xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ρκγ΄]: Η ψυχολογια του κιτρινου (Β)

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[ρκγ΄]

 

Η ψυχολογία του Κίτρινου χρώματος (Β μέρος)

[γ΄]

 

 

Πριν συνεχίσουμε, ας κάνουμε μια συνοπτική αναφορά στα όσα είπαμε έως εδώ για την «ψυχή» του κίτρινου χρώματος.

Το κίτρινο ψυχολογικά είναι το πιο χαρούμενο χρώμα του φάσματος, σχετιζόμενο με την ζεστασιά, την αισιοδοξία και την χαρά.

Το κίτρινο οπτικά προβάλλεται προς εμάς γινόμενο έτσι το πιο ευδιάκριτο χρώμα.

Γι’ αυτό είναι το πιο προσφιλές χρώμα για επισημάνσεις και για συσκευασίες προϊόντων.

Το κίτρινο διεγείρει καθαρές σκέψεις.

Μαύρη εκτύπωση πάνω σε κίτρινο φόντο είναι ο πιο ευδιάκριτος συνδυασμός και βοηθάει στην αποτύπωση της μνήμης.

Το κίτρινο προσθέτει ζωντάνια στα άλλα χρώματα.

Τεταμένη έκθεση σε φωτεινά κίτρινα μπορεί να αποβεί ενοχλητική.

Απαλότερες χροιές του είναι καλύτερες για επικοινωνία, ενώ οι χρυσαφένιες αποχρώσεις του εκφράζουν πλούτο.

Όλα τα κίτρινα θυμίζουν τη φύση, από τις κιτρινωπές ώχρες της γης έως τις χρυσοκίτρινες ηλιαχτίδες. Οι φυσικές κίτρινες αποχρώσεις γεμίζουν την χρωματική παλέτα της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Σε πολλές χώρες το κίτρινο υπαινίσσεται επιτυχία, ευημερία και δύναμη.

Σε πολλούς πολιτισμούς της Ανατολής, το κίτρινο χρώμα αντιπροσωπεύει την χαρά, και την σοφία.

Με κίτρινο ύφασμα (το χρώμα της φώτισης) περιτυλίγονται τα αγάλματα του Βούδα, συνήθως κατά την χειμερινή περίοδο.

Στην Ιαπωνία σημαίνει χάρη και αρχοντιά, κάτι που σχετίζεται με τους αρχαίους πολεμιστές που συνήθιζαν να φορούν κίτρινα χρυσάνθεμα κατά την μάχη σαν εχέγγυο θάρρους.

Όμως το κίτρινο αποστέλλει επίσης και άλλα ανάμεικτα και αρνητικά μηνύματα.

Ενώ, όπως είδαμε, από την μία είναι εχέγγυο θάρρους, από την άλλη λειτουργεί αν ένδειξη δειλίας και προδοσίας. Σαν τέτοιο ξεκίνησε στην Γαλλία του δέκατου αιώνα, όπου έβαφαν κίτρινες τις πόρτες των προδοτών.

Ο αρνητικός αυτός συσχετισμός (προδοσίας, δειλίας) αντικαταστάθηκε σε πιο κοντινές μας εποχές από τον υπερπατριωτισμό, ιδιαίτερα στην Αμερική, όπου οι Αμερικανοί δένουν κίτρινες κορδέλες στους κορμούς των δέντρων σαν υποστήριξη των μαχόμενων στρατευμάτων τους.

Στις Η.Π.Α. οι γυναίκες που περίμεναν κάποιον δικό τους να γυρίσει από τον στρατό φορούσαν μια κίτρινη κορδέλα, έθιμο που αντικαταστάθηκε με το δέσιμο μιας κίτρινης κορδέλας γύρω από το δέντρο του κήπου του σπιτιού που περίμενε τον γυρισμό του στρατιώτη, ενώ σήμερα η κορδέλα έχει αντικατασταθεί με ένα κίτρινο αυτοκόλλητο σε σχήμα φιόγκου του aids, που το κολλάν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Κατά το χρωμοτέστ του Μαξ Λούσερ, το κίτρινο του τεστ είναι το φωτεινότερο από τα συμπεριλαμβανόμενα χρώματα και οι εντυπώσεις του είναι ευχάριστες, ζωηρές και όχι τόσο ερεθιστικές όσο του κόκκινου, επειδή είναι πιο ελαφρύ και ανοιχτότερο από εκείνο, οπότε είναι περισσότερο υποβλητικό παρά ερεθιστικό, αλλά και λιγότερο σταθερό.

Το κίτρινο εκφράζει μια απεριόριστη επεκτατικότητα, μια ελευθερία ή και μια ψυχολογική χαλάρωση που σημαίνει απαλλαγή από βάρη, προβλήματα, βάσανα ή περιορισμούς.

Όπως το κόκκινο, είναι κι’ αυτό ενεργειακό χρώμα. αλλά η ‘κίτρινη’ δραστηριοποίηση είναι περισσότερο αβέβαιη και συνήθως στερείται την συνεκτικότητα και σκοπιμότητα του κόκκινου.

Το «κίτρινο» άτομο μπορεί να είναι λαίλαπα εργατικότητας, αλλά η εργατικότητά του έρχεται και παρέρχεται.

Αν επιλέγεται σαν προτιμητέο το κίτρινο, δηλώνει την επιθυμία για απολύτρωση, την ελπίδα ή προσδοκία για μεγαλύτερη ευτυχία και συνεπάγεται μερικές μικρές ή μεγάλες συγκρούσεις με καταστάσεις από τις οποίες υπάρχει ανάγκη αλλαγής.

