xromata.com


Τα χρωματα του Μ. Αλεξανδρου

 

Τα χρώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 

 

 

 

Γνωστό από αρχαίες αναφορές πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ξανθωπός, αλλά τί είδους ξανθά μαλλιά είχε; Ή μήπως ήταν κοκκινομάλλης ή πυρόξανθος;

Άραγε μπορούν οι κοκκινομάλληδες να τον θεωρούν ‘δικό’ τους;

Εδώ ακολουθούν κάποιες αναφορές από την αρχαιότητα που θίγουν το ζήτημα του χρώματος των μαλλιών του Αλέξανδρου, και πιο συγκεκριμένα, αν ο Αλέξανδρος ήταν ή όχι κοκκινομάλλης.

 

 

Ο Αιλιανός ήταν Ρωμαίος δάσκαλος ρητορικής του δεύτερου έως τρίτου αιώνα μ.Χ., ο οποίος έγραφε στα ελληνικά.

Τα σημαντικότερα γραπτά του ήταν το De Natura Animalium (Περὶ Ζῴων Ἰδιότητος) και το Varia Historia (Ποικίλη Ἱστορία) όπου σ’ αυτό το τελευταίο (Βιβλίο XII, Κεφάλαιο XIV) αναφέρεται στο χρώμα των μαλλιών του Μεγάλου Αλεξάνδρου και λέει ότι ήταν ξανθά, σύμφωνα με την πιο κάτω μετάφραση:

«Λέγεται ότι ο πιο αξιέραστος και όμορφος μεταξύ των Ελλήνων ήταν ο Αλκιβιάδης, μεταξύ των Ρωμαίων ο Σκιπίωνας. Αναφέρεται επίσης ότι ο Δημήτριος Πολιορκητής τους ανταγωνιζόταν στην Ομορφιά. Επιβεβαιώνουν επίσης ότι η ομορφιά  του Αλέξανδρου του γιού του Φιλίππου δεν ήταν αμελητέα για τα κατσαρά φυσικά μαλλιά του που ήταν ξανθά, παρ’ ότι ωστόσο όπως λέγεται πως υπήρχε κάτι αυστηρό στο πρόσωπό του.»  

 

 

Ένας ιστορικός της αυλής του, ο Καλλισθένης (περίπου 360-328 π. Χ.) έγραψε για τον Αλέξανδρο:

«Είχε μαλλιά σαν χαίτη λιονταριού (σκουρόξανθα) και το ένα μάτι του το δεξί ήταν, ανοιχτόχρωμο ενώ το άλλο το αριστερό ήταν σκουρόχρωμο. Τα δόντια του ήταν κοφτερά σαν κυνόδοντες, και φερόταν σε μια αμυντική επίθεση όπως θα έκανε ένα λιοντάρι».

(Όμως μέρος του θρυλικού υλικού που αρχικά αποδόθηκε στον Καλλισθένη θεωρείται πλαστό, γι' αυτό τώρα ο συγγραφέας του έργου ονομάζεται Ψευδο-Καλλισθένης).

 

 

Ο Πλούταρχος στο έργο του ‘Βίος Αλεξάνδρου’ (ενότητα 4η) γράφει ότι ο Αλέξανδρος ήταν ξανθός προς το κόκκινο, αλλά δεν λέει συγκεκριμένα αν ήταν κοκκινομάλλης.

Ο Απελλής απεικονίζοντας τον στον πίνακά του σαν χειριστή των κεραυνών, δεν απέδωσε τα πραγματικά χρώματά του αλλά τον ζωγράφισε σκουρωπό σε αντίθεση προς την φωτεινότητα του κεραυνού. Ενώ ήταν ξανθός και ωραίος, όπως λεγόταν, οι ξανθές τρίχες του κοκκίνιζαν στο στήθος και το πρόσωπό του.

 

 

Φαίνεται λοιπόν ότι ο Αλέξανδρος ήταν ξανθωπός  και όχι κοκκινοτρίχης.

Ωστόσο, το χρώμα του λιονταριού που του αποδίδεται μπορεί να μην είναι πραγματικά καστανόξανθο, αλλά ξανθοκόκκινο όπως η χαίτη κάποιων λιονταριών που είναι γενικά πιο σκούρα από το υπόλοιπο ξανθό χρώμα του λιονταριού.

 

 

Αν ήταν καστανόξανθος ή πυρόξανθος δύσκολα θα μπορούσε κανείς να το υποστηρίξει γιατί η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δυο αυτών ξανθών αποχρώσεων (του ξανθού και του ξανθοκόκκινου) είναι αυθαίρετη και η εντύπωσή της εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως φως, εποχή του έτους κλπ.

 

 

Σημ. συντ.: Ας μην ξεχνάμε πως εκείνη την εποχή ο όρος ‘ξανθό’ κάλυπτε μια μεγάλη γκάμα ανοιχτόχρωμων χροιών, από το χρώμα της ξανθής άμμου, του κίτρινου, της κίτρινης ώχρας και των τριχών διαφόρων ζώων, όπως και των ανοιχτόχρωμων λιονταριών. 

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η μητέρα του Αλέξανδρου η Ολυμπιάς, αναφέρεται ως κοκκινομάλλα ή έστω πυρόξανθη.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Αλέξανδρος (όπως αναγράφεται και αλλού, πέραν του ψευδο – Καλλισθένους) είχε ετεροχρωμία της ίριδας, όπου το ένα του μάτι ήταν ανοιχτόχρωμο (γαλανό ή γκριζωπό) και το άλλο σκουρόχρωμο (καστανό).

 

 

Ένα άλλο ιδιαίτερο παράξενο χαρακτηριστικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν πως το σώμα του δεν μύριζε άσχημα (για να μην πω ευωδίαζε) ακόμα και όταν ήταν ιδρωμένος, ταλαιπωρημένος από τις μάχες, άπλυτος.

Αυτό το αναφέρει και η Μαίρη Ρενώ στον ‘Μικρό Πέρση’, την τριλογία της για τον βίο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

 

*ΥΓ: Ένα άλλο ιστορικό πρόσωπο, που αφορά στους Έλληνες, που είχε ετεροχρωμία της ίριδας, ήταν ο αυτοκράτωρ του βυζαντίου Αναστάσιος Α΄, που είχε κι’ αυτός ένα μάτι γαλανό και ένα σκούρο καστανό.


is | Topic: Uncategorized, ιστορία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τα χρωματα του Μ. Αλεξανδρου”