Καλλωπισμός και χρώμα
Το χρώμα στην υπηρεσία του καλλωπισμού
Σε παλαιότερη ανάρτηση https://xromata.com/?p=3161 ασχοληθήκαμε με το πως ξεκίνησε, για ιαματικούς λόγους, το βάψιμο του ανθρώπου και κατέληξε στον καλλωπισμό του.
Ναι, το σημερινό μακιγιάζ είχε σαν προπομπό την προστασία από ασθένειες, αλλά κυρίως την κάλυψη σημαδιών από ασθένειες.
Παράδειγμα; Το το βάψιμο με ρουζ στα μάγουλα το οποίο χρησιμοποιείτο (ιδιαίτερα τότε που η φθίση ήταν στο φόρτε της) σαν ένδειξη υγείας, διότι συνήθως τα χλωμά πρόσωπα δηλώνουν την ύπαρξη κάποιας ασθένειας.
Το ίδιο και το μέικ απ που χρησιμοποιείται για να καλύπτει τους μεγάλους πόρους που έχουν κάποιες επιδερμίδες, αλλά κυρίως σημάδια του δέρματος από τραυματισμούς, όπως και τα σημάδια τις ευλογιάς (που έκαναν θραύση πριν κάποιες δεκαετίες).
Πολύ παλαιότερα, στον 17ο και 18ο αιώνα, η εξάπλωση της ευλογιάς άφηνε πίσω της έντονα σημάδια που οδήγησαν και τα δυο φύλα, γυναίκες και άνδρες, στην μανιώδη και έντονη χρήση λευκής πούδρας και κοκκιναδιών για να κρύβουν τις ουλές με τις οποίες χάραζε η αρρώστια τα πρόσωπά τους. Τόσο πολύ επεκράτησαν τα άσπρα πουδραρισμένα πρόσωπα, ώστε η μόδα επέβαλλε ακόμα και το πουδράρισμα των μαλλιών, καταλήγοντας τελικά στις άσπρες περούκες.
Αυτά τα μακιγιαρίσματα με αφύσικα έντονους χρωματισμούς κράτησαν έως το τέλος του 18ου αιώνα, οπότε υποχώρησαν. Ένας σημαντικός λόγος για την καταστολή τους ήταν το υψηλό κόστος και η μεγάλη φορολογία που επεβλήθη στις πούδρες και τα καλλυντικά, ώστε τα έκαναν απλησίαστα.
admin is | Topic: βάψιμο ανθρώπου, Κοινωνική ζωή και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Καλλωπισμός και χρώμα”