερμαίνεται και σφυρηλατείται πάνω σε ένα αμόνι ενός σιδερά.
Ο μαύρος σίδηρος θερμαινόμενος κοκκινίζει, ενώ όσο περισσότερο θερμαίνεται κιτρινίζει και καταλήγει τελικά σε φωτεινό λευκό.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και μ’ εμάς καθημερινά, όπου αντιλαμβανόμαστε σαν λευκό το ημερήσιο φως που μας έρχεται από τον κίτρινο ήλιο μας.
Το κίτρινο φως του ήλιου για μας είναι άσπρο.
Κι’ όμως η μέρα ξεκινά με κόκκινες ακτινοβολίες που κιτρινίζουν και καταλήγουν στο άσπρο φως της ημέρας, ενώ το απόγευμα κιτρινίζουν και πάλι για να καταλήξουν κόκκινες το δειλινό, λίγο πριν την έλευση του σκοταδιού της νύχτας.
Εδώ πάλι, στο φως της ημέρας βλέπουμε τον δυισμό του κίτρινου φωτός.
Αναλογίσου Άνθρωπε πόσο ευχάριστη είναι μια ηλιόλουστη μέρα στην παγωνιά του χειμώνα και πόσο κουραστική αποβαίνει μια μέρα κιτρινισμένου από την ζέστη φωτός στην κάψα του καλοκαιριού.
Τελικά από την σχέση του κίτρινου με το ηλιακό φως, τον κίτρινο ήλιο μας, πηγάζουν κατά κύριο λόγο οι ψυχολογικές επιδράσεις αυτού του χρώματος.
Σαν χρώμα του ήλιου, το κίτρινο κυριολεκτικά αναζωογονεί τις ζωές μας. Ψυχολογικά είναι το πιο χαρούμενο χρώμα του φάσματος, μεταβιβάζοντας συναισθήματα αισιοδοξίας, χαράς και αυθορμητισμού.
Ο συσχετισμός του με τον ήλιο, δίνει στο κίτρινο μια φωτεινή αύρα που δηλώνει σοφία, διάνοια και φαντασία.
Αυτή η αίσθηση υποστηρίζεται και από την επιστήμη που μας λέει ότι το κίτρινο καταγράφεται ταχύτατα στον εγκέφαλο διεγείροντας το νευρικό σύστημα και το μυαλό.
(Παρεμπιπτόντως λέγεται πως ήταν το αγαπημένο χρώμα του μεγάλου Κινέζου φιλόσοφου, του Κομφούκιου).
Εάν προτιμάτε το κίτρινο, ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά σας είναι η συνεπής ηλιόλουστη και διασκεδαστική διάθεσή σας.
Η αισιοδοξία σας είναι αποφασιστική και μεταδοτική ακόμα και στις πιο δύσκολες περιστάσεις.
Σας χαρακτηρίζει μια παρορμητικότητα που συνήθως σας ανταμείβει, γιατί ενώ οι άλλοι στέκουν από αναποφασιστικότητα, ο αυθορμητισμός σας και η προθυμία σας να αναλάβετε δράση σας τοποθετεί αρκετά βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό.
Η αισιόδοξη φύση σας δεν πρέπει να παρερμηνευθεί σαν ακραία εξωστρέφεια.
Όσοι αρέσκονται στο κίτρινο χρώμα είναι συνήθως εύχαρεις, ευφάνταστοι και υψηλής πνευματικότητας, ή και το αντίθετο ως προς το τελευταίο, γιατί το κίτρινο ενώ επιλέγεται από ανθρώπους υψηλής διανόησης, είναι επίσης το πιο προτιμητέο χρώμα από άτομα με διανοητικά προβλήματα.
Ένα απαλό κίτρινο ενθαρρύνει την συγκέντρωση, γι’ αυτό αίθουσες διδασκαλίας συχνά βάφονται με αυτό το χρώμα, από την άλλη η πολύωρη έκθεση σε έντονο κίτρινο κουράζει και εκνευρίζει.
Το κίτρινο είναι ένα χρώμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Οπτικά ξεπετιέται προς το μέρος σας.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποιο σούπερ – μάρκετ κοιτάξτε σε κάποιο ράφι όπου μεταξύ των άλλων έχει και προϊόντα σε κίτρινες συσκευασίες.
