xromata.com


Ασπρα λιονταρια (Β)

 

Τα άσπρα λιοντάρια

 

(Β μέρος)

 

 

Αναπαραγωγή και Απόγονοι:

Όπως και τα καστανόξανθα λιοντάρια, τα λευκά λιοντάρια φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα μεταξύ τριών και τεσσάρων ετών.

Τα περισσότερα λευκά λιοντάρια εκτρέφονται και γεννιούνται σε αιχμαλωσία, συνήθως σε ζωολογικούς κήπους.

 

 

Όσα βρίσκονται σε αιχμαλωσία μπορούν να ζευγαρώνουν σε ετήσια βάση, ενώ εκείνα που βρίσκονται στην άγρια φύση ζευγαρώνουν περίπου κάθε δύο χρόνια.

Τα λιοντάρια γεννιούνται τυφλά και βασίζονται στη μητέρα τους για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Μια λέαινα γεννάει συνήθως δύο έως τέσσερα μικρά σε μια γέννα.

 

 

Για να υπάρχει πιθανότητα κάποιοι από τους απογόνους να είναι λευκά λιοντάρια, οι γονείς πρέπει είτε να είναι λευκά λιοντάρια είτε να φέρουν το σπάνιο γονίδιο του λευκού λιονταριού.

Δεδομένου ότι το ζώο πρέπει να φέρει δύο υπολειπόμενα αλληλόμορφα γονίδια για να επιδείξει το χαρακτηριστικό, υπάρχουν τρία σενάρια κατά τα οποία μπορεί να γεννηθεί ένα λευκό λιοντάρι.

Εάν και οι δύο γονείς είναι καστανόξανθα και φέρουν το γονίδιο, υπάρχει 25% πιθανότητα ο απόγονος να είναι λευκός.

 

 

Εάν ο ένας γονέας είναι λευκό λιοντάρι και ο άλλος είναι καστανόξανθο με το γονίδιο, υπάρχει 50% πιθανότητα ο απόγονος να είναι λευκό λιοντάρι.

 

 

Αν και οι δύο γονείς είναι λευκά λιοντάρια, υπάρχει 100% πιθανότητα ο απόγονος να είναι λευκό λιοντάρι.

 

 

 

Απειλές:

Η μεγαλύτερη απειλή για τα λευκά λιοντάρια είναι το ανεξέλεγκτο εμπόριο και το κυνήγι λιονταριών. Το κυνήγι επίσης των μικρών λιονταριών από τα κυρίαρχα αρσενικά.

Το 2006, δύο μικρά γεννήθηκαν στο φυσικό καταφύγιο Umbabat και άλλα δύο γεννήθηκαν στο καταφύγιο Timbavati. Κανένα από τα μικρά, συμπεριλαμβανομένων των καστανόχρωμων, δεν επέζησε λόγω της θανάτωσης τους από τα κυρίαρχα αρσενικά.

Από το 2008, 11 λευκά λιοντάρια έχουν εντοπιστεί μέσα και γύρω από τα καταφύγια Timbavati και Umbabat.

 

 

 

Γενετική:

Τα λευκά λιοντάρια είναι λευκιστικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ένα σπάνιο γονίδιο που τα αναγκάζει να έχουν λιγότερη μελανίνη και άλλες χρωστικές από τα μη λευκιστικά ζώα.

Η μελανίνη είναι μια σκούρα χρωστική ουσία που βρίσκεται στο δέρμα, τα μαλλιά, τη γούνα και τα μάτια.

Στον λευκισμό, υπάρχει ολική ή μερική έλλειψη κυττάρων που παράγουν χρωστική ουσία γνωστά ως μελανοκύτταρα.

 

 

Το σπάνιο υπολειπόμενο γονίδιο που ευθύνεται για τον λευκισμό είναι ένας αναστολέας χρώματος που κάνει το λιοντάρι να μην έχει πιο σκούρα μελάγχρωση σε ορισμένες περιοχές, αλλά διατηρεί τη μελάγχρωση στα μάτια, τη μύτη και τα αυτιά. Λόγω του ανοιχτόχρωμου δέρματός τους, μερικοί έχουν προτείνει ότι τα λευκά λιοντάρια βρίσκονται σε γενετικό μειονέκτημα σε σύγκριση με τα καστανόξανθα αντίστοιχά τους.

 

 

Πολλοί άνθρωποι έχουν υποστηρίξει ότι τα λευκά λιοντάρια δεν είναι σε θέση να καμουφλάρονται και να κρύβονται από τα αρπακτικά και τα επιδρομικά αρσενικά λιοντάρια στη φύση.

Το 2012, το PBS κυκλοφόρησε μια σειρά με τίτλο White Lions, η οποία ακολούθησε την επιβίωση δύο θηλυκών λευκών λιονταριών και τους αγώνες που βίωσαν.

Αυτή η σειρά, καθώς και μια 10ετής επιστημονική μελέτη για το θέμα, απέδειξε ακριβώς το αντίθετο. Στο φυσικό τους περιβάλλον, τα λευκά λιοντάρια ήταν σε θέση να καμουφλάρονται και ήταν εξίσου αρπακτικά με τα άγρια καστανόξανθα λιοντάρια.

 

 

 

Πολιτιστική και Κοινωνική Σημασία:

Σε χώρες όπως η Κένυα και η Μποτσουάνα, τα λευκά λιοντάρια είναι σύμβολα ηγεσίας, υπερηφάνειας και δικαιωμάτων και θεωρούνται εθνικοί πόροι.

Θεωρούνται ιερά για τις τοπικές κοινότητες Sepedi και Tsonga της περιοχής Greater Timbavati.

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Λευκό, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ασπρα λιονταρια (Β)”