xromata.com


Καλλωπισμος στην Αρχαια Ελλαδα

 

Περί μακιγιάζ και καλλωπιστικών βαφών

 

Καλλωπισμός (και μακιγιάζ) στην Αρχαία Ελλάδα

 

 

 

 

Πριν μιλήσουμε για την καλλωπιστική χρήση των χρωμάτων από τον άνθρωπο με απώτερο σκοπό να δείχνει ομορφότερος και ελκυστικότερος, δηλαδή τον χρωματισμό του προσώπου του και άλλων σημείων του σώματός του, αναφερθήκαμε γενικότερα στο βάψιμο του ανθρώπου και τους λόγους που τον οδήγησαν σ’ αυτό.

https://xromata.com/?p=2814

https://xromata.com/?p=2831

 

Στη συνέχεια είδαμε πως, βασισμένος σε  λόγους ίασης και κάλυψης ουλών, αναπτύχθηκε ο χρωματικός καλλωπισμός του ανθρώπου.

https://xromata.com/?p=3161

https://xromata.com/?p=4034

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Μετά τους πρωτόγονους ανθρώπους και τους αρχαίους Αιγύπτιους (και τους άλλους ανατολικούς λαούς), ας πάμε στην αρχαία Ελλάδα.

 

 

Ναι! Οι αρχαίες Ελληνίδες χρησιμοποιούσαν καλλυντικά, ψιμύθια (λευκές πούδρες) και προστάτευαν την λευκότητα του δέρματός τους από τις ακτίνες του ήλιου με σκιάδια (αλεξήλια, ομπρέλες προστατευτικές από τον ήλιο).

 

 

Σε γιορτές και πανηγύρια, γυναίκες και άντρες συμπλήρωναν τον χρωματικό καλλωπισμό τους με άνθη, κυρίως σε στέφανους επί της κεφαλής τους.

 

 

Καλύτερα όμως να δούμε πως περιγράφει μια αρκετά παλιά εγκυκλοπαίδεια τα καλλωπιστικά έθιμα των αρχαίων Ελλήνων.

«Κατά δε τας εορτάς και πανηγύρεις, τας τελετάς και συμπόσια, οι αρχαίοι εφόρουν στέφανον, τον οποίον εθεώρουν ως το ωραιότερον και τιμιότερον στόλισμα της κεφαλής, εις την εκκλησίαν του δήμου οι ρήτορες, εις δε τας λοιπάς αρχάς οι διάφοροι άρχοντες. Ο στέφανος ούτος αποτελείτο εκ ζώντων ανθέων, ρόδων, ίων, κρίνων, μύρτου.

Εις τα συμπόσια μάλιστα εφόρουν και εις το στήθος και τον λαιμόν, εκαλούντο δε υποθυμιάδες.

 

 

 

Και περί την επαύξησιν του φυσικού κάλλους του προσώπου των ησχολούντο αι αρχαίαι γυναίκες. Χρησιμοποιούσαν το ερυθρόν χρώμα, το καλούμενον φύκος ή άγχουσα και το λευκόν ψιμύθιον. Ομοίως εμαύριζον και τας οφρύς και τας βλεφαρίδας. Τους δε οδόντας εκαθάριζαν δια κόνεως οδοντοσμήγματος.

 

 

Επειδή δε ο τοιούτος καλλωπισμός υπέκειτο εις πολλούς κινδύνους κατά τας θερινάς ώρας, δια τούτο εχρησμοποίουν, προς αποτροπήν του ιδρώτος, την ρηπίδα (βεντάλια).

 

 

Εξερχόμεναι δε της οικίας είχον τα σκιάδια, τα οποία εκράτουν άνωθεν των κυριών αι θεραπαινίδες, ή εφόρουν τον θόλον, είδος πλατέος πλεκτού πίλου, έχοντος το άκρον οξύ.»

 

 


is | Topic: βάψιμο ανθρώπου, Κοινωνική ζωή και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Καλλωπισμος στην Αρχαια Ελλαδα”