Ανθρωπινες ομαδες και χρωματα (2)
Χρωματικές επιδράσεις σε ομοειδή σύνολα (2)
Σε προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε στην ομαδική επίδραση των χρωμάτων πάνω σε ανθρώπινα σύνολα. Μια ομάδα τέτοιων συνόλων είναι τα εθνολογικά σύνολα. Ναι, τα χρώματα για διάφορους λόγους, πολιτιστικούς κυρίως, αλλά και λόγω των ιδιαιτέρων φυλετικών χαρακτηριστικών, επιδρούν διαφορετικά στις διάφορες εθνολογικές ομάδες.
Για να εξετάσουμε κάθε ομάδα χωριστά θα χρειαστούμε αρκετό χρόνο, γι’ αυτό θα απλοποιήσουμε τα πράγματα συμπυκνώνοντας τις διάφορες ομοειδείς ομάδες και με την συνεχή αυτή συμπύκνωση θα καταλήξουμε σε δυο βασικές ομάδες, αυτήν την αποκαλούμενη «Δυτικού κόσμου», δηλαδή των –υποτίθεται- πολιτισμένων, καλλιεργημένων και μορφωμένων ανθρώπων και αυτήν του υπόλοιπου κόσμου, τον οποίο θα έπρεπε να αποκαλούμε «απολίτιστο» αλλά από τακτ οι πολιτισμένοι τον αποκαλούν τριτοκοσμικό, υπό ανάπτυξη κλπ. στην ουσία των ανθρώπων που είναι περισσότερο δεμένοι με την φύση και με τα ένστικτά τους.
Σε γενικές γραμμές, έχουμε από την μια τους βολεμένους «χορτάτους» ανθρώπους και από την άλλη τους αβόλευτους και «πεινασμένους».
Οι «χορτασμένοι» πολιτισμένοι άνθρωποι, έχοντας χορτάσει για τα καλά, δεν ενδιαφέρονται πλέον για τον «άρτον ημών τον επιούσιον» και την βασική διατροφή τους, αλλά αρέσκονται πλέον σε πιο εκλεπτυσμένα είδη διατροφής, όπως σολομούς καπνιστούς, φουά γκρα, φράουλες σαντιγύ, τρούφες κλπ.
Και όπως είναι χορτασμένοι διατροφικά, είναι χορτασμένοι και χρωματικά έτσι ώστε οι χρωματικές προτιμήσεις τους τείνουν προς τα απαλά και τα θεωρούμενα ως μη – χρώματα (γκριζαρισμένα, φαιά και υποτονικά) τα οποία θεωρούν πρέποντα και αρμόζοντα με το περιβάλλον τους.
Οι άλλοι τώρα, οι «πεινασμένοι», έχουν το νου τους στο πως θα εξασφαλίσουν τη βασική διατροφή τους, οπότε τα γούστα τους δεν έχουν «εκλεπτυστεί» ακόμα, βρίσκονται σε αμεσότερη επαφή με την φύση και τα χρώματά της, τα οποία δεν έχουν «χορτάσει» και αρέσκονται σε έντονους, πρωτόγονους και φυσικούς χρωματισμούς.
Αν παρατηρήσουμε λοιπόν τους Αφρικανούς, τους Ασιάτες και τους Αμερίντιανς (έτσι καλούνται πλέον οι Ινδιάνοι της Αμερικής) της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, θα προσέξουμε ότι έχουν προτίμηση στα έντονα χρώματα.
Ας σημειωθεί ότι οι λαοί αυτοί έχουν προτίμηση και στα έντονα χρωματισμένα ρούχα.
Αν σκεφτούμε ότι οι έντονες χρωματιστές βαφές έχουν κάποιο μεγαλύτερο κόστος, ντυμένοι με έντονα χρώματα αισθάνονται πλουσιότεροι –ή καλύτερα λιγότερο φτωχοί- τονώνοντας έτσι το ηθικό τους, προκαλώντας μια αίσθηση φυγής από την απλότητα στην οποία ζουν.
Η χρωματική αυτή προτίμηση των λαών αυτών επεκτείνεται και στις διατροφικές επιλογές τους. Έτσι αρέσκονται στην κατανάλωση ζωηρόχρωμων φαγητών και η συμπληρωματική –περιττή- δια- τροφή τους, όπως γλυκίσματα, γαλακτοκομικά προϊόντα, αναψυκτικά κλπ. είναι έντονα χρωματισμένη για να έχει εμπορική επιτυχία, διαφορετικά θα παραμείνει αζήτητη στα ράφια.
Σε αντίθεση, οι αντίστοιχες τροφές που προορίζονται για κατανάλωση από τον «δυτικό» κόσμο, πολλές φορές αποχρωματίζονται από το φυσικό τους χρώμα για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Για να μην παραμείνουν στα ράφια με τα αζήτητα.
admin is | Topic: Διατροφή και χρώμα, Κοινωνική ζωή και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Ανθρωπινες ομαδες και χρωματα (2)”