Αυτή η ελπίδα για ευτυχία απευθύνεται πάντα προς το μέλλον γιατί το κίτρινο ωθεί προς τα εμπρός.

Η απόρριψη του κίτρινου σημαίνει προσπάθεια προστασίας από μεγαλύτερες απογοητεύσεις και απώλειες. Μια άλλη πηγή ανάλυσης ψυχολογικών μηνυμάτων είναι η προσφορά λουλουδιών και δη τριαντάφυλλων.

Με το αισιόδοξο κίτρινο χρώμα τους, που σχετίζεται με την καλή διάθεση, τα κίτρινα τριαντάφυλλα είναι η καλύτερη προσφορά σε φίλους για ευχές για το «καλώς έχειν», ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να παρεξηγηθεί η προσφορά τους, αφού τα κίτρινα τριαντάφυλλα δεν υπαινίσσονται τίποτε το συναισθηματικό, όπως μπορεί να συμβεί με τα άλλα χρώματα.

Το κίτρινο χρώμα σχετίζεται με τον ήλιο που δίνει ζωή και ζεστασιά και τα κίτρινα τριαντάφυλλα είναι ό,τι κατάλληλο για να αναθερμάνουν αισθήματα φιλίας και αισιοδοξίας, ενώ αντανακλούν συναισθήματα χαράς και απόλαυσης.

Υπονοούν επίσης ευχές για καλή τύχη.

Βέβαια, κατά την βικτωριανή εποχή, λόγω των αρνητικών ιδιοτήτων αυτού του χρώματος, τα κίτρινα τριαντάφυλλα δήλωναν ζήλεια.

Ένα μικρό κατάλοιπο αυτής της έννοιας έχει απομείνει σήμερα, όπως και η έννοια της υπενθύμισης, δηλαδή το «θυμήσου με, υπάρχω κι’ εγώ», ενώ σε γενικές γραμμές τα μπουκέτα από κίτρινα τριαντάφυλλα αποπνέουν χαρά, ζεστασιά, φροντίδα.

Άλλη σημαντική πηγή αναφοράς συναισθημάτων που προκαλούνται από το κίτρινο χρώμα είναι ο συσχετισμός του με το τσάκρα Μανιπούρα, το τρίτο τσάκρα, το κίτρινο.

Το Μανιπούρα διέπει τα θέματα προσωπικής δύναμης, άγχους, φόβων, σχηματισμού γνώμης, εσωστρέφειας και μετατροπής απλών βασικών συναισθημάτων σε κόμπλεξ.

Σωματικά το Μανιπούρα διέπει την πέψη, διανοητικά την προσωπική δύναμη, συναισθηματικά την διεύρυνση και πνευματικά όλα τα είδη ανάπτυξης.

Όταν δεν λειτουργεί σωστά, δηλαδή μας ενοχλεί το κίτρινο χρώμα, επιφέρει άγχη, δυσαρέσκεια, ματαιοδοξία, αρνητικές κριτικές, έλλειψη αυτοπεποίθησης και αρρωστημένο εγωισμό.

Οι αρνητικές εκδηλώσεις του κίτρινου αντιστοιχούν στην πνευματική άγνοια, την ζήλια, την προδοσία, την ντροπή, τον φόβο, την αποστροφή, την αυταπάτη, την ανοησία και την θλίψη.

Σε κάποιες χώρες, το κίτρινο έχει πολύ διαφορετικούς συνειρμούς. Αλλού σημαίνει χαρά, θάρρος, αλλού πένθος και αλλού συσχετίζεται με το εμπόριο.

Τα συσκευασμένα σε κίτρινο χρώμα προϊόντα φαίνονται μεγαλύτερα απ’ ότι είναι, ενώ προβάλλονται προς τον καταναλωτή.

Το ευρύ φάσμα των κιτρινωπών χροιών περιλαμβάνει κάποιες αποχρώσεις που είναι αρκετά δημοφιλείς σε όλες της ηλικίες και στα δυο φύλα, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην προώθηση προϊόντων (μάρκετινγκ).

Το απαλό ανοιχτόχρωμο κίτρινο (κρεμ) χρησιμοποιείται για προώθηση γαλακτοκομικών προϊόντων, οι κιτρινωπές ώχρες συμβολίζουν υγιεινή διατροφή, ενώ το λεμονοκίτρινο δηλώνει οξύτητα.

Παρ’ ότι το κίτρινο αντιπροσωπεύει φως και ενέργεια, σχετίζεται επίσης με ασθένειες, όπως την χολή και την χρυσή.

Στην ναυσιπλοΐα η κίτρινη σημαία σημαίνει καραντίνα.

Συμπληρωματικό του χρώμα είναι το μωβ και ο συνδυασμός μαζί του επιφέρει δυνατά αποτελέσματα. Πλάι σε σκούρο μωβ αποβαίνει τραχύ και δυναμικό, ενώ αποδυναμώνεται πλάι στο μωβ – ροζέ.

Κλείνοντας εδώ, θέλω να σου αναφέρω Άνθρωπε κάτι που ίσως δεν το έχεις σκεφτεί. Οι κρόκοι όλων των αυγών είναι κίτρινοι ή κιτρινωποί. Υπάρχουν κάποιοι κοκκινωποί ή πρασινωποί αλλά αυτοί δεν είναι παρά παραλλαγές του κίτρινου χρώματος που εξαρτώνται από την διατροφή της ωοτόκου μάνας.

Πώς αλλιώς, αφού το κίτρινο είναι το χρώμα της ζωής, το χρώμα της ψυχής (βάσει του χρωματικού κύκλου, αλλά και βάσει των μαγικών τετραγώνων).


is | Topic: Κίτρινο, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ρκγ΄]: Η ψυχολογια του κιτρινου (Β)”