Θα προσέξετε ότι τα «κίτρινα» αυτά προϊόντα δίνουν την εντύπωση πως προβάλλονται μπροστά από τα άλλα.
Και φυσικά, δεν μπορεί να διαφύγει από την προσοχή σας ένα κίτρινο ταξί μέσα στην πυκνή κυκλοφορία οχημάτων, ούτε ένα κίτρινο σχολικό λεωφορείο με ψιλά μαύρα γράμματα που καθώς τρέχει εφιστά την προσοχή σας στον επικείμενο κίνδυνο που μπορεί να προκληθεί από κάποια απροσεξία σας.
Αυτός ο συνδυασμός κίτρινου με μαύρο χρησιμοποιείται επίσης και σε πινακίδες της τροχαίας που εφιστούν την προσοχή μας για αποφυγή ατυχημάτων.
Η υψηλή ορατότητα του κίτρινου παροτρύνει σε γρήγορη, καθαρή σκέψη, κατά τον θεωρητικό των χρωμάτων Faber Birren που εστιάστηκε στις λειτουργικές χρήσεις των χρωμάτων στην καθημερινότητά μας.
Αυτός, ο κύριος Birren, ήταν ο υπεύθυνος για την δημιουργία των κίτρινων τηλεφωνικών καταλόγων (Yellow Pages) κατά την δεκαετία των ’50 (που εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα) για να ανακουφίζεται η εργασιακή μονοτονία των τηλεφωνητριών.
Έρευνες που έγιναν μετέπειτα από την Pantone επιβεβαίωσαν την θεωρία του Birren, αποδεικνύοντας πως σε έντυπο υλικό, μαύρο τύπωμα πάνω σε κίτρινο φόντο κάνει τον πιο ευανάγνωστο συνδυασμό και τον πιο αποτελεσματικό για απομνημόνευση. Οπότε δεν είναι άξιο απορίας το γιατί ο συνδυασμός αυτός χρησιμοποιείται όπως είπαμε μόλις προ ολίγου σε πινακίδες της τροχαίας που εφιστούν την προσοχή, καθώς επίσης και σε νομικές σημειώσεις που εφιστούν την προσοχή.
Πέρα από τον συνδυασμό του με το μαύρο χρώμα και όσα είπαμε γι’ αυτόν, το κίτρινο συνδυαζόμενο με άλλα χρώματα, τους προσθέτει ζωντάνια κάνοντας τις θερμές χροιές να φαίνονται φωτεινότερες και ζωντανεύοντας τα ψυχρά χρώματα.
Είναι λοιπόν ένα από τα προσφιλή χρώματα κάθε σπιτιού, γεμίζοντας κάθε δωμάτιο με ζεστασιά, καλή διάθεση και φωτεινότητα.
Απαλές θερμές αποχρώσεις του κίτρινου είναι η ασφαλέστερη επιλογή για ένα σπίτι.
Πιο προσφιλές στις κουζίνες και στις τραπεζαρίες, όπου το κίτρινο παρέχει ένα «ορεκτικό» σκηνικό για την ώρα του φαγητού.
Εν τούτοις, αν σε μικρές δόσεις το πιο έντονο κίτρινο ενθαρρύνει τις «ζωντανές» συζητήσεις και παρέχει ευχάριστες στιγμές, η παρατεταμένη έκθεση σε έντονους τόνους κίτρινου (όπως πχ. το λεμονί), όπως είπαμε προηγουμένως για τις αίθουσες διδασκαλίας, επιφέρει μεγάλη νοητική διέγερση και δημιουργεί ανησυχία.
Έχει αναφερθεί ότι ζευγάρια έχουν περισσότερες φιλονικίες μέσα σε κίτρινες κουζίνες και πως η παραμονή μέσα σ’ αυτό το χρώμα μπορεί να κάνει τα μωρά να κλαίνε.
Όμως είπαμε αρκετά έως εδώ. Ας κάνουμε μια μικρή παύση και συνεχίζουμε μα την «ψυχολογία του κίτρινου χρώματος».
admin is | Topic: Κίτρινο, Συνέντευξη με τα χρώματα, φως, Χρωματικός κύκλος, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ρκγ΄]: Η ψυχολογια του κιτρινου (Α